XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2006-24/

Témák A-Z

24/2006. (VII. 5.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út - Csavargyár utca - Cserhalom utca - Rákos-patak által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


24/2006. (VII. 5.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6. § (3) bekezdés c.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az előírások hatálya

1. § (1) A Szabályozási terv és jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre terjed ki.

(2) A rendelet csak az 1. sz. mellékletét képező szabályozási tervvel együtt érvényes, azzal együtt alkalmazható.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. §-ban meghatározott területen területet felhasználni, telket és területet alakítani, továbbá épületet, építményt tervezni és kivitelezni, átalakítani, bővíteni, rendeltetését módosítani és mindezekre hatósági engedélyt adni az országos és a fővárosi hatályos jogszabályoknak, az általános érvényű egyéb rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak, hatályos szabványoknak megfelelően, továbbá az 56/2001 (XII.20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelettel elfogadott KVSZ-nek, s e rendeletnek és mellékletének megfelelően szabad.

(2) Az 1. §-ban meghatározott területre vonatkozóan a KVSZ előírásait jelen rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A szabályozási terv kötelező és irányadó szabályozási elemei

Az előírások alkalmazása

3. § (1) A szabályozási terv kötelező elemei:

a) Építési övezet – övezeti mutatók – övezet határ

b) Szabályozási vonal

c) Szabályozási szélesség

d) Építési hely terepszint felett is beépíthető része

e) Építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető része

f) Szabályozás végrehajtása, vagy új épület elhelyezése esetén bontandó épület

g) Építési vonal

h) Meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonal

i) Magas ház elhelyezhetőségére meghatározott terület

j) Közhasználat céljára kijelölt terület sáv

k) Terepszint alatt nem beépíthető, egybefüggő zöldterület

l) Tervezett fasor

m) Kialakítandó épület köz

n) Építési hézag

o) Építhető homlokzatmagasság

p) Közút feletti felül építés

q) Megszüntető jel

r) Árkád kialakítás sávja

(2) A kötelező elemek módosítása új szabályozási terv készítését vonja maga után.

(3) A szabályozási terv irányadó elemei:

a) irányadó telekhatár

b) meglévő megtartható épület

c) feltételhez kötött telekhatár megszüntetése

d) gépkocsi behajtó

(4) Tájékoztató elem

a) a tervezési terület határa

(5) Az irányadó és az 1-es bekezdésben nem említett szabályozási elemek tájékoztató jellegűek, ezektől a rendelet módosítása nélkül el lehet térni.

(6) Más jogszabályban illetve rendeletben meghatározott kötelező szabályozási elemek:

védelmi és korlátozási elemek

a) a terület egésze védett régészeti lelőhely

b) a terület kerületi városkép szempontjából kiemelt terület

c) a Váci út fővárosi városkép szempontjából védett terület

d) a Váci út fasora fővárosi jelentőségű védett fasor

e) a terület egésze kiemelt szabályozást igénylő összvárosi érdekű terület (FSZT)

f) a Váci út mentén húzódó metró védelmi zóna

Telekalakítás

4. § (1) A rendeletnek megfelelő telekalakításokat a szabályozási terv tartalmazza.

(2) Telket alakítani az építési övezetben meghatározott paramétereknek megfelelően továbbá az a) pontban rögzített feltétellel lehet. A szabályozási tervben meghatározott irányadó telekhatárok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

a) A területen nem lehet olyan telket kialakítani, amelynek csak Váci úti közterületi határa van. A telekhatárok megszüntetése után mindkét tömb két-két telekre osztható. A jelenlegi telekhatárok megszüntetése és a közterületek kiszabályozása az új beépítés feltétele.

Terület felhasználás

5. § (1) A terület a Fővárosi Szabályozási Keretterv szerint a következő terület felhasználási kategóriába esik:

a) beépítésre szánt területek:

1) I – intézményterületek

b) beépítésre nem szánt területek:

1) Z-KK – közkert

2) KL-KT – közlekedési célú közterületek

3) keretövezetbe nem sorolt közterületek

(2) A Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) szerint a beépítésre szánt terület I-XIII-V – vegyes beépítésű intézményterület.

Építmények elhelyezése

6. § (1) A beépítésre szánt terület telkein a KVSZ 59. § 5-7. pontja szerinti funkciók, valamint a KVSZ 66. § (12.) pontja szerint lakófunkció és a BVKSZ 40. § (5)-ös bekezdésben maximált kiskereskedelmi célú bruttó szintterületű épületek helyezhetőek el.

(2) A területen nem helyezhető el nagykereskedelmi épület, valamint önálló rendeltetési egységként nagykereskedelmi raktár.

Építmény magasságra vonatkozó rendelkezések

7. § Az építmény magasságra vonatkozóan a következőket kell betartani:

a) A Váci út menti telkek beépítésénél 20 m mélységben a homlokzat magasság minimum 18 m, a Váci út mentén a jelölt területen a homlokzat magasság max. 30 m lehet, a magas ház elhelyezésére kijelölt területen 36 m.

b) A Cserhalom utca mentén 20 m mélységig a homlokzat magasság minimum 16 m maximum 25 m kell legyen, a magas ház elhelyezésére kijelölt területen H min. 18 m max. 55 m az épület egészére vonatkozó építménymagassági előírás betartásával.

c) A korzó menti homlokzat magasság minimuma 8 m maximuma 16 m. A tömbbelsőben a legfelső födém padlószintje max. 16 m.

d) A Váci út – Csele utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által közrezárt területen a KVSZ lehetővé teszi meghatározott feltételekkel magas ház elhelyezését. A szabályozási terven magas ház elhelyezhetőségére kijelölt területen az építmény magasság maximum 45 m – az épület legmagasabb pontja nem érheti el az 55 métert.

e) Homlokzat magasság: a homlokzati sík és a járdatő vonal, továbbá a homlokzati sík és záró födém metszésvonala között függőlegesen mért távolság.

A beépítésre vonatkozó rendelkezések

8. § (1) A területen az építmények zártsorúan épület közökkel elhelyezhetők, azzal a feltétellel, hogy a Váci út – Csavargyár utca és Cserhalom utca mentén a meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonalon épülethomlokzatot kell elhelyezni a földszint feletti részen, a jelölt szakasz minimum 50 %-án, az építmény magasság minimuma magasságáig.

(2) Az épület homlokzati síkja a kötelező építési vonaltól a földszinten az árkád kialakítás érdekében térhet el, a földszint feletti részen, a jelölt szakaszon, az építmény magasság minimumának magasságáig homlokzatot kell elhelyezni a szabályozási terven jelölt szakasz 70 %-án.

(3) A közterületi telekhatárokon elhelyezkedő homlokzatok síkja a közterület fölé max. 1 m-t nyúlhat ki 4,5 m magasságban.

(4) Nem helyezhető el lakás az épületek földszintjén, a földszinti belmagasság legalább 3,5 m kell legyen.

(5) Az épületeken a tetőfelépítmények területe nem haladhatja meg a legfelső használati szint alapterületének 25 %-át.

(6) A szabályozási tervben meghatározott, az építési engedély feltételeként bontandó építmények bővítése nem megengedett.

(7) A közhasználat céljára biztosítandó területek az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján alakítandók ki, s működtethetők időbeni korlátozással.

(8) A tömböket megosztó telekhatár mentén végighúzódó, közhasználat céljára biztosítandó területre néző homlokzatok kialakítására a BVKSZ 40. § 4.) pont harmadik bekezdése vonatkoztatható.

(9) Az I-XIII-V/M övezet telkei 75 %-ig, az I-XIII-V övezet telkei 80 % -ig alápincézhetők. Az e fölötti szintek az I-XIII-V/M övezet telkein 60 %-osan, az I-XIII-V övezet telkein 65 %-osan beépíthetők. A telkeknek biztosítani kell a Váci út illetve Cserhalom utca irányába a gyalogos átjárhatóságot.

(10) A létesítendő teljes értékű zöldfelület és a tetőkerti zöldfelület együttesen az I-XIII-V/M övezetben legalább 30 % kell legyen, melynek 2/3 része teljes értékű, alá nem épített zöldfelület, az I-XIII-V övezetben a zöldfelületi arány minimum 20 % kell, hogy legyen, melynek 50 %-a teljes értékű alá nem épített zöldfelület. A tömbbelsőben a födémek be nem épített területének legalább 50 %-án tetőkertet kell kialakítani és fenntartani.

(11) A KVSZ 66. § 9.) pontja és 21. sz. táblázata a leírt eltérésekkel értelmezendő az 1. § 1.)-es pontjában meghatározott területen.

(12) A közterületi homlokzatok tagolandók. 60 m-nél hosszabb tagolatlan homlokzat nem alakítható ki. A Váci út valamint a Cserhalom utca mentén a szabályozási terven jelölt területen az épületeket legalább 60 m-enként legfeljebb 2 helyen minimum 10 m-es épülethézaggal tagolni kell. Az épülethézagot legalább a második emelet felett kell kialakítani. Az épülethézagra néző homlokzatokat homlokzatosítani kell.

(13) A Váci út menti homlokzatok anyaga időtálló, városi szennyezést tűrő kell legyen, kerámia, klinker tégla vagy kő burkolat.

(14) A magas házak elhelyezhetőségére kijelölt tömb beépítésének rendjét városrendezési tervpályázat eredménye alapján kell véglegesíteni, továbbá a magas házakra építési engedély a városkép alakításának módját meghatározó építészeti tervpályázat lebonyolítását követően, annak eredményét figyelembe véve adható ki. A magas ház elhelyezésére kijelölt területen a terület maximum 35 %-án lehet magas házat elhelyezni.

(15) Az Étv. 35. § 1.) pontja alapján kizárólag a beépítési és településképi követelmények előzetes tisztázása céljából elvi engedélyben kell meghatározni a közhasználat céljára biztosítandó terület konkrét helyét és közterülethez való csatlakozásának módját, továbbá egy telken belül több épület elhelyezésének módját.

(16) A beépítés zárt sorát a szabályozási terven jelölt helyen és mértékben épületközökkel meg kell szakítani.

(17) Úgy kell az építészeti koncepciót kialakítani, hogy a meglévő kéttornyú kapuzat az új beépítési koncepcióba integrálható legyen.

(18) A terület beépítésének feltétele a fejlesztés egyes ütemeihez szükséges közlekedés – és közmű fejlesztések megvalósításáról szóló településrendezési szerződés megkötése.

Közterületekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A terület tömbjein az építési engedélyezési tervnek tartalmaznia kell a határoló közterületek szabályozási terv szerinti kiszabályozását rögzítő földhivatali helyszínrajzot.

(2) A területen a közterületek kialakítását az utcák berendezési tárgyainak elhelyezését is tartalmazó tervek szerint a kertészeti tervekkel összehangolva kell elvégezni. Közterületen a környezet arculatához illeszkedő esztétikus utcabútor és egyéb köztárgy csak a környezetét is magában foglaló vizsgálat alapján, az illetékes szakhatóságok egyetértésével helyezhető el.

(3) A területen pavilonok építése nem engedélyezhető.

(4) Az épületeken tetőreklám nem helyezhető el.

(5) A cégfeliratokat az egész épületegyüttesre egységesen, azonos karakterűen kell megtervezni és kialakítani.

Közlekedési területek

10. § (1) A közlekedési területek határát a szabályozási tervlap tartalmazza.

(2) A Csele utca és Csavargyár utca szabályozási szélessége 18,0 m.

(3) A telkek gépjárművel való megközelítésére a Váci út felől behajtó nem létesíthető.

(4) A területen új építési telek kialakítása csak a Cserhalom utca és a Csele utca teljes hosszon történő közterületi kiszabályozásával egyidejűleg történhet.

(5) A területen új épület használatba vételének feltétele a Csele utca és csomópontjainak forgalomba helyezése.

(6) A területen építési engedély alátámasztó közlekedési munkarész alapján adható, melyhez a közutak kezelőinek hozzájárulását csatolni kell. Az alátámasztó munkarészben vizsgálandó közlekedési hatásterület a Vizafogó utca – Váci út – Meder utca – Cserhalom utca által határolt terület, melyben a beépítésből adódó célforgalom elvezetéséhez szükséges, a kerület közterületalakítási és közlekedési koncepciójának megfelelő közlekedési fejlesztéseket rögzíteni kell. Az előírt közlekedési fejlesztéseket az épületek használatba vételéig forgalomba kell helyezni.

(7) A Csele utca magasságilag a Váci út szintjéhez viszonyítva legfeljebb -1,50 m-en max. 5 %-os hossz-eséssel építhető ki.

(8) A Cserhalom utca mentén a vegyesforgalmi tűzoltó felvonulási útvonalhoz kapcsolódva fásított felszíni parkolók létesíthetők, használatuk nem korlátozható, a férőhelyek nem számíthatók be a létesítményekre szabályzatokban előírt igények kielégítésére.

(9) A Cserhalom utca le nem burkolt területét intenzív, többszintes zöldfelületként kell kialakítani a csomóponti rálátási háromszögek figyelembe vételével.

(10) A létesítményekhez előírt parkolóhelyeket teljes mértékben telken belül terepszint alatt vagy felszíni építményben kell elhelyezni.

(11) Az épületek teherforgalmi kiszolgálását, a járművek tárolását telken belül, épületen belül kell biztosítani.

(12) A Váci út menti gyalogos felület Rákos-patak feletti egyenes vonalú átvezetését a mozgássérültek közlekedésére vonatkozó előírások figyelembe vételével max. 5 % lejtéssel kell kialakítani.

(13) A Csele utca a szabályozási tervlapon jelölt helyen a közúti űrszelvény megtartásával, kizárólag a gyalogosok különszintű átvezetésére felülépíthető.

(14) A Váci út menti szervizút megszüntetése a területen lévő épületek parkolási igényeinek 100 %-os telken belüli kielégítése és a Váci út felőli behajtók megszüntetése után lehetséges.

Zöldfelületek, környezetrendezés

11. § (1) A tömbök zöldfelületi arculata egységes elvek szerint alakítandó ki.

A lakásonkénti 7 m2 zöldfelületet úgy kell kialakítani, hogy annak legalább 2/3-a a lakóépület közvetlen közelében létesüljön.

– a termett talajú zöldfelületeken fák ültetését kell az elsődleges szempontnak tekinteni.

– a szint alatti beépítés be nem épített területének 50 %-án legalább 1,05 m vastag termőföld / termőközeg legyen, melynek zöldfelületi értéke 50 %.

(2) Tetőkertek létesítendők a tömbbelsők lapostetős épületei födémeinek be nem épített területein.

Intenzív (járható) tetőkertek létesítendők a sport, kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás funkciókhoz.

A tetőkertek földréteg vastagsága:

intenzív

51 cm – 50 % zöldfelületi érték

extenzív

20 cm – 25 % zöldfelületi érték

(3) A telken belüli tűzoltó utak vegyes forgalmú utak, díszburkolattal.

(4) A Rákos-patak mellett a tűzoltó út mindkét oldalán fasor, cserjés felületek, pihenőhelyek létesítendők háromszintű növényültetéssel.

(5) Az „A” és „B” jelű telekről a Rákos-patak felé közvetlen gyalogos kapcsolatok létesítendők, telkenként legalább egy.

(6) A Cserhalom utca melletti közterület-fejlesztési terület előfásítandó 13 m-es tőtávolsággal a telekhatároktól, 2-2 m távolságban dupla fasorral.

Környezetvédelem

12. § (1) A Váci út mentén 50 m-es sávban lakófunkció nem helyezhető el. A tervezési területen zajtól védendő létesítmény úgy helyezhető el, hogy a rendelet szerinti határértéknek való megfelelősséget, a védendő homlokzatok előtt a közlekedési létesítménytől való távolságot, a tájolást is figyelembe véve az építési engedélyezési tervben méréssel, vagy számítással igazolni kell.

(2) A légtechnikai berendezések potenciális zajforrások, ezek tervezésekor a környezeti zajvédelmi követelmények betartását a védendő homlokzatok előtt biztosítani kell. A légtechnikai berendezésekből származó zaj nem haladhatja meg a határértékeket.

(3) Az újonnan telepítendő hőtermelő illetve ipari berendezések esetében minden esetben be kell tartani a hatályos levegőtisztaság-védelmi jogszabályok által előírt kibocsátási határértéket.

(4) A tervezési területen külső térbe kijutó, bűzt okozó tevékenység nem végezhető. Diffúz légszennyezést okozó tevékenység zárt térben folytatható.

(5) A területen talaj és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható. A hatályos felszín alatti vízminőség-védelmi rendelet „kiemelten érzékeny” felszín alatti vízminőség-védelmi kategória vonatkozó határértékei betartandók.

(6) A területen olyan tevékenység, mely veszélyes hulladékok keletkezését okozza nem helyezhető el. Az egyéb tevékenységek során keletkező veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtéséről és elszállításáról a vonatkozó hatályos rendelet előírásai szerint kell gondoskodni.

Közművek

13. § (1) A meglévő és tervezett közműlétesítmények (hálózatok és műtárgyak) helyigényét közterületen, a közterület szabályozási szélességén belül kell biztosítani.

(2) A közüzemi víznyomócső hálózaton csak DN 100 méretű föld feletti tűzcsapok létesíthetők.

(3) A közcsatornába bevezetett szenny- és csapadékvizek vízminőségének meg kell felelniük a rendeletben előírt határértékeknek.

(4) A területen az ingatlanok belső csatornahálózata egyesített rendszerben alakítandó ki.

(5) A Cserhalom utca beépítését megelőzően a kétrendszerű 120 kV-os távvezetéket kábelként kell kiváltani.

(6) A volt erőmű területén lévő távfűtővezetékeket közterületen kell összekötni.

(7) A Vizafogó utcai beépítés csak akkor létesíthető, ha az ott lévő 10 kV-os kapcsolóállomás új épületbe kerül elhelyezésre.

(8) A volt Csavargyár területén lévő 10 kV-os kapcsolóállomást a tervezett épületbe kell áthelyezni.

(9) A tervezett transzformátorokat és kapcsolóállomásokat épületbe kell elhelyezni, közvetlen közterületről történő megközelítést az ELMŰ részére biztosítani kell.

(10) A vezeték kiváltások és új vezetéképítések csak földalatti kivitelűek lehetnek.

(11) A magánterületen lévő nyomásszabályozókat és gázvezetékeket a mélyépítési munkák megkezdése előtt meg kell szüntetni.

(12) A kisnyomású gázvezeték építményt védelem nélkül 2,0 m-re, védelemmel ellátva 1,0 m-re közelíthet meg.

(13) A megszűnt vezetékeket el kell távolítani.

(14) Önálló antennatartó szerkezet (torony) a területen nem helyezhető el.

(15) Az épületek tetőszerkezetén 6 méternél magasabb távközlési antenna építési engedély alapján helyezhető el.

Értékvédelem

14. § A terület nyilvántartott régészeti lelőhely, s mint ilyen a 2001. évi LXIV. tv. 11. §-a alapján védett. Földmunkával járó beruházási szándék esetén megelőző régészeti feltárást szükséges végezni. Az engedélyezési eljárásba be kell vonni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. A terülten tervezett földmunkákat csak régészeti szakfelügyelet mellett lehet elvégezni. A régészeti szakfelügyelet elvégzésére a Budapesti Történeti Múzeum jogosult a beruházó költségére. A megelőző feltárásra az örökségvédelmi törvény 22. § (3) bek., valamint a 18/2001 (X.18.) NKÖM rendelet 14.§-a szerinti szerződést kell kötnie a beruházónak a Budapesti Történeti Múzeummal.

Egyéb előírások

15. § (1) A terület telkein új építkezés megkezdése előtt részletes környezetvédelmi vizsgálatot kell végeztetni a terület talaja és talajvize minőségének és szennyezettségének megállapítására. A környezet földtani vizsgálat az építési engedély része kell legyen.

(2) Terepszint alatti építmények mentén a talajvíz szabad áramlását a tömb egészére kiterjedő hidrogeológiai vizsgálat alapján műszaki eszközökkel biztosítani kell.

(3) A Váci út menti beépítés a metró védelmi zónájába esik, itt a BVKSZ 16. § (3) bek. értelmében kell eljárni.

Záró rendelkezések

16. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napját követő hónap első napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követő ügyekben kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybelépésével a TRT/XIII/6 tervtári számú, a 24/2000.(IX.18.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelettel jóváhagyott, Budapest XIII. kerület Meder utca – Váci út – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Tervnek a Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre vonatkozó rendelkezései hatályukat vesztik – szabályozási előírások, szabályozási terv.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József s.k.

jegyző

polgármester

Térkép

24/2006. (VII. 5.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6. § (3) bekezdés c.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az előírások hatálya

1. § (1) A Szabályozási terv és jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre terjed ki.

(2) A rendelet csak az 1. sz. mellékletét képező szabályozási tervvel együtt érvényes, azzal együtt alkalmazható.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. §-ban meghatározott területen területet felhasználni, telket és területet alakítani, továbbá épületet, építményt tervezni és kivitelezni, átalakítani, bővíteni, rendeltetését módosítani és mindezekre hatósági engedélyt adni az országos és a fővárosi hatályos jogszabályoknak, az általános érvényű egyéb rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak, hatályos szabványoknak megfelelően, továbbá az 56/2001 (XII.20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelettel elfogadott KVSZ-nek, s e rendeletnek és mellékletének megfelelően szabad.

(2) Az 1. §-ban meghatározott területre vonatkozóan a KVSZ előírásait jelen rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A szabályozási terv kötelező és irányadó szabályozási elemei

Az előírások alkalmazása

3. § (1) A szabályozási terv kötelező elemei:

a) Építési övezet – övezeti mutatók – övezet határ

b) Szabályozási vonal

c) Szabályozási szélesség

d) Építési hely terepszint felett is beépíthető része

e) Építési hely kizárólag terepszint alatt beépíthető része

f) Szabályozás végrehajtása, vagy új épület elhelyezése esetén bontandó épület

g) Építési vonal

h) Meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonal

i) Magas ház elhelyezhetőségére meghatározott terület

j)1

k) Terepszint alatt nem beépíthető, egybefüggő zöldterület

l) Tervezett fasor

m) Kialakítandó épület köz

n) Építési hézag

o) Építhető homlokzatmagasság

p) Közút feletti felül építés

q) Megszüntető jel

r) Árkád kialakítás sávja

(2) A kötelező elemek módosítása új szabályozási terv készítését vonja maga után.

(3) A szabályozási terv irányadó elemei:

a) irányadó telekhatár

b) meglévő megtartható épület

c) feltételhez kötött telekhatár megszüntetése

d) gépkocsi behajtó

(4) Tájékoztató elem

a) a tervezési terület határa

(5) Az irányadó és az 1-es bekezdésben nem említett szabályozási elemek tájékoztató jellegűek, ezektől a rendelet módosítása nélkül el lehet térni.

(6) Más jogszabályban illetve rendeletben meghatározott kötelező szabályozási elemek:

védelmi és korlátozási elemek

a) a terület egésze védett régészeti lelőhely

b) a terület kerületi városkép szempontjából kiemelt terület

c) a Váci út fővárosi városkép szempontjából védett terület

d) a Váci út fasora fővárosi jelentőségű védett fasor

e) a terület egésze kiemelt szabályozást igénylő összvárosi érdekű terület (FSZT)

f) a Váci út mentén húzódó metró védelmi zóna

Telekalakítás

4. § (1) A rendeletnek megfelelő telekalakításokat a szabályozási terv tartalmazza.

(2) Telket alakítani az építési övezetben meghatározott paramétereknek megfelelően továbbá az a) pontban rögzített feltétellel lehet. A szabályozási tervben meghatározott irányadó telekhatárok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

a) A területen nem lehet olyan telket kialakítani, amelynek csak Váci úti közterületi határa van. A jelenlegi telekhatárok megszüntetése és a közterületek kiszabályozása az új beépítés feltétele.2

Terület felhasználás

5. § (1) A terület a Fővárosi Szabályozási Keretterv szerint a következő terület felhasználási kategóriába esik:

a) beépítésre szánt területek:

1) I – intézményterületek

b) beépítésre nem szánt területek:

1) Z-KK – közkert

2) KL-KT – közlekedési célú közterületek

3) keretövezetbe nem sorolt közterületek

(2) A Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ) szerint a beépítésre szánt terület I-XIII-V – vegyes beépítésű intézményterület.

Építmények elhelyezése

6. § (1) A beépítésre szánt terület telkein a KVSZ 59. § 5-7. pontja szerinti funkciók, valamint a KVSZ 66. § (12.) pontja szerint lakófunkció és a BVKSZ 40. § (5)-ös bekezdésben maximált kiskereskedelmi célú bruttó szintterületű épületek helyezhetőek el.

(2) A területen nem helyezhető el nagykereskedelmi épület, valamint önálló rendeltetési egységként nagykereskedelmi raktár.

Építmény magasságra vonatkozó rendelkezések

7. § Az építmény magasságra vonatkozóan a következőket kell betartani:

a) A Váci út menti telkek beépítésénél 20 m mélységben a homlokzat magasság minimum 18 m, a Váci út mentén a jelölt területen a homlokzat magasság max. 30 m lehet, a magas ház elhelyezésére kijelölt területen 36 m.

b) A Cserhalom utca mentén 20 m mélységig a homlokzat magasság minimum 16 m maximum 25 m kell legyen, a magas ház elhelyezésére kijelölt területen H min. 18 m max. 55 m az épület egészére vonatkozó építménymagassági előírás betartásával.

c)3

d) A Váci út – Csele utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által közrezárt területen a KVSZ lehetővé teszi meghatározott feltételekkel magas ház elhelyezését. A szabályozási terven magas ház elhelyezhetőségére kijelölt területen az építmény magasság maximum 45 m – az épület legmagasabb pontja nem érheti el az 55 métert.

e) Homlokzat magasság: a homlokzati sík és a járdatő vonal, továbbá a homlokzati sík és záró födém metszésvonala között függőlegesen mért távolság.

A beépítésre vonatkozó rendelkezések

8. § (1) A területen az építmények zártsorúan épület közökkel elhelyezhetők, azzal a feltétellel, hogy a Váci út – Csavargyár utca és Cserhalom utca mentén a meghatározott eltérésekkel szabályozott építési vonalon épülethomlokzatot kell elhelyezni a földszint feletti részen, a jelölt szakasz minimum 50 %-án, az építmény magasság minimuma magasságáig.

(2) Az épület homlokzati síkja a kötelező építési vonaltól a földszinten az árkád kialakítás érdekében térhet el, a földszint feletti részen, a jelölt szakaszon, az építmény magasság minimumának magasságáig homlokzatot kell elhelyezni a szabályozási terven jelölt szakasz 70 %-án.

(3) A közterületi telekhatárokon elhelyezkedő homlokzatok síkja a közterület fölé max. 1 m-t nyúlhat ki 4,5 m magasságban.

(4) Nem helyezhető el lakás az épületek földszintjén, a földszinti belmagasság legalább 3,5 m kell legyen.

(5) Az épületeken a tetőfelépítmények területe nem haladhatja meg a legfelső használati szint alapterületének 25 %-át.

(6) A szabályozási tervben meghatározott bontandó építmények bővítése nem megengedett.4

(7) A közhasználat céljára biztosítandó területek az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján alakítandók ki, s működtethetők időbeni korlátozással.

(8) A tömböket megosztó telekhatár mentén végighúzódó, közhasználat céljára biztosítandó területre néző homlokzatok kialakítására a BVKSZ 40. § 4.) pont harmadik bekezdése vonatkoztatható.

(9) Az I-XIII-V/M övezet telkei 75 %-ig, az I-XIII-V övezet telkei 80 % -ig alápincézhetők. Az e fölötti szintek az I-XIII-V/M övezet telkein 60 %-osan, az I-XIII-V övezet telkein 65 %-osan beépíthetők. A telkeknek biztosítani kell a Váci út illetve Cserhalom utca irányába a gyalogos átjárhatóságot.

(10) A létesítendő teljes értékű zöldfelület és a tetőkerti zöldfelület együttesen az I-XIII-V/M övezetben legalább 30 % kell legyen, melynek 2/3 része teljes értékű, alá nem épített zöldfelület, az I-XIII-V övezetben a zöldfelületi arány minimum 20 % kell, hogy legyen, melynek 50 %-a teljes értékű alá nem épített zöldfelület. A tömbbelsőben a födémek be nem épített területének legalább 50 %-án tetőkertet kell kialakítani és fenntartani.

(11) A KVSZ 66. § 9.) pontja és 21. sz. táblázata a leírt eltérésekkel értelmezendő az 1. § 1.)-es pontjában meghatározott területen.

(12) A közterületi homlokzatok tagolandók. 60 m-nél hosszabb tagolatlan homlokzat nem alakítható ki. A Váci út valamint a Cserhalom utca mentén a szabályozási terven jelölt területen az épületeket legalább 60 m-enként legfeljebb 2 helyen minimum 10 m-es épülethézaggal tagolni kell. Az épülethézagot legalább a második emelet felett kell kialakítani. Az épülethézagra néző homlokzatokat homlokzatosítani kell.

(13) A Váci út menti homlokzatok anyaga időtálló, városi szennyezést tűrő kell, hogy legyen.5

(14) A magas házak elhelyezhetőségére kijelölt tömb beépítésének rendjét városrendezési tervpályázat eredménye alapján kell véglegesíteni. A magas ház elhelyezésére kijelölt területen a terület maximum 35%-án lehet magas házat elhelyezni.6

(15) A beépítési és településképi követelmények előzetes tisztázása céljából meg kell határozni a közhasználat céljára biztosítandó terület konkrét helyét és közterülethez való csatlakozásának módját, továbbá egy telken belül több épület elhelyezésének módját.

Alátámasztásul közlekedési terv is készítendő, melyhez a közutak kezelőinek hozzájárulását csatolni kell. A közlekedési tervben vizsgálandó közlekedési hatásterület a Vizafogó utca – Váci út – Meder utca – Cserhalom utca által határolt terület, melyben a beépítésből adódó célforgalom elvezetéséhez szükséges, a kerület közterületalakítási és közlekedési koncepciójának megfelelő közlekedési fejlesztéseket rögzíteni kell. Az előírt közlekedési fejlesztéseket az épületek használatba vételéig forgalomba kell helyezni.7

(16) A beépítés zárt sorát a szabályozási terven jelölt helyen és mértékben épületközökkel meg kell szakítani.

(17) Úgy kell az építészeti koncepciót kialakítani, hogy a meglévő kéttornyú kapuzat az új beépítési koncepcióba integrálható legyen.

(18)8

Közterületekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1)9

(2) A területen a közterületek kialakítását az utcák berendezési tárgyainak elhelyezését is tartalmazó tervek szerint a közterület alakítási tervekkel összehangolva kell elvégezni. Közterületen a környezet arculatához illeszkedő esztétikus utcabútor és egyéb köztárgy csak a környezetét is magában foglaló vizsgálat alapján, az illetékes szakhatóságok egyetértésével helyezhető el.10

(3) A területen pavilonok építése nem engedélyezhető.

(4) Az épületeken tetőreklám nem helyezhető el.

(5) A cégfeliratokat az egész épületegyüttesre egységesen, azonos karakterűen kell megtervezni és kialakítani.

Közlekedési területek

10. § (1) A közlekedési területek határát a szabályozási tervlap tartalmazza.

(2) A Csele utca és Csavargyár utca szabályozási szélessége 18,0 m.

(3) A telkek gépjárművel való megközelítésére a Váci út felől behajtó nem létesíthető.

(4) A területen új építési telek kialakítása csak a Cserhalom utca és a Csele utca teljes hosszon történő közterületi kiszabályozásával egyidejűleg történhet.

(5) A területen új épület használatba vételének feltétele a Csele utca és csomópontjainak forgalomba helyezése.

(6)11

(7)12

(8) A Cserhalom utca mentén a vegyesforgalmi tűzoltó felvonulási útvonalhoz kapcsolódva fásított felszíni parkolók létesíthetők, használatuk nem korlátozható, a férőhelyek nem számíthatók be a létesítményekre szabályzatokban előírt igények kielégítésére.

(9) A Cserhalom utca le nem burkolt területét intenzív, többszintes zöldfelületként kell kialakítani a csomóponti rálátási háromszögek figyelembe vételével.

(10) A létesítményekhez előírt parkolóhelyeket teljes mértékben telken belül terepszint alatt vagy felszíni építményben kell elhelyezni.

(11) Az épületek teherforgalmi kiszolgálását, a járművek tárolását telken belül, épületen belül kell biztosítani.

(12) A Váci út menti gyalogos felület Rákos-patak feletti egyenes vonalú átvezetését a mozgássérültek közlekedésére vonatkozó előírások figyelembe vételével max. 5 % lejtéssel kell kialakítani.

(13)13

(14) A Váci út menti szervizút megszüntetése a területen lévő épületek parkolási igényeinek 100 %-os telken belüli kielégítése és a Váci út felőli behajtók megszüntetése után lehetséges.

Zöldfelületek, környezetrendezés

11. § (1) A tömbök zöldfelületi arculata egységes elvek szerint alakítandó ki.

A lakásonkénti 7 m2 zöldfelületet úgy kell kialakítani, hogy annak legalább 2/3-a a lakóépület közvetlen közelében létesüljön.

– a termett talajú zöldfelületeken fák ültetését kell az elsődleges szempontnak tekinteni.

– a szint alatti beépítés be nem épített területének 50 %-án legalább 1,05 m vastag termőföld / termőközeg legyen, melynek zöldfelületi értéke 50 %.

(2) Tetőkertek létesítendők a tömbbelsők lapostetős épületei födémeinek be nem épített területein.

Intenzív (járható) tetőkertek létesítendők a sport, kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatás funkciókhoz.

A tetőkertek földréteg vastagsága:

intenzív 51 cm – 50 % zöldfelületi érték extenzív 20 cm – 25 % zöldfelületi érték

(3) A telken belüli tűzoltó utak vegyes forgalmú utak, díszburkolattal.

(4) A Rákos-patak mellett a tűzoltó út mindkét oldalán fasor, cserjés felületek, pihenőhelyek létesítendők háromszintű növényültetéssel.

(5) Az „A” és „B” jelű telekről a Rákos-patak felé közvetlen gyalogos kapcsolatok létesítendők, telkenként legalább egy.

(6) A Cserhalom utca melletti közterület-fejlesztési terület előfásítandó 13 m-es tőtávolsággal a telekhatároktól, 2-2 m távolságban dupla fasorral.

Környezetvédelem

12. § (1) A Váci út mentén 50 m-es sávban lakófunkció nem helyezhető el. A tervezési területen zajtól védendő létesítmény úgy helyezhető el, hogy a rendelet szerinti határértéknek való megfelelősséget, a védendő homlokzatok előtt a közlekedési létesítménytől való távolságot, a tájolást is figyelembe véve az építési engedélyezési tervben méréssel, vagy számítással igazolni kell.

(2) A légtechnikai berendezések potenciális zajforrások, ezek tervezésekor a környezeti zajvédelmi követelmények betartását a védendő homlokzatok előtt biztosítani kell. A légtechnikai berendezésekből származó zaj nem haladhatja meg a határértékeket.

(3) Az újonnan telepítendő hőtermelő illetve ipari berendezések esetében minden esetben be kell tartani a hatályos levegőtisztaság-védelmi jogszabályok által előírt kibocsátási határértéket.

(4) A tervezési területen külső térbe kijutó, bűzt okozó tevékenység nem végezhető. Diffúz légszennyezést okozó tevékenység zárt térben folytatható.

(5) A területen talaj és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható. A hatályos felszín alatti vízminőség-védelmi rendelet „kiemelten érzékeny” felszín alatti vízminőség-védelmi kategória vonatkozó határértékei betartandók.

(6) A területen olyan tevékenység, mely veszélyes hulladékok keletkezését okozza nem helyezhető el. Az egyéb tevékenységek során keletkező veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtéséről és elszállításáról a vonatkozó hatályos rendelet előírásai szerint kell gondoskodni.

Közművek

13. § (1) A meglévő és tervezett közműlétesítmények (hálózatok és műtárgyak) helyigényét közterületen, a közterület szabályozási szélességén belül kell biztosítani.

(2) A közüzemi víznyomócső hálózaton csak DN 100 méretű föld feletti tűzcsapok létesíthetők.

(3) A közcsatornába bevezetett szenny- és csapadékvizek vízminőségének meg kell felelniük a rendeletben előírt határértékeknek.

(4) A területen az ingatlanok belső csatornahálózata egyesített rendszerben alakítandó ki.

(5) A Cserhalom utca beépítését megelőzően a kétrendszerű 120 kV-os távvezetéket kábelként kell kiváltani.

(6)14

(7) A Vizafogó utcai beépítés csak akkor létesíthető, ha az ott lévő 10 kV-os kapcsolóállomás új épületbe kerül elhelyezésre.

(8) A volt Csavargyár területén lévő 10 kV-os kapcsolóállomást a tervezett épületbe kell áthelyezni.

(9) A tervezett transzformátorokat és kapcsolóállomásokat épületbe kell elhelyezni, közvetlen közterületről történő megközelítést az ELMŰ részére biztosítani kell.

(10) A vezeték kiváltások és új vezetéképítések csak földalatti kivitelűek lehetnek.

(11) A magánterületen lévő nyomásszabályozókat és gázvezetékeket a mélyépítési munkák megkezdése előtt meg kell szüntetni.

(12) A kisnyomású gázvezeték építményt védelem nélkül 2,0 m-re, védelemmel ellátva 1,0 m-re közelíthet meg.

(13)15

(14) Önálló antennatartó szerkezet (torony) a területen nem helyezhető el.

(15) Az épületek tetőszerkezetén 6 méternél magasabb távközlési antenna építési engedély alapján helyezhető el.

Értékvédelem

14. § A terület nyilvántartott régészeti lelőhely, s mint ilyen a 2001. évi LXIV. tv. 11. §-a alapján védett. Földmunkával járó beruházási szándék esetén megelőző régészeti feltárást szükséges végezni. A területen tervezett földmunkákat csak régészeti szakfelügyelet mellett lehet elvégezni.16

Egyéb előírások

15. § (1) A terület telkein új építkezés megkezdése előtt részletes környezetvédelmi vizsgálatot kell végeztetni a terület talaja és talajvize minőségének és szennyezettségének megállapítására.17

(2) Terepszint alatti építmények mentén a talajvíz szabad áramlását a tömb egészére kiterjedő hidrogeológiai vizsgálat alapján műszaki eszközökkel biztosítani kell.

(3) A Váci út menti beépítés a metró védelmi zónájába esik, itt a BVKSZ 16. § (3) bek. értelmében kell eljárni.

Záró rendelkezések

16. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napját követő hónap első napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követő ügyekben kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybelépésével a TRT/XIII/6 tervtári számú, a 24/2000.(IX.18.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelettel jóváhagyott, Budapest XIII. kerület Meder utca – Váci út – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Tervnek a Váci út – Csavargyár utca – Cserhalom utca – Rákos-patak által határolt területre vonatkozó rendelkezései hatályukat vesztik – szabályozási előírások, szabályozási terv.

Dr. Sinka József s.k. Dr. Tóth József s.k. jegyző polgármester

1Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.2Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2015. november 27-től.3Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.4Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2015. november 27-től.5Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2015. november 27-től.6Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2015. november 27-től.7Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 5. §. Hatályos 2015. november 27-től.8Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.9Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.10Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 6. §. Hatályos 2015. november 27-től.11Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.12Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.13Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.14Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.15Hatályon kívül helyezte a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 11. §. Hatálytalan 2015. november 27-től.16Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 7. §. Hatályos 2015. november 27-től.17Módosította a 35/2015. (XI. 17.) önkormányzati rendelet 8. §. Hatályos 2015. november 27-től.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj