XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2006-29/

Témák A-Z

29/2006. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Reitter Ferenc utca - Országbíró utca - Szent László út - Ambrus utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


29/2006. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

Budapest, XIII. kerület, Reitter Ferenc utca – Országbíró utca – Szent László út – Ambrus utca által határolt terület szabályozása érdekében a Budapest, XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 63/A. § a) pontja és a 65/A.§ (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. Törvény (Étv) 6. § (3) bekezdés és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján módosítja a KVSZ-ról szóló többször módosított 56/2001. (XII.20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint:

1. § A KVSZ az alábbi 66/C §-sal egészül ki:

„I-XIII-V/Z/A

Zártsorú beépítésű Intézményterület

66/C § (1) A területen a zártsorú beépítési mód előírásait kell alkalmazni.

(2) Az I-XIII-V/Z/A építési övezet telkeinek:

a) legkisebb kialakítható méreteit,

b) a beépítés legnagyobb mértékét,

c) a megengedett legnagyobb szintterületi mutató értékét,

d)a terepszint alatti beépítés megengedett legnagyobb mértékét,

e) a kötelezően előírt legkisebb zöldfelület mértékét,

f) a telken építhető épület építménymagasságának előírt legkisebb és legnagyobb értékét a 33. §-ban és a 4.számú mellékletben foglaltak figyelembevételével a 21/C táblázat alkalmazásával kell meghatározni.

21/C táblázat
Az
építési
övezet
jele

Az építési telek

Az épület
legkisebb
kialakítható

legnagyobb megengedett

legkisebb
kötelező
zöldfelületi
mértéke

legkisebb
kötelező

legnagyobb megengedett
területe

szélessége

beépítési
mértéke

szintterületi
mutatója

terepszint
alatti
beépítés
mértéke

építménymagassága
m2

m

%

m2/ m2

%

%

m
I-XIII-
V/Z/A

1500

30,0

65

3,0

70

30

16,0

22,0

2. § (1) Jelen rendelet 1.számú melléklete a KVSZ 7.a/4. számú illetőleg a 2. számú melléklete a KVSZ 7.b/4. számú mellékletét képezi a Budapest, XIII. kerület, Reitter Ferenc utca – Országbíró utca – Szent László út – Ambrus utca által határolt területre vonatkozóan.

(2) A KVSZ 2. számú melléklete a Budapest, XIII. kerület, Reitter Ferenc utca – Országbíró utca – Szent László út – Ambrus utca által határolt területre vonatkozóan jelen rendelet 3.számú melléklete szerint módosul.

(3) Jelen rendelet „L2” övezetet érintő előírásai a kihirdetést követő hónap első napján, az „I” övezetet érintő előírásai a keretövezetmódosítás hatályba lépését követő hónap első napján lép hatályba, előírásait a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1 térkép

2. számú melléklet a 29/2006.(IX.11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

a KVSZ 7.b/4. számú melléklete

Kiegészítő rendelkezések a

Budapest, XIII. kerület, Reitter Ferenc utca – Országbíró utca – Szent László út – Ambrus utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéhez.

A szabályozási terv kiegészítő rendelkezései

1. Az építési övezetek területére vonatkozó kiegészítő előírások

1.1 Az I-XIII-V/Z/A jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások:

1.1.1 Az övezetben a jelenleg meglevő raktározási funkció megtartható.

1.1.2 Új épület építése esetén – a terven „B”, bontandó megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatbavételig le kell bontani.

1.1.3 Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén az 1.1.2 bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterületük nem növelhető.

1.1.4 A kötelező építési vonalon, illetve földszinti beépítési vonalon álló épület középső szakasza hátraléptetett homlokzattal is megvalósítható. Ennek hossza nem lehet nagyobb a homlokzathossz 1/3-nál és legfeljebb 20-20 m lehet.

1.1.5 Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnak megfelel, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 1,50 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

1.1.6 A Reitter Ferenc utcai telekhatártól számított 25 m-es védőtávolságon belül új lakóépület nem létesíthető. Egyéb rendeltetésű főépületben szolgálati lakás kialakítható.

1.2 Az L2-XIII-V jelű építési övezetre vonatkozó kiegészítő előírások

1.2.1 Új épület építése esetén – a terven „B”, bontandó megjelölésű – az építési hely határán túlnyúló építményeket, építményrészeket legkésőbb a használatbavételig le kell bontani.

1.2.2 Meglevő épület átalakítása, fejlesztése esetén az 1.2.1 bekezdés szerinti építmények, építményrészek nem fejleszthetők, szintterülete nem növelhető.

1.2.3 A kötelező építési vonalon, illetve földszinti beépítési vonalon álló épület középső szakasza hátraléptetett homlokzattal is megvalósítható. Ennek hossza nem lehet nagyobb a homlokzathossz 1/3-nál és legfeljebb 20-20 m lehet.

1.2.4 A szomszédos telkek közötti homlokzati illeszkedést a KVSZ 33. §-ában szereplő előírások szerint kell biztosítani. Meglevő épülethez történő csatlakozás esetén, amennyiben ezen épület a legkisebb előírt illetve legnagyobb megengedett építménymagasságnak megfelel, a csatlakozó homlokzatmagasságtól való legnagyobb eltérés mértéke +/- 1,50 m lehet.

Amennyiben a meglevő épület építménymagassága /homlokzatmagassága/ nem éri el a legkisebb előírt illetve meghaladja a legnagyobb megengedett értéket, és fenti csatlakozási eltérés az övezetben előírt építménymagasság mellett nem biztosítható, úgy a csatlakozó építménymagasság meghatározására előzetesen elvi építési engedély készítendő.

1.2.5 A terv területén a Szent László út 52 sz. alatt található polgári védelmi létesítmény. Ha az építmény vagy annak kiegészítő műtárgyai az esetleges bontások, átalakítások, felújítások, egyéb munkák során érintetté válnak, a polgári védelmi szakhatóságot külön engedélyezési eljárás során meg kell keresni.

2. Örökségvédelem

A szabályozási terv területén földmunkákat (bontás, magas- és mélyépítés, közművesítés) csak régészeti szakfelügyelet mellett lehet végezni.

3. Közlekedés

3.1 A terület egyes telkein új építmény építése, illetve a meglévő építmények bővítése esetén az építmény rendeltetésszerű használatához az OTÉK, a BVKSZ és a KVSZ-ben előírt mennyiségű és fajtájú járművek telken belüli elhelyezhetőségének igazolását az építési engedély kérelemhez kell csatolni.

Az egyes építmények használatba vételének feltétele az igazolásban szereplő járműtároló építmények illetve rakodóhelyek megvalósulásának igazolása.

3.2 A közutak szabályozási szélességei a következők:

Reitter Ferenc utca:

25,0 m

Országbíró utca:

15,0 m

Szent László út

15,0 m

Ambrus utca:

15,0 m

4. Zöldfelületek

4.1 A területet határoló utcák fasorai megtartandók, a hiányzó fák pótlandók. Telepítés során várostűrő, a fasort jellemző meglévő faállománnyal azonos fajtájú, I. osztályú sorfák telepítendők.

4.2 Az építési telkeken előírt zöldfelületeken 80 m2-ként 1-1 lombhullató díszfa telepítése kötelező.

5. Környezetvédelem

5.1. Terepszint alatti létesítmények csak a talajvíz áramlását lehetővé tevő műszaki rendszerek építésével valósíthatók meg.

5.2 A terület a „Budapest és környéke” légszennyezettségi agglomerációba tartozik. Új levegőszennyező források telepítése előtt a környezetvédelmi hatóságtól kibocsátási határértéket kell megkérni.

5.3. A határoló utakra néző lakóépületek utcai homlokzatán a beltéri zajhatárértékek betarthatóságát biztosító passzív zajvédelem eszközei alkalmazandók.

6. Közmű létesítmények

6.1 Az ivóvízhálózaton a középmagas épületek ellátására az épület homlokzata előtt, egyéb esetben a védeni kívánt létesítménytől max. 100,0 m megközelítési távolságra föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni.

6.2. A terv területén a gépjárművek közlekedésére és parkolására szolgáló burkolatokon összefolyó csapadékvizeket csak olaj-iszapfogó műtárgyon keresztül szabad a befogadóba juttatni.

6.3. Új távközlési, hírközlési, vagy telekommunikációs hálózatok vezetékei csak földkábeles kivitelben építhetők.

3. számú melléklet a 29/2006. (IX. 11.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj