XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2010-7/

Témák A-Z

7/2010. (II. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca - Szegedi út - Jász utca - Országbíró utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


7/2010. (II. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Szegedi út – Jász utca – Országbíró utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet (továbbiakban: KVSZ) módosítására az alábbi rendeletet alkotja (továbbiakban: rendelet):

A KSZT területi hatálya

1. § (1) A rendelet 1. számú mellékletét Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Szegedi út – Jász utca – Országbíró utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervlap, 2. számú mellékletét az ugyanezen területre vonatkozó kiegészítő előírások képezik.

A rendelet 1. számú melléklete egyben a KVSZ 7a. /…. számú melléklete, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7b. /…. számú melléklete.

(2) A Kerületi Szabályozási Terv (a továbbiakban KSZT) területi hatályát az 1. számú melléklet rögzíti.

2. § (1) A KVSZ 59. § (2) bekezdése kiegészül az alábbi új h) ponttal:

h) I-XIII-V/HZ/1 Vegyes beépítésű intézményterület”.

(2) A KVSZ 66/E § alatt szereplő 21/D számú táblázata az alábbiak szerint változik:

21/D számú táblázat

Az építési övezet jele Az építési telek Az épület
beépítési módja legkisebb kialakítható legnagyobb megengedett legkisebb kötelező legkisebb kötelező legnagyobb
megengedett
területe szélessége beépítési mértéke szintterületi mutatója terepszint alatti beépítési mértéke zöldfelületi mértéke építménymagassága
m2 m % m2 /m2 % % m
I-XIII-
V/HZ
zártsorú,
hézagosan
zártsorú
2500 30 65 3,5 70 30 12 22
I-XIII-
V/HZ/1
zártsorú,
hézagosan
zártsorú
2000 30 50
+10*
2,8
+0,2*
70 35** 16*** 22
* KSZT-ben meghatározott esetekben és feltételekkel alkalmazható maximális többlet paraméterek
** KSZT alapján csökkenthető a tényleges többlet beépítési mértékkel azonos %-kal
*** KSZT-ben meghatározott helyen és/vagy feltételekkel legfeljebb a felére csökkenthető

Záró rendelkezések

3. § (1) Jelen rendelet 2010. március 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001. (XII. 20.) számú, a Budapest Főváros XIII. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendeletének 2. számú melléklete a jelen rendelet 3. számú melléklete szerint módosul.

(4) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001. (XII. 20.) számú, a Budapest Főváros XIII. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendelete 6. számú mellékletéből a hrsz.: 27195 ingatlanra vonatkozó sor törlésre kerül, ennek megfelelően a 3/b számú melléklet módosul.

Dr. Prehlik Lajos s. k.
jegyző
Dr. Tóth József s. k.
polgármester

1. számú melléklet a 7/2010. (II. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. számú melléklet a 7/2010. (II. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez, a KVSZ 7.b/… számú melléklete:

Kiegészítő rendelkezések a Budapest, XIII. kerület Reitter Ferenc utca – Szegedi út – Jász utca – Országbíró utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez

1. Értelmező rendelkezések:

1.1. Az építési hely terepszint alatt és felett is beépíthető területrészén (a továbbiakban terepszint feletti építési hely): a beépítés mértékébe beszámító és nem beszámító épületrészek a lehatároláson belül egyaránt elhelyezhetők.

1.2. Az építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető területrészén: csak a beépítés mértékébe be nem számító pinceszinti, valamint terepszint alatti építmények és a hozzátartozó műtárgyak (rámpa, lépcső, támfal, mellvéd stb.) helyezhetők el a lehatároláson belül.

1.3. Zártsorú, hézagosan zártsorú beépítési mód: Az épületek a telek oldalhatárán zártsorúan csatlakoznak egymáshoz, kivéve, ahol a szabályozási terv kötelező épületközt határoz meg, vagy ahol épületköz kialakítását lehetővé teszi.

1.4. Épületköz kialakítása esetén a közre néző homlokzatokat tűzfalasan kialakítani nem lehet, és amennyiben az épületköz két telekre esik, úgy az épületköz szélességének legalább 6,0 m-es sávja az egyik telekre kell, hogy essen.

a) Épületköz és minimális szélessége: a szabályozási tervlapon jelölt helyen, a rögzített szélességgel a terepszint felett épületköz alakítandó ki az építési hely teljes mélységében. Az épületközt határoló homlokzatok között átkötő, áthidaló épületrészek kialakítása nem lehetséges.

b) Megadott szakaszon belül kialakítandó épületköz és minimális szélessége: a szabályozási tervlapon jelölt helyen, a feltüntetett sávon belül a rögzített minimális szélességgel épületköz alakítandó ki, az építési hely teljes mélységében.

c) Megadott szakaszon belül épületköz kialakítható: a szabályozási tervlapon jelölt helyen, a feltüntetett sávon belül épületköz kialakítható.

A b) és c) pont szerinti épületközök esetében az épületközt határoló homlokzatok között átkötő, áthidaló épületrészek kialakítása lehetséges, de legfeljebb az építési hely mélységének 1/3-ában, a terepszinttől számított 7,0 méter magasság fölött.

1.5. Megadott szakaszon belül a homlokzat maximális F/L értéke: az érintett homlokzat szabályozási tervlapon jelölt szakaszán legfeljebb a maximálisan megadott F/L érték érhető el.

1.6. Teljes értékű zöldfelület létesítésének elsődleges helye: Telkenként a lehatárolás területének legalább:

a) 60%-án, illetve

b) a gyalogos átvezetéssel érintett telkek esetén 45%-án

háromszintes növényállomány telepítendő.

1.7. Teljes értékű zöldfelület alakítandó ki meghatározott arányban: A lehatárolás területének legalább 20%-án teljes értékű, alá nem épített zöldfelület alakítandó ki.

1.8. Gyalogos átvezetés (a két végpontja kötelező, az iránya nem): a tömbbelsőben gyalogos átjárás biztosítandó, a Jász utcai és a Reitter Ferenc utcai végpontok rögzítettek.

1.9. Létesíthető parkolóház ajánlott helye: A szabályozási tervlapon jelölt helyen és maximális férőhelyszámmal parkolóház létesíthető.

1.10. Felülépítés: épületrészek közötti átkötő, áthidaló épületrész, mely a terepszinttől számított 7,0 méter magasság fölött kerül kialakításra.

2. Telekalakítás

2.1. Új telek homlokvonala 30,0 méternél kisebb nem lehet.

2.2. Új telek mélysége a Reitter Ferenc utca, a Szegedi út, és a Jász utca mentén 40,0 méternél, az Országbíró utca mentén 30,0 méternél kisebb nem lehet.

3. Rendelkezések a tervszerű telekalakítás és városképi megújulás érdekében

3.1. A tömb rendezése érdekében szabályos méretű telkek akkor is kialakíthatók, ha a kialakuló, illetve visszamaradó telkek meglévő építményeinek figyelembevételével számított:

a) beépítési paraméterek, illetve

b) a telepítési távolságok, elő-, oldal- és hátsókerti méretek

nem felelnek meg az általánosan előírtaknak.

3.2. A szabályozási tervlapon bontandónak, illetve új épület használatba vételéig bontandónak jelölt épületek nem bővíthetők.

4. Rendelkezések a terület beépítésére, építmények elhelyezésére és kialakítására vonatkozóan

4.1. A beépítési mérték legfeljebb +5%-os kedvezménye akkor érvényesíthető, ha

a) a telek 2500 m²-nél kisebb saroktelek, és amelynek legalább az egyik homlokvonala nem haladja meg a 40 métert, vagy

b) a telken megőrzésre kerül a szabályozási tervlapon megtartásra javasolt épület, vagy

c) a gyalogosátvezetés biztosítására – az erről szóló külön szerződés alapján – közhasználat céljára átadásra kerül a telek egy része, vagy

d) a telken felülépítés(ek) kerülnek kialakításra rendezett terepszinttől 7,0 méternél magasabb alsó síkkal.

További legfeljebb +5%-os kedvezmény érvényesíthető, ha a fenti feltételek közül egyszerre legalább kettő teljesül.

A b), c) és d) esetekben a kedvezmények érvényesítésének további részletes feltételei településrendezési szerződésben rögzítendők.

4.2. Amennyiben a 4.1. pont részben vagy egészben érvényesítésre kerül, a tényleges többlet beépítési mértékkel azonos %-kal csökkenthető a legkisebb kötelező zöldfelület.

4.3. A szintterületi mutató +0,2 -es kedvezménye akkor érvényesíthető, ha:

a) a telek 2500 m²-nél kisebb saroktelek, vagy

b) a telken megőrzésre kerül a szabályozási tervlapon megtartásra javasolt épület, vagy

c) a gyalogosátvezetés biztosítására – az erről szóló külön szerződés alapján – közhasználat céljára átadásra kerül a telek egy része.

A b) és c) esetekben a kedvezmények érvényesítésének további részletes feltételei településrendezési szerződésben rögzítendők.

4.4. A KVSZ 4. számú melléklete alapján a 22 méteres legnagyobb megengedett építménymagasság alkalmazható, épület legmagasabb pontja a 25 métert nem haladhatja meg.

4.5. A szabályozási tervlapon jelölt, „Szabadon állóan is telepíthető építmények helye” elnevezésű lehatárolásban szabadon állóan is telepíthetők építmények a telepítési távolságok betartásával, melyek legkisebb építménymagassága 8,00 méter lehet.

4.6. Az építménymagasság legkisebb értéke legfeljebb 12,0 méter lehet, de az utcai homlokzat F/L értéke ez esetben legalább:

a) 16,0 méter, illetve

b) megtartásra javasolt épület bővítése esetén 13,0 méter legyen.

4.7. Elvi építési engedély iránti kérelem benyújtása kötelező az építési engedély megkérése előtt:

a) két vagy több telek együttes beépítése, illetve

b) a szabályozási tervlapon megtartásra javasolt épületek megtartása

esetén a beépítéssel kapcsolatos követelmények és a településképi és építészeti követelmények tisztázására. Az elvi engedélyben tisztázni kell a telekhatáron való épületcsatlakozás vagy épületköz kialakításának módját. Elvi engedélyezési eljárás nélkül a 4.8. és 4.9. pontok rendelkezéseit kell betartani.

4.8. Elvi engedélyezési eljárás nélkül telek oldalhatárától számítva, a terepszint feletti építési hely előkerti határvonalán legalább 6-6 méter hosszon homlokzatnak kell állnia.

4.9. Zártsorú épületcsatlakozás esetén – elvi építési engedélyezési eljárás nélkül – az épület oldalfala/tűzfala – a terepszint feletti építési hely előkerti határvonalától számított:

a) legalább 14,0 méteres mélységig a telek oldalhatárán legyen tűzfalas kialakítással,

b) 14,0 m-től:

ba) nyílászáróval ellátott homlokzat esetén a telekhatártól legalább az övezet legnagyobb építménymagasságának fele távolságra építhető.

bb) telekhatáron csatlakozó épület fsz, illetve fsz+1 szintjei feletti homlokzata esetén a telekhatártól legalább az övezet legnagyobb építménymagasságának fele távolságra építhető.

bc) legfeljebb 20 m-ig az oldalhatáron állhat tűzfalas kialakítás esetén, amennyiben a szomszédos telek meglévő vagy tervezett beépítését az nem korlátozza.

c) 20 m-en túl a telek oldalhatárán állhat, amennyiben a szomszédos telek meglévő vagy tervezett beépítését az nem korlátozza, és az építmény ezen sávba eső legmagasabb pontja nem haladja meg a 10,0 m-t.

4.10. Épület hátsó telekhatár felé néző homlokzata és ezen telekhatár közötti távolság nem lehet kisebb:

a) a hátsó telekhatárra néző homlokzat F/L értékének felénél, illetve

b) 8,0 méternél.

4.11. Az I-XIII-V/HZ/1 övezetben Reitter Ferenc utcai és Szegedi úti homlokzattal nem létesíthető:

a) lakás,

b) gyermekintézmény,

c) egészségügyi intézmény.

4.12. Kerítés a telek homlokvonalán nem létesíthető, csak az utcai homlokzatok vonalában és a tömbbelsőben, kivéve a gyalogos átvezetés helyét, ahol legalább 10,0 méter széles szabad átjárást kell biztosítani.

4.13. A közterület felőli homlokzatok legalább 30%-án téglaburkolatot kell alkalmazni.

5. A közhasználat céljára átadott területekre vonatkozó előírások

5.1. A közhasználat céljára átadott területet a terepszinten úgy kell kialakítani, mintha gyalogos közterület lenne, és akadálymentesítésükről gondoskodni kell.

5.2. Amennyiben a közhasználat céljára átadott terület használata időben korlátozásra kerül, az az utcai homlokzatok vonalában áttört térhatároló szerkezettel lezárható a településrendezési szerződésben meghatározott időtartamra.

5.3. A közhasználat céljára átadott terület további kialakítására és használatára vonatkozó szabályokat a tulajdonos és az önkormányzat közötti külön szerződés rögzíti.

6. Közlekedés

6.1. A Szegedi úton közvetlen gépjármű kiszolgálást biztosító útcsatlakozás, kapubehajtó, mélygarázs lehajtó nem létesíthető.

6.2. A Jász utcában max. 500 férőhelyes parkolóház létesítése lehetséges a szabályozási tervlapon jelölt helyen, a tömb telkein létesülő funkciók parkoló férőhely igényének részbeni kielégítésére.

6.3. Parkolóház létesítés esetén a használatbavétel feltétele, a Jász utca és a Szegedi út csomópontjának megfelelő forgalomtechnikai kialakítása.

6.4. A mélygarázsok telekhatáron összenyithatók a tűzvédelmi szakhatóság előírásainak figyelembevételével.

7. Közművek

7.1. Új transzformátor csak épületben helyezhető el, szállítójárművel közvetlenül megközelíthető helyiségben.

7.2. 6 méternél magasabb elektronikus hírközlési építmény – beleértve a műtárgynak minősülő antennatartó szerkezetet is – a területen nem helyezhető el.

7.3. Kisméretű távközlési antenna (mikrocella) az épületek homlokzatán nem látható módon helyezhető el.

8. Zöldfelületek

8.1. Fasor telepítendő a Szegedi út mentén a szabályozási tervlapon jelölt sávban, előnevelt legalább 18-20 cm törzs körméretű egyedekkel. A faegyedeket egymástól 10 méternél, vagy a tűzoltó szakhatóság előírásai szerint meghatározott minimális méretnél nagyobb távolságra ültetni nem szabad.

8.2. A közterületen, vagy közhasználat céljára átadott területen csak automata öntözőrendszer kiépítésével együtt telepíthetők fasorok és zöldfelületek.

8.3. A I-XIII-V/HZ/1 építési övezet területén a telek beépítetlen területének minden megkezdett 400 m²-e után egy lombos fa telepítendő.

8.4. Az előírt zöldfelület

a) legalább 2/3-a teljes értékű alá nem épített zöldfelület,

b) legfeljebb 1/3-a lehet – minimum 0,5 m talajtakarású – tetőkerti zöldfelület.

c) A zöldfelületbe a vízfelületek területük 30%-ának mértékéig számíthatók be.

9. Környezetvédelem

9.1. A Szegedi út és a Reitter Ferenc utca irányába néző épületek zajérzékeny homlokzatait passzív akusztikai védelemmel kell ellátni.

10. Régészet

10.1. A szabályozási terv alá vont terület régészeti érdekű terület, melyen tereprendezésnél és egyéb földmunkával járó beruházásnál a munkálatokat az illetékes hatóság előírásai szerint lehet elvégezni.

3. számú melléklet a 7/2010. (II. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj