XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2007-6/

Témák A-Z

6/2007.(II.20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Lehel utca - Dózsa György út - Szabolcs utca - Lőportár utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


6/2007. (II. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Lehel utca – Dózsa György út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 63/A. § a) pontja és a 65/A. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján módosítja a KVSZ-ról szóló többször módosított 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint:

1. § A KVSZ 68.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi (7) bekezdés lép:

„(7) Az I-XIII-R/1 építési övezet kivételével az épületek földszinti és első emeleti beépítési mértéke elérheti a 100%-ot, mely szinteken kereskedelmi, vendéglátási, szolgáltatási, szórakoztatási, kulturális rendeltetési egység, közforgalmú iroda helyezhető el. A felső szintek beépítési mértéke – a már meglévő épületek utólagos udvarlefedésének kivételével – nem haladhatja meg a 80%-ot.”

2. § A KVSZ 68.§- ában szereplő 23. sz. táblázat az alábbi sorokkal egészül ki:

23.sz. táblázat

Az építési telek

Az épület
legkisebb kialakítható

legnagyobb megengedett

legkisebb
kötelező

legkisebb
kötelező

legnagyobb
megengedett
Az
építési
övezet
jele

területe

szélessége

beépítés
mértéke

szintterületi
mutatója

terepszint
alatti
beépítési
mértéke

zöldfelületi
mértéke

építménymagassága
m2

m

%

m2 /m2

%

%

m
I-XIII-
R/1

1000

18

85/75**

4,0

90***

10****

16

22
** A 85%-os mérték csak a földszinten alkalmazható.

*** 800 m2 alatti kialakult telekméret esetén ez az érték 100% lehet.

****100%-os terepszint alatti beépítés esetén az érték 0 lehet.

3. § A KVSZ 2.sz mellékletében, az övezeti tervlapon a Lehel utca – Dózsa György út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt terület I-XIII-R/1 övezetbe sorolódik át.

4. § Jelen rendelet 1. számú melléklete a KVSZ 7.a. /.6. számú, illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b./ 6. számú mellékletét képezi a Lehel utca – Dózsa György út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt területre vonatkozóan.

5. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napját követő hónap első napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest XIII. kerület Lehel utca – Dózsa György út – vasút – Bulcsú utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről (TRT/XIII./3.) szóló 16/2000. (V. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet valamint a rendelethez tartozó szabályozási tervlap Lehel utca – Dózsa György út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt területre vonatkozó rendelkezése hatályát veszti.

(3) A rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet a 6/2007. (II. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

2. számú melléklet a 6/2007.(II.20.) számú Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

KVSZ 7.b./ 6. számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a Budapest XIII. kerület Lehel utca – Dózsa György út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéhez

I.

A szabályozási tervlap szabályozási elemei:

A KVSZ 7.a./6. számú melléklet szerinti szabályozási tervlap kötelezően betartandó szabályozási elemei:

a) tervezett szabályozási vonal

b) közhasználat céljára átadandó terület

c) biztosítandó gyalogos kapcsolat

d) kötelező megszüntetés

e) övezet jele, építési övezet jele és paraméterei

f) építési hely

g) építési hely kizárólag térszín alatt

h) építési vonal

i) meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonal

j) kötelező tűzfalas csatlakozás

k) maximális párkánymagasság

l) bontandó épület / épületrész

m) megtartandó fa

n) telepítendő fasor

o) tervezési terület határa

II.

A szabályozási terv kiegészítő rendelkezései

1. Beépítésre vonatkozó előírások

1.1. A területen új épületet elhelyezni csak a szabályozási tervlapon jelölt tervezett szabályozási vonalak alapján történő telekrendezést követően lehet. A közút céljára leválasztott telekrészek a meglévő közterületi telkekhez csatolandók.

1.2. A szabályozási tervlapon jelölt építési helyen kívül található meglévő épületeken csak állagmegóvási munkálatok végezhetők.

1.3. A már kialakult 800 m2-nél kisebb telkeknél a terepszint alatti beépítés a 100%-ot is elérheti.

1.4. Kötelező építési vonal 100%-án épülethomlokzatnak kell állnia.

1.5. A meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonal max. 50%-án az épület homlokvonala max. 5,0 m-rel a telek belseje felé hátrahúzható.

1.6. Szomszédos telek felé új takaratlan tűzfal a szabályozási tervlapon jelölt helyek (kötelező tűzfalas csatlakozás) kivételével nem építhető.

Új beépítés esetén az építési helyen belüli meglévő tűzfalak hosszának legalább 70%-ához épülettel kell csatlakozni.

1.7. Telekegyesítés esetén a megszűnő telekhatáron jelölt kötelező tűzfalas csatlakozást nem kell figyelembe venni. Továbbá a megszűnő telekhatáron áthaladó kötelező udvar (a szabályozási tervlapon építési hely kizárólag térszín alatt c. jelölés) helye, ill. alakja is változtatható, a szabályozási tervlapon jelölt alapterületi méretek megtartása mellett.

1.8. A (28137) hrsz.-ú és ennek folytatásaként tervezett közterület esetében a szabályozási tervlapon meghatározott maximális párkánymagassági méret a közterületi határon alkalmazandó. Amennyiben a beépítés hátralép a telek belseje felé, úgy a párkánymagasság növelhető a hátralépés méretének megfelelő értékben, de legfeljebb az építési övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság értékéig.

1.9. A Lehel utca és a Dózsa György út mentén kialakuló lakások padlószintje a járdaszinttől mérve min. 8,5 m kell legyen.

1.10. A területen új épület elhelyezésénél a megmaradó épületek lakószobáinak napfény általi megvilágítását biztosítani kell.

2. A közhasználat céljára átadandó területekre vonatkozó előírások

2.1. Közhasználat céljára átadandó területen a gyalogos átközlekedés időbeni korlátozás nélkül biztosítandó.

2.2. A Dózsa György út és a tömbbelsőt feltáró út között időbeni korlátozás nélkül, min. 15 m szélességben gyalogos kapcsolat biztosítandó, amely a II. emeleti szinttől felülépíthető.

3. Közlekedés

3.1. A Lehel utcáról és a Dózsa György útról új gépkocsi behajtó nem létesíthető, kivéve kialakult telek esetén, ha a telken belüli parkolás másképp nem oldható meg.

3.2. A területen a parkolást 100%-ban terepszint alatt, vagy parkolóházban kell biztosítani.

4. Közművek

4.1. A meglévő és tervezett közműlétesítmények (hálózatok és műtárgyak) helyigényét közterületen, a közterület szabályozási szélességén belül kell biztosítani.

4.2. A közüzemi víznyomócső hálózaton csak föld feletti tűzcsapok létesíthetők.

4.3. Tervezett transzformátort épületben, a közterületi megközelítés lehetőségét biztosítva kell elhelyezni.

4.4. Távközléshez tartozó önálló antennatartó szerkezet (torony) a területen nem helyezhető el.

4.5. 6 m-nél nem nagyobb antenna épületek tetőszerkezetén építési engedély alapján létesíthető.

4.6. Mikrocellák az épület homlokfalán csak rejtetten alakíthatók ki.

5. Zöldfelületek

5.1. 100%-os terepszint alatti beépítés esetén a telek min. 10%-án legalább 20 cm földfeltöltésű tetőkert létesítendő.

Ha a terepszint alatti beépítés 100 %-nál kevesebb és az udvar legkisebb mérete eléri a 15 métert, a telek beépítetlen területének minden 150 m2 után egy, közepes lombkoronát fejlesztő fa telepítendő.

5.2. A belső udvarok közötti vizuális kapcsolat biztosítása érdekében, az egymáshoz beépítetlen telekrésszel csatlakozó telkeknél legalább 80%-ban áttört, vagy 1,5 méternél alacsonyabb tömör kerítés építhető.

5.3. A tervlapon megtartandóként jelölt fasorok a beteg, gyenge állagú faegyedek cseréjével megtartandók, illetve a közműépítmények figyelembevételével kiegészítendők. A kiegészítést várostűrő, előnevelt, útsorfa minőségű fák ültetésével kell végezni. Az ültetési távolság legalább 8-8 méter. Az ültetéssel egy időben öntözés lehetőségéről is gondoskodni szükséges.

5.4. A szabályozási tervlapon jelölt közhasználat céljára átadandó terület és a tömbbelsőben kiszabályozott tervezett közterület együttes területének legalább 10 %-án zöldfelület létesítendő.

6. Környezetvédelem

6.1. Az építkezések, bontások és tereprendezések során talált szennyezett talajt be kell vizsgáltatni, majd a környezetvédelmi hatóság előírása alapján kell eljárni.

6.2. A tervezett térszín alatti beépítéseknél a talajvíz szabad áramlását biztosítani kell, valamint védekezni kell a rétegvizek ellen.

6.3. A Dózsa György úti és a Lehel utcai épületek utcára néző zajérzékeny homlokzatain a belső téri zajterhelési határértékek teljesülése érdekében szükséges passzív akusztikai védelmet alkalmazni.

6.4. A tervezési területen hulladékot – tekintet nélkül annak veszélyességére – elhelyezni, lerakni, tárolni (a helyben keletkező hulladékok átmeneti tárolásának kivételével) tilos.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj