XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2009-21/

Témák A-Z

21/2009. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest XIII. kerület Dagály Fürdő szabályozása érdekében a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII.á20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


21/2009. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest XIII. kerület Dagály Fürdő szabályozása érdekében a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 63/A § a) pontjában és a 65/A § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdésében és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet (továbbiakban: KVSZ) módosítására az alábbi rendeletet alkotja (továbbiakban: rendelet):

1. § A KVSZ az alábbi 70/A §-sal egészül ki:

„IZ-XIII-ST/D
DAGÁLY FÜRDŐ TERÜLETE

70/A § (1) Az övezet a strandolás és fürdőzés, szabadidő-eltöltés intézményeinek elhelyezésére szolgáló jelentős zöldfelületű területe.

(2) Az övezet területén kizárólag a fürdőzést, strandolást, az idegenforgalmat – beleértve a szállásférőhelyeket is – és a sportolást szolgáló létesítmények helyezhetők el, a hozzátartozó kiegészítő funkciójú egyéb épületekkel.

(3) Az övezet területén építményt elhelyezni szabadonálló beépítési mód szerint lehet.

(4) A rendeltetésszerű használathoz szükséges személygépjármű várakozóhelyek maximum 10%-a helyezhető el felszíni parkolóban.

(5) Az övezet telkeinek min. 7%-án szabad vízfelületet kell biztosítani.

(6) Az építési övezetben a legkisebb kötelező zöldfelületi mértékbe kizárólag aláépítetlen, aktív talajkapcsolattal rendelkező növényzettel fedett területek számíthatók be.

(7) A IZ-XIII-ST/D építési övezet telkeinek:

a) legkisebb kialakítható méreteit,

b) a beépítés legnagyobb mértékét,

c) a megengedett legnagyobb szintterületi mutató értékét,

d) a terepszint alatti beépítés megengedett legnagyobb mértékét,

e) a kötelezően előírt legkisebb zöldfelület mértékét

f) és a telken építhető épület építménymagasságának előírt legkisebb vagy legnagyobb értékét – a 4. számú mellékletben foglaltak figyelembevételével – a 25/A. számú táblázat határozza meg.”

25/A. táblázat

Az építési telek

Az épület


legkisebb kialakítható

legnagyobb megengedett

legkisebb
kötelező

legkisebb
kötelező

legnagyobb
megengedett


Az építési
övezet jele

területe

szélessége

beépítési
mértéke

szintterületi
mutatója

terepszint
alatti beépítési
mértéke

zöldfelületi
mértéke

építménymagassága


m2

m

%

m2/m2

%

%

m


IZ-XIII-ST/D

20.000

150

25

0,5
1,0*

35

60

3,0

16


*kizárólag gyógyszálló építése esetén

2. § A KVSZ 1. számú melléklete (Fogalommagyarázat) az alábbiak szerint egészül ki:

„Gyógyszálló: az a kereskedelmi szálláshely, amely vendégei számára főként természetes gyógytényező alkalmazásával saját gyógyászati részlegen önálló, vagy más gyógyintézet, kiegészítő szolgáltatásainak bevonásával, orvosi ellenőrzés mellett terápiás lehetőséget biztosít.”

3. § (1) A rendelet 1. számú melléklete a KVSZ 7a./…. számú, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b./…. számú mellékletét képezi a Dagály Fürdő területére vonatkozóan (Népfürdő utca – (25833) hrsz. – Árpád híd – Duna – Rákos-patak által határolt terület).

(2) A rendelet 2009. október 1-jén lép hatályba.

(3) A rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

Mellékletek a 21/2009. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

1. számú melléklet

2. számú melléklet

KVSZ 7.b./ … számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a Budapest XIII. kerület Dagály Fürdő területére vonatkozó (Népfürdő utca – (25833) hrsz. – Árpád híd – Duna – Rákos-patak által határolt terület) kerületi szabályozási tervéhez

I. A szabályozási tervlap szabályozási elemei

A KVSZ 7.a./… számú melléklet szerinti szabályozási tervlap kötelezően betartandó szabályozási elemei:

a) tervezett szabályozási vonal

b) kötelező megszüntetés

c) övezet jele, építési övezet jele és paraméterei

d) építési hely és sorszáma

e) építési hely a rakparti út megépítéséig, kizárólag ideiglenesen üzemelő építmények elhelyezésére

f) bontandó épület

g) tervezett rakparti út sétánnyal lefedendő szakasza

h) közterületi építési hely a parti sétányon

i) a Dagály strand működéséhez szükséges felszíni parkoló céljára felhasználható terület

j) parkoló/parkolóház minimális kapacitása

k) kikötő elhelyezési területe

l) kerékpárút

m) biztosítandó gyalogos kapcsolat

n) megtartandó fa

o) telepítendő fasor

p) tervezési terület határa.

II. A szabályozási terv kiegészítő rendelkezései

1. Beépítésre vonatkozó előírások

1.1. A területen új épületet elhelyezni csak a szabályozási tervlapon jelölt tervezett szabályozási vonalak alapján történő telekrendezést követően lehet. A közút céljára leválasztott telekrészek a meglévő közterületi telkekhez csatolandók.

1.2. A Népfürdő utcai épületsor egységes építészeti megjelenése építészeti tervpályázat alapján biztosítandó.

1.3. A területen szálláshely szolgáltató épület csak akkor létesíthető, ha az elsőrendű árvízvédelmi vonal áthelyezésre került, és az érintett telekterület nem minősül hullámtérnek. Az árvízvédelmi vonal áthelyezése csak oly módon valósítható meg, hogy a tervezett rakparti út megépítését ne akadályozza.

1.4. A meglévő irodaépület csak emeletráépítéssel, a terület alaprendeltetését szolgáló irodai funkciókkal bővíthető.

1.5. A szabályozási tervlapon jelölt építési helyen kívül található meglévő épületeken csak állagmegóvási munkálatok végezhetők.

1.6. A területen medence a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen felül, a megtartandó fák figyelembevételével is létesíthető, legalább 20,0 m előkert biztosítása mellett.

1.7. A medencék a szabályozási tervlapon jelölt építési helytől függetlenül ideiglenes jelleggel (idénytől függően) lefedhetők.

1.8. A téli fürdőzéshez szükséges kifutók a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen felül is létesíthetők.

1.9. A parti sétány megépülte után telkenként egy max. 25 m2-es porta vagy bejárati épület a Duna felőli oldalon – a meglévő fák megtartása mellett – a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen felül is létesíthető.

1.10. A szabályozási tervlapon jelölt építési helyen belül a rakparti út megépítéséig ideiglenes szerkezetű vendéglátó terasz – a meglévő fák megtartásával – létesíthető. Legkésőbb a rakparti út használatbavételekor ez az építmény elbontandó.

1.11. Az épület legmagasabb pontja a tetőfelépítmények nélkül nem haladhatja meg:

– az 1. jelű építési helyen belül a 25 m-t,

– a 2. és 3. jelű építési helyen belül a 12 m-t,

– a 4., 5. és 6. jelű építési helyen belül a 7,5 m-t.

1.12. Az 5. és 6. jelű építési helyen belül egy épület bruttó alapterülete nem haladhatja meg a 400 m2-t, a szabályozási terven jelölt építési hely legfeljebb 50%-a vehető igénybe.

1.13. A területen a Duna mentén csak olyan kerítés helyezhető el, amelynél a max. 40 cm-es lábazat feletti rész legalább 90%-ban áttört.

2. A közterületeken és a Dunán elhelyezhető létesítményekre vonatkozó előírások

2.1. A tervezett rakparti út szabályozási tervlapon jelölt szakasza fölött – min. 3,9 m-es űrszelvény biztosítása mellett – gyalogos forgalmú műtárgy (parti sétány) létesítendő. A sétány és a Duna menti terepszint között legalább 150 méterenként gyalogos közlekedést biztosító kapcsolatok létesítendők.

2.2. A sétány területén a szabályozási tervlapon jelölt helyen kizárólag vendéglátó létesítmény elhelyezhető.

2.3. A szabályozási tervlapon jelölt helyeken úszóműves kikötők létesíthetők, kizárólag menetrendszerű személyforgalmi célra.

3. Örökségvédelem

3.1. A terület régészetileg védetté nyílvánított lelőhely, ezért földmunkával járó beruházást csak megelőző régészeti feltárás után lehet végezni.

A 2001. évi LXIV. törvény (a kulturális örökség védelemről) 13. § (1) bekezdése értelmében védetté nyilvánított régészeti lelőhelyeken nem lehet olyan tevékenységet folytatni, amely a lelőhely akár részleges állapotromlását eredményezheti. A védetté nyilvánított lelőhelyen végzendő, 30 cm mélységet meghaladó földmunkával járó, illetőleg a terület jellegét veszélyeztető, befolyásoló, egyébként építési vagy más hatósági engedélyhez nem kötött munkálatokhoz, változtatásokhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi hatósági engedélyét kell beszerezni.

3.2. Az engedélyezési eljárásba be kell vonni szakhatóságként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Az engedélyköteles tevékenységek jegyzéke a 10/2006.(V.9.) sz. NKÖM rendelet (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eljárására vonatkozó szabályokról) 8. § (1) bekezdésében található.

4. Közlekedés

4.1. A tervezett rakparti út (hrsz.: 25666/2) hálózati szerepe II. rendű főút.

4.2. A Népfürdő utca (Dagály utca – Vizafogó utca közötti szakasz) hálózati szerepe a rakparti út forgalomba helyezése után gyűjtő útra módosul.

4.3. A rakparti úton (hrsz.: 25666/2) közvetlen ingatlan kiszolgálást biztosító útcsatlakozás, kapubehajtó nem alakítható ki.

4.4. Új létesítmény elhelyezése esetén a funkcióhoz szükséges parkolók legalább 90%-át épületen belül kell kialakítani.

4.5. Az IZ-XIII-ST/D jelű építési övezetben felszíni parkoló csak a Népfürdő utca menti max. 30 m széles teleksávban helyezhető el, kivételt képez ez alól a 4.6. pontban foglalt parkoló.

4.6. A 25879 hrsz-ú telken a szabályozási tervlapon jelölt területen a Dagály strand működéséhez szükséges közhasználat céljára átadott, felszíni parkoló alakítandó ki, biztosítva a rakparti út kiépítése utáni zavartalan működést is. A parkoló minimális kapacitása 150 férőhely.

4.7. A Dagály Fürdő területén épületet bővíteni és új épületet elhelyezni csak a telken belüli min. 110 férőhelyes parkolóház és a 4.6. pontban említett felszíni parkolóhelyek használatbavételét követően lehet.

5. Közművek

5.1. Az Angyalföldi szivattyútelepről kiinduló DN 2000 mm-es szennyvíznyomócsövet és a 400/470 cm-es gravitációs csatornát, amely a Dagály Fürdő telkén áthalad, adottságként kell kezelni. A nyomócső és csatorna fölé építmény nem helyezhető el. A nyomócső építménytől való védőtávolsága 8,0 m, a gravitációs csatornáé 3,0 m.

5.2. Hullámtéren történő építkezés esetén a tervezett épületekben a huzamos tartózkodást szolgáló helyiségek padlószintjét min. 105,30 m Bf. szintre kell kiemelni.

5.3. Új transzformátort épületben szállítójárművel közvetlenül közterületről megközelíthető helyiségben kell elhelyezni.

5.4. Mobiltelefon bázisállomás a területen önálló antennatartó szerkezeten (torony) nem helyezhető el.

6. Zöldfelületek

6.1. Az IZ-XIII-ST/D jelű építési övezetben az építési engedélyezési eljáráshoz szakági tervezői jogosultsággal rendelkező tervező által készített kertépítészeti engedélyezési terv benyújtása kötelező, amely: M=1:200 v. 1:250 léptékben készül és vizsgálati lapot, valamint kertrendezési tervet egyaránt tartalmaz. A vizsgálati tervlapot a jellemző tereppontok magasságának megjelölésével, a meglévő növényállomány felmérésével és értékelésével kell készíteni. A kertrendezési tervet a tervezett terepmagasságokkal, növényelrendezéssel, a domináns növényfajták megjelölésével, kerti burkolatok és műtárgyak ábrázolásával, műszaki leírással és területkimutatási számításokkal kell kidolgozni.

6.2. A területet érintő bármely bontási-építési engedélyezési eljárás során az engedély-kérelemhez szakági tervezői jogosultsággal rendelkező tervező által készített favédelmi tervet kell benyújtani.

Építés során a megtartandó és megtartható fák favédelméről a favédelmi terv alapján gondoskodni kell.

6.3. A szabályozási tervlapon megtartandónak jelölt fák törzsétől számított 3 m-en belül alapozási munkát, a gyökérzónát érintő bármely tereprendezési munkát végezni nem lehet.

6.4. A terület árvízvédelme a meglévő növényzet védelme érdekében csak a rakparti út menti támfal kialakításával oldható meg, magas part jellegű (földfeltöltéses) megoldás nem engedélyezhető.

6.5. A meglévő megtartandó vagy megmaradó fák törzsét 50 cm-nél több feltöltés nem érintheti.

6.6. Új fa telepítésénél az ültetőgödör 1x1x1 m-es szelvényében talajcseréről és termőtalajjal való feltöltéséről gondoskodni kell.

6.7. Zöldfelületet, fasort létesíteni csak öntözőhálózat egyidejű kiépítésével lehet.

7. Környezetvédelem

7.1. Építéselőkészítési munkák, tereprendezés során a munkálatokkal érintett területen meglévő termőföld védelméről, előzetes letermeléséről, szakszerű deponálásáról és zöldfelület létesítésénél való felhasználásáról az építtetőnek gondoskodni kell.

A termőtalaj szakszerű depóniában is csak legfeljebb fél évig tárolható.

7.2. Feltöltésre, visszatöltésre szennyezett talaj, szennyezett termőföld nem használható. A talajvédelmi hatóságtól beszerzett előzetes minőség-tanúsítvány nélküli töltőanyag nem építhető be.

7.3. Ha a bontási-építési munka során szennyezett talaj vagy bármilyen hulladék kerül elő, azt haladéktalanul be kell jelenteni az illetékes környezetvédelmi hatóságnak, és a bontást-építést az intézkedésekig szüneteltetni kell. A szennyezett talaj vagy hulladék helyszíni kezelése, elszállítása csak az illetékes környezetvédelmi- és talajvédelmi hatóság előírásai alapján történhet.

7.4. Élő vízfolyásba csak a vonatkozó határértékeknek megfelelő minőségű vizet lehet bevezetni. Előtisztító létesítését az illetékes környezetvédelmi hatóság előzetes véleménye alapján elő lehet írni.

7.5. Mélyalapozás, földalatti létesítmények elhelyezése csak talajmechanikai szakvélemény alapján, a rétegvizek szabad áramlásának biztosítása mellett megengedett.

7.6. Az érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi kategóriának megfelelő vonatkozó határértékek betartása kötelező.

7.7. A területen 50 férőhelynél nagyobb parkoló csak burkoltan létesíthető, összefolyó csapadékvizei csak olajfogó műtárgyon keresztül vezethetők csatornába. A parkoló felületének legalább 50 %-át kúszónövénnyel befuttatott kerti elemmel (pergola, lugas, növényrács) fedetten kell kialakítani.

7.8. Üzemi tevékenységből és építési munkából eredő zajterhelés nem haladhatja meg az érvényes zajvédelmi határértékeket. Amennyiben határérték túllépés következik be a megfelelő zajgátló berendezések elhelyezése, a zaj és rezgésterhelésből származó kárelhárítás a káros hatás keltőjének feladata. A védelem – elhárítás módját az illetékes környezetvédelmi hatósággal történő egyeztetés és annak előírásai szerint kell elvégezni.

7.9. Új közút építése csak zajvédelmi munkarészt is tartalmazó terv alapján engedélyezhető.

Új közutak mellett a közlekedésből eredő, határértéket meghaladó zaj és rezgésterhelés továbbterjedését védőberendezésekkel, védőlétesítményekkel kell megakadályozni. A zajvédelmi létesítmények megépítése a tulajdonos, kezelése, fenntartása a kezelő feladata.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj