XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-57/

Témák A-Z

57/2003. (XI. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút - Csata utca - Mohács utca - Tar utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről*

Aktuális változat

Időállapot váltás


57/2003. (XI. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút – Csata utca – Mohács utca – Tar utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6. § (3) bekezdésében és a 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet

Az előírások hatálya

1. § A Szabályozási Terv és jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút – Csata utca – Mohács utca – Tar utca által határolt területre terjed ki.

2. § (1) Jelen rendeletet együtt kell alkalmazni az 56/2001. (XII. 20.) sz. rendelettel elfogadott KVSZ előírásaival.

(2) Jelen rendelet előírásait együtt kell alkalmazni az 1. sz. mellékletét képező szabályozási tervlappal.

A Szabályozási Terv kötelező szabályozási elemei

3. § (1) A szabályozási terven rögzített kötelező érvényű szabályozási elemek:

a) építési vonal,

b) építési hely,

c) terepszint alatti építési hely,

d) övezeti mutatók,

e) megszüntető jel,

f) megtartandó, kiegészítendő fasor,

g) megtartandó fa,

h) közműátépítés esetén telepítendő (BVKSZ által védett) fasorszakasz,

i) tervezési terület határa.

(2) A kötelező érvényű szabályozási elemek csak új Szabályozási Terv keretében módosíthatók.

Telekalakítás

4.§ Telket alakítani az építési övezetben meghatározott paraméterek figyelembevételével, valamint a telekalakítás általános szabályainak megfelelően lehet.

A beépítésre vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Az építménymagasságra vonatkozóan az alábbiakat kell figyelembe venni:

a) A Róbert Károly körút mentén lévő telkek beépítésénél az építménymagasság minimum 21,0, maximum 25,0 m kell legyen.

Saroktelek esetén a másik utca mentén az épület maximum 12,0 m hosszan maximum 25,0 m homlokzatmagassággal rendelkezhet a szomszédos telek felé. A telekhossz ezen felüli részén a homlokzatmagasság maximum 21,0 m a (2) bekezdés figyelembevételével.

b) A Csata, Mohács és Tar utcák mentén lévő telkek beépítésénél az építménymagasság minimum 16,0 m, maximum 21,0 m kell legyen a (2) bekezdés figyelembevételével.

(2) A szabályozási tervlapon megtartásra javasolt épületekhez, valamint az e rendelet hatálybalépését követően épülő épületek homlokzatához új épületnek úgy kell csatlakoznia, hogy a homlokzatmagasság eltérési értéke a meglévő épület homlokzatmagasságainak az 1/10-ét nem haladhatja meg.

(3) Ahol az illeszkedési előírások alkalmazása ellentmondásra vezetne, elvi engedélyben kell meghatározni, hogy azok közül melyiket kell alkalmazni.

(4) A beépítés mértékére vonatkozóan az alábbiakat kell figyelembe venni:

a) 800 m2-nél kisebb területű telkekre a szabályozási tervlapon jelölt építési hely figyelembevételével a beépítés mértéke:

terepszint alatt maximum 100%,

a földszinten maximum 100%,

az efölötti szinteken maximum 80% lehet.

A szintterületi mutató maximum 4,5 lehet.

b) A 800 m2-es vagy az ezt meghaladó területű telkekre a beépítés mértéke:

terepszint alatt a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen és terepszint alatti építési helyen belül,

terepszint felett a szabályozási tervlapon jelölt építési helyen belül, de maximum 70% lehet.

A szintterületi mutató maximum 4,5 lehet.

(5) Zajvédelmi szempontok miatt a Róbert Károly körút mentén közterülettel határos épülettraktusban lakóhelyiség nem helyezhető el.

(6) Új épület elhelyezésénél a közterületi telekhatáron lévő homlokzat síkja

– a közterület irányába nem térhet, kivéve az eresz, a párkány, az erkély vagy a loggia maximum 0,5 m-es kinyúlását,

– a telek felé maximum 2,5 m visszaléptethető, de maximum a teljes utcai homlokzathossz 40%-án.

Egyéb rendelkezések

6. § (1) Meglévő lakóépületek tetőtere – az 5.§ (5) bekezdésre figyelemmel – csak lakásfunkció céljára építhető be. Egyéb rendeltetésű épület tetőterei az épület rendeltetésének megfelelő (az építési övezetben megengedett) funkció céljára is beépíthetők.

(2) A területen pavilonok, mobil árusítóhelyek működtetése nem engedélyezhető.

(3) A területen a közterületek kialakítását, átalakítását, az utcák berendezési tárgyainak – egyéb köztárgyak – elhelyezését is tartalmazó tervek szerint kell elvégezni a kertészeti tervekkel összehangolva. A köztárgy elhelyezéséhez a közterület tulajdonosának, illetve a közútkezelőnek a hozzájárulása szükséges.

Közlekedés

7. § A Róbert Károly körútról ingatlan-kiszolgálást biztosító új kapubehajtó, illetve útcsatlakozás nem létesíthető.

Zöldfelületek

8.§ (1) A Csata, Mohács és Tar utcai fasorok megtartandók (a gyengébb állagú faegyedek kiváltásával), illetve a fasornak megfelelő fafajjal kiegészítendők. A Mohács utca 8/a sz. ház udvarán álló vadgesztenyefa szintén megtartandó.

(2) A Róbert Károly körúti BVKSZ által védett fasor tervezési terület menti szakasza a jelenlegi közművek átépítése (kiváltás, áthelyezés) után telepítendő, a kapcsolódó körúti szakaszokkal egységes kialakításban.

(3) Fasortelepítésnél, kiegészítésnél várostűrő, előnevelt, többszörösen iskolázott, „útsorfa” minőségű fák ültetendők min. 8-8 méter távolságban. Az ültetéssel egy időben öntözés lehetőségéről gondoskodni szükséges.

(4) A 800 m2, vagy annál nagyobb telkek esetében zöldfelületeket létesítésénél a telken belül mindhárom növényállomány-szintet (gyep-, cserje- és lombkoronaszint) biztosítani szükséges. A telek beépítetlen területének minden 200 m2-re után egy közepes lombkoronát fejlesztő lombos fa telepítendő.

Környezetvédelem

9.§ (1) A tervezési területen külső térbe kijutó, bűzt okozó tevékenység nem végezhető. Diffúz légszennyezést okozó tevékenység zárt térben folytatható.

(2) A Róbert Károly körút menti épületek zajérzékeny homlokzatait passzív akusztikai védelemmel kell ellátni. Az építési engedély részeként erre vonatkozó vizsgálatokat és javaslatokat tartalmazó munkarészt is be kell nyújtani. A mindenkor hatályos zajvédelmi jogszabályok szerinti, belső terekre vonatkozó határértékeknek teljesülniük kell.

(3) A területen talaj- és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható. A hatályos felszín alatti vízminőség-védelmi rendelet „kiemelten érzékeny” felszín alatti vízminőség-védelmi kategória vonatkozó határértékei betartandók.

(4) Terepszint alatti építmények mentén a talajvíz szabad áramlását műszaki eszközökkel (szivárgó-rendszer) biztosítani kell.

Közművek

10. § (1) Új épület építése esetén a Csata utcában a tényleges mértékadó külső oltóvízigény alapján meghatározandó ivóvíz elosztóhálózatot kell kiépíteni, mely mentén a tűzrendészeti hatóságokkal egyeztetett kiosztásban földfeletti tűzcsapok telepítése szükséges.

(2) A jelenlegi mennyiséget meghaladó csapadékvízmennyiség csak az általános csatornázási tervben előirányzott Esztergomi úti tehermentesítő csatorna megépülte után vezethető a rendszerbe.

(3) A Csata utcában a gázigények biztosítására kisnyomású gázvezetéket kell kiépíteni.

(4) A területen csak föld alatti kábelek építhetők.

Értékvédelem

11. § Ha a földmunkák során váratlan régészeti lelet vagy emlék kerül elő, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. tv. 24. §-ában foglaltak szerint a munkákat azonnal abba kell hagyni, az emléket vagy leletet az önkormányzat jegyzőjének haladéktalanul be kell jelenteni, és a helyszín, illetve a lelet őrzéséről gondoskodni kell. Mindemellett értesíteni kell a Budapesti Történeti Múzeumot.

Záró rendelkezés

12. § Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József s.k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj