XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2004-19/

Témák A-Z

19/2004. (VI. 28.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút - Pap Károly utca - Gömb utca - Hajdú utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


19/2004. (VI. 28.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút – Pap Károly utca – Gömb utca – Hajdú utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdése c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. § (1) Jelen rendelet a Budapest Főváros XIII. kerület Róbert Károly körút – Pap Károly utca – Gömb utca – Hajdú utca által határolt területre vonatkozik.

(2) Jelen rendelet csak a mellékelt M=1:1000 méretarányú Szabályozási Tervlappal, valamint az 1. sz. melléklettel és a hozzá tartozó kataszteri rajzzal együtt érvényes.

(3) Az (1) bekezdésben lehatárolt területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetését megváltoztatni és ezekre hatósági engedélyt adni csak a szabályozási tervben és ezen szabályozási előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(4) A szabályozási tervben és a szabályozási előírásokban nem szabályozott kérdésekben az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK), a 46/1998 .(X. 15.) Főv. Kgy. rendelettel jóváhagyott Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT), valamint a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (BVKSZ) előírásai, a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 56/2001. (XII. 20.)Ö.K. sz. a Budapest Főváros XIII. kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendelete (továbbiakban: KVSZ) és az általános érvényű egyéb rendelkezések előírásait be kell tartani.

SZABÁLYOZÁSI ELEMEK

2. § (1) A szabályozási tervben az alábbi szabályozási elemek kötelező érvényűek és megtartandók:

a) az építési övezeti, illetve övezeti besorolások, az övezeti jellemzők és szabályozási határértékek,

b) az építési hely, szint alatti építési hely és arra vonatkozó előírások

c) a kötelező építési vonalak,

d) a bontandó épületek,

e) a beültetési kötelezettséggel terhelt területek,

f) a kialakítandó zöldfelület,

g) a kötelező fásítás,

h) a kerítés helye,

i) a közhasználatra kialakítandó terület.

(2) A kötelező erejű elemeket megváltoztatni csak új szabályozási terv készítésével lehet.

(3) Az (1) bekezdésben nem említett szabályozási elemek irányadó jellegűek.

TERÜLETFELHASZNÁLÁS

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt terület a KVSZ szerint az K-EÜ-XIII jelű Különleges terület – Jelentős egészségügyi létesítmények területébe tartozik.

(2) A Róbert Károly körút és a Pap Károly utca területet határoló szakasza a KVSZ szerint a KL-KT-XIII jelű Közlekedési célú közterületekbe tartoznak.

(3) A Gömb utca és a Hajdú utca területet határoló szakasza keretövezetbe nem sorolt közlekedési célú közterületbe tartoznak.

KÜLÖNLEGES TERÜLET – JELENTŐS EGÉSZSÉGÜGYI LÉTESÍTMÉNYEK ÖVEZETÉRE (K-EÜ-XIII) VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

4. § (1) A K-EÜ-XIII övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén az alábbi funkciók épületei-építményei helyezhetők el:

– egészségügyi funkciók, és e tevékenységekhez kapcsolódó kutató, szolgáltató, ellátó épületek;

– az építményekben folyó tevékenységekhez kapcsolódó szállásépület (hotel, vendégház);

– gépkocsi parkolás megfelelő védőtávolság megtartása mellett;

– a kórház, illetve a rendeltetési egységek kiszolgálását biztosító tevékenységek épületei;

– a közmű és gépészeti rendszer építményei;

– sport, szabadidő, zöldfelület-jellegű intézmény;

– pihenést, testedzést szolgáló építmények.

(2) A telek és az építmények jellemzőit az 1. sz. táblázatban megadott paraméterek alapján kell meghatározni:

1. sz. táblázat
Az építési
övezet jele

Az építési telek

Az épület
beépítési
módja

legkisebb
kialakítható

legnagyobb megengedett

legkisebb
kötelező

legkisebb
kötelező

legnagyobb
megengedett
területe

beépítés
mértéke

szintterületi
mutatója

terepszint
alatti
beépítés
mértéke

zöldfelületi
mértéke

építménymagassága

m2

%

m2/m2

%

%

m
K-EÜ-XIII

SZ

15000

40

3,0

40+10**

40

7,5*

30*
SZ

– szabadonálló

*

– a Szabályozási Terven építési helyenként külön jelölt érték

**

– a 10 % csak a gépjárműtárolókra érvényes

(3) A tervezési terület (27630 hrsz-ú telek) Róbert Károly körút felőli 6. sz. építési hely előkertje, a 7. sz. építési hely Pap Károly utcai előkertje a szabályozási terv szerint közhasználatra kialakítandó terület.

TELEKALAKÍTÁS

5. § A K-EÜ-XIII építési övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén a 4. § (2) bekezdésében meghatározott, valamint a szabályozási terven jelölt legkisebb telekterület méret mellett, a telekalakításra vonatkozó jogszabályok és a KVSZ 7. §-a szerint alakítható ki új építési telek.

ÉPÜLET- ÉS ÉPÍTMÉNYELHELYEZÉS

6. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen meglévő épület bővítése, új épület elhelyezése csak az előírások és a szabályozási tervlap alapján meghatározott építési helyen történhet.

(2) Az egyes építési helyek beépítési előírásait a szabályozási terv tartalmazza.

(3) A szabályozási terven az 1-es, a 2-es és a 7-es számmal jelölt építési helyen több épület is elhelyezhető. Az 5-ös építési hely kizárólag épületeket összekötő szárnyként építhető be.

(4) A K-EÜ-XIII övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén a KVSZ 78. § (6) bekezdésében előírtakon kívül a melléképítmények közül az alábbiak helyezhetők el:

– kerti építmény (szökőkút, pihenés céljára szolgáló műtárgy),

– lábon álló kerti tető legfeljebb 20 m2/1 db vízszintes vetülettel,

– zászlótartó oszlop.

(5) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen kivételesen elhelyezhető a környezetvédelmi mérőállomás egyedileg tervezett építménye a Róbert Károly körút és Pap Károly utca sarok térségében.

(6) A szint alatti építési helyen elhelyezendő legfeljebb kétszintes építmények engedélyezése során a Vízügyi Igazgatóságot be kell vonni az eljárásba.

(7) A személyi és technikai áteresztőpont legfeljebb 40 m2 lehet.

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

7. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen új épület elhelyezése esetén a környező épületekkel való építészeti és városépítészeti összhangot bemutató terv csatolandó az engedélyezési dokumentációhoz.

(2) Az épületek engedélyezési tervének részeként az Önkormányzati Tervtanács előtt bemutatott és az állásfoglalása szerint alakított homlokzati színtervet és a részletes kerítés tervet is be kell nyújtani.

(3) Az 1000 m2-t meghaladó szintterületű épület-építmény, valamint a határoló utak felől látható épületek terveit a Kerületi Tervtanács előtt be kell mutatni. A véleményezési terv tartalmazzon legalább:

– helyszínrajzi kialakítást, elrendezést,

– építészeti koncepciót, építészeti hangsúlyok megoldásait,

– parkolás megoldását,

– megmaradó épületekhez csatlakozó új beépítés homlokzati kapcsolatát,

– tömegvázlatot, illetve látványtervet,

– épületek színtervét.

(4) A Róbert Károly körúton és a Pap Károly utcában, amennyiben azt a szabályozási terv külön nem jelöli, úgy a telekhatáron és csak áttört kerítés engedélyezhető max. 2,00 m magassággal és legfeljebb 60 cm magas tömör lábazattal.

(5) Tömör kerítés nyerstégla alkalmazásával, legfeljebb a meglévővel azonos magassággal a telekhatáron építhető a Gömb utcában és a Hajdú utcában.

(6) A telken belül belső kerítés kizárólag a közmű építmények körül a védelmi- egészségügyi és biztonsági célok érdekében létesíthető.

(7) Nem építhető kerítés a szabályozási terven meghatározott közhasználat céljára átadandó előkerteknél az alábbi épületek előtt: Róbert Károly körúti EVI Szakrendelő (R épület) előtt, illetve a Pap Károly utcai Szakrendelő (K épület) előtt.

(8) A meglévő épületek felújítása vagy átépítése esetén azok bejáratait akadálymentesen kell kialakítani.

(9) A Róbert Károly körút felőli építési helyen elhelyezhető új épületek építménymagassága min. 21,0 m.

(10) A tömböt határoló közterületek felőli épülethomlokzatokon klímaberendezések kültéri egységei nem helyezhetők el.

(11) A közforgalmú épületek bejáratait és a 24 órás kapubejáratokat jól megvilágítva kell kialakítani.

SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK ALKALMAZÁSA

8. § A településrendezési feladatok megvalósítására a sajátos jogintézmények közül a Településrendezési kötelezettség körében a

a) beültetési kötelezettség

b) és kötelező fásítás előírása

terheli a Szabályozási Terv által meghatározott területeket.

REKLÁM ÉS TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

9. § (1) Az építési övezetben csak az épületek saját funkciójához kapcsolódó engedélyezési tervben meghatározott módon kialakított egységes tájékoztató és irányító rendszer helyezhető el.

(2) Az építési övezetben A0-s méretet meghaladó óriásplakát csak az építési terület lehatárolására szolgáló ideiglenes kerítéseken, az építés időtartamáig helyezhető el.

KÖZTERÜLETEK

10. § (1) A KL-KT-XIII övezetbe sorolt közutak besorolása:

I. rendű főút: Róbert Károly körút

II. rendű főút: Pap Károly utca

(2) A keretövezetbe nem sorolt közutak besorolása:

II. rendű főút: Gömb utca

Lakó- és kiszolgáló út Hajdú utca

(3) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt terület Pap Károly utcai főbejárata előtti térre kertészeti kiviteli terv készítendő, a járdát díszburkolattal, szabályos kiültetésű fasorral kell kialakítani. Itt az előkert területét közterületként és közhasználatra kell kialakítani.

(4) A közterületi felszereléseket és tárgyakat úgy kell elhelyezni, hogy azok a gyalogos forgalmat ne akadályozzák.

(5) A közforgalmú utak felújítása, átépítése csak kétoldali fasor telepítésének kötelezettségével alakítható ki.

(6) A kialakult állapotú közterületeken – Róbert Károly körút, Pap Károly utca, Gömb utca, Hajdú utca – a fasorok hiányzó fáinak, a fasor fafajával azonos pótlásáról gondoskodni kell.

(7) Közterületre csak előnevelt, min. 30 cm törzskörméretű sorfa ültethető ki.

(8) A közlekedésjelző és forgalomirányító táblák és jelzőberendezések utcasarkonként csak összevontan, a forgalomtechnikai kezelővel egyeztetett módon, lehetőség szerint egy tartóoszlopon helyezhetők el.

(9) A gépjármű ki- és behajtók kialakítását burkolatváltással, megvilágítással és pollerekkel kell fokozottan biztonságossá tenni.

KÖZLEKEDÉSI ELŐÍRÁSOK

11. § (1) A létesítmények parkolóigényének min. 35%-a szint alatti parkolóban vagy az épületek pinceszintjén biztosítandó.

(2) A parkolók fásítását a 13. § (11) bekezdése szerint kell biztosítani.

(3) Az épületek udvarán szintbeni parkoló csak a telek teljes területére készült kertészeti kiviteli terv alapján alakítható ki, a burkolat minősége, a vízelvezetés, burkolt felület szegélye, növénytelepítés meghatározásával.

(4) A Róbert Károly körút és a kórház mentőbejárata közötti Pap Károly utcai útszakaszon a parkolósáv kialakítása tilos.

(5) Ütemezett megvalósítás esetén is egységes terv alapján kell kialakítani a terület gyalogosközlekedését szolgáló terek, járdák térburkolatát, berendezését.

(6) A gyalogos burkolatokat a tűzoltó felvonulási területen 12 t teherbírással kell kialakítani.

KÖZMŰVEK ELŐÍRÁSAI

12. § (1) A közművezetékek átépítése esetén a közterületek alatt húzódó rendszerek összevont elhelyezésére kell törekedni. Az épületbekötéseket ugyancsak összefogottan, a növénytelepítés szempontjait is figyelembe véve kell kialakítani.

(2) Új tűzcsap létesítése, meglévő áthelyezése esetén, a föld alatti tűzcsapokat föld feletti kivitelű tűzcsapokra kell cserélni.

(3) A 10/0,4 kV-os transzformátorállomás épületben történő telepítésénél biztosítani kell a teherautóval történő megközelítést. A létesítmény 5,0 méteres védőtávolságán belül állandó emberi tartózkodásra szolgáló helyiség nem alakítható ki.

ZÖLDFELÜLETEK ELŐÍRÁSAI

13. § (1) A K-EÜ-XIII övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén a minimálisan kialakítandó 40%-os zöldfelületbe maximum 7%-ig lehet nem szilárd burkolatú felületet figyelembe venni, ennek megfelelően minimum 33% biológiailag aktív felületet kell létesíteni.

(2) A K-EÜ-XIII övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén építési engedélyhez kertépítészeti munkarészt (fakivágási/pótlási és favédelmi terv, növénytelepítési, burkolatfektetési és tereprendezési terv) kell készíteni, új zöldfelület létesítését kertépítészeti kiviteli terv alapján kell végezni. A kötelezően előírt zöldfelületi elemeket legkésőbb az épületek használatba vételéig ki kell alakítani.

(3) A 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen minden megkezdett 100 m2 zöldfelület után legalább egy környezettűrő, előnevelt, min. 2x iskolázott, lomblevelű fajok esetén min. 14/16 cm törzskerületű, örökzöld fajok esetén min. 150 cm magas fát kell telepíteni vagy megtartani. A telepítendő fák min.1 m3-es ültetőgödreit termőtalajjal kell feltölteni.

(4) A beültetési kötelezettség területei zöldfelülettel fedetten alakítandók ki:

a) Ü1 beültetési kötelezettség területén 5,0 méteres tőtávolságra min. 2,5 m törzsmagasságú, min. 14/16 törzskerületű, közepes lombkoronájú, egységes fasor, alatta alacsony talajtakaró cserjefelület, valamint a kerítésfal befuttatására 1tő/3fm kúszócserje telepítendő.

b) Ü2 beültetési kötelezettség területén 50 m2-ként legalább egy környezettűrő, előnevelt, min. 2x iskolázott, lomblevelű fajok esetén min. 14/16 cm törzskerületű, örökzöld fajok esetén min.150 cm magas fát kell telepíteni.

c) Ü3 beültetési kötelezettség területén a gyepszintet talajtakaró cserjékkel kell kialakítani, a zöldfelületeket kiemelt szegéllyel kell védeni a taposástól.

(5) Az előkert jellemzően zöldfelülettel fedetten alakítandó ki, területének min 10%-a az év biológiailag aktív időszakában jelentős díszítő értéket nyújtó évelő-, virágzó cserje-, egynyári felületként alakítandó ki.

(6) A rekreációs kert jellemzően zöldfelülettel fedetten alakítandó ki, területén gépjárműforgalmi út csak a tűzvédelem biztosítása érdekében helyezhető el, parkolóhely kialakítása nem engedélyezhető. A rekreációs kertben kerekes kocsival is jól járható gyalogos forgalmat és pihenést szolgáló burkolatok alakítandók ki, a kert területének min. 10%-án és max. 15%-ig.

(7) A 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen fakivágás csak a kivágott fa 1,2-szeres törzsátmérőjének megfelelő pótlás teljesítése mellett engedélyezhető.

(8) Megtartandó, valamint egészségi állapota alapján kivágandó fának jelölt fák és fasorok kivágása csak állapotromlásuk, veszélyességük miatt és dendrológiai szakértői vélemény alapján engedélyezhető.

(9) A telepítendő fasorok, fasor kiegészítésnek jelölt telepítések a terület kötelezően kialakítandó zöldfelületi elemei.

(10) Közterületen vagy közhasználatra kialakítandó területen lévő fasor kialakítását, a hiányzó elemek pótlását – a környezeti hatások figyelembe vételével – kertépítészeti kiviteli, fenntartási terv alapján kell végezni. A fenntartási terv határozza meg az éves öntözési munkákat, a koronaalakítási és növényvédelmi munkákat.

(11) Szilárd burkolatú parkoló csak fásítva, árnyékolva alakítható ki. Fásításhoz elválasztó, tagoló zöldszigetben 4 férőhelyenként, zöldfelülettel határos helyzetben 2 férőhelyenként 1 db előnevelt, min. 2x iskolázott, min. 14/16 cm törzskerületű, várostűrő fa telepítendő el.

(12) Gyepfelület parkolás céljára ideiglenesen sem vehető igénybe.

(13) A beépítési helyeken jelölt megtartandó, védendő fákat az épületek tervezésénél úgy kell figyelembe venni, hogy a fa lombkoronája alaprajzi vetületébe ne lógjon bele a tervezett építmény felszín feletti és alatti kiterjedése sem.

KÖRNYEZETVÉDELEM

14. § (1) A 1. § (1) bekezdésében lehatárolt terület a 33/2000. (II. 17.) Korm. rendelet 2/1. Melléklete szerint környezetvédelmi szempontból a fokozottan érzékeny kategóriába tartozik.

(2) A 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen a tervezett tevékenységek légszennyező forrásainak kibocsátási határértékeit a légszennyezettség határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet alapján kell meghatározni.

(3) A K-EÜ-XIII övezet 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területén a közlekedésből származó zaj megengedett egyenértékű, A-hangnyomásszintjei a Róbert Károly krt. mentén 60/50 dB (nappal/éjjel) a Pap Károly, Gömb, Hajdú utcák mentén 55/45 dB (nappal/éjjel).

(4) Új építmények létesítésekor a védendő homlokzatoknál a megengedhető zajszintet meghaladó zaj esetén, az épület elhelyezése eseti környezetvédelmi hatástanulmány, akusztikai terv alapján engedélyezhető.

(5) Az akusztikai terv tartalmazza az építési engedélyezési tervfázisban a határértékek teljesítésének aktív és passzív zajvédelem műszaki megoldásait.

(6) A területen bontandó épületek bontásának engedélyezése során a feltárt környezeti károk elhárítását biztosítani kell.

(7) Az elbontott épületek alapjainak, pincetömbjeinek feltöltéséhez 2,0 m mélységig csak humuszos termőföld használható.

RÉGÉSZET

15. § A régészeti örökség védelme érdekében a területen bármilyen felszínről végzett, földmunkával járó építkezés, beruházás esetén a vonatkozó előírások szerint kell eljárni, szükség esetén az illetékes hatóság bevonásával régészeti szakfelügyeletet kell biztosítani.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

Mellékletek a 19/2004. (VI. 28.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj