XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-45/

Témák A-Z

45/2003. (X. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet*

a Budapest XIII. kerület Váci út - Szobor utca - Madarász Viktor utca - Szekszárdi utca által határolt terület kerületi szabályzási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


45/2003. (X. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Szobor utca – Madarász Viktor utca – Szekszárdi utca által határolt terület kerületi szabályzási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet

A rendelet hatálya

1. § (1) A jelen szabályozási előírások, Budapest XIII. kerület Váci út – Szobor utca – Madarász Viktor utca – Szekszárdi utca által határolt, a Szabályozási Tervben ábrázolt területre (a továbbiakban: a terület ) terjed ki.

(2) Jelen rendelet csak a Szabályozási tervlappal együtt érvényes.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1.§ (1) bekezdésében meghatározott területen területet felhasználni, telket alakítani, épületet, továbbá műtárgyat és más építményt tervezni és kivitelezni, építeni, felújítani, bővíteni, korszerűsíteni, lebontani, valamint rendeltetését módosítani, mindezekre hatósági engedélyt adni, csak az általános érvényű rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak, a vonatkozó szabványoknak, valamint jelen rendeletnek és a mellékletének megfelelően szabad.

(2) A Szabályozási Tervben kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a szabályozási vonalat,

b) a kötelező építési vonalat, építési hely határait,

c) az építési övezet jellemzőit,

d) a zöldfelület kialakításának kötelező elemeit.

(3) A Szabályozási Terv 2. § (2) bekezdésben nem említett elemei tájékoztató jellegűek, azok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

(4) Azokban az esetekben, amelyekben a szabályozási előírás külön nem rendelkezik – különösen telekalakítás, bontás és építés, valamint ütemezett megvalósítás esetén – a beépítési, építési-építészeti és utcaképi kérdések tisztázása érdekében elvi építési engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

(5) A kötelező elemek módosítása a Szabályozási Terv módosítását vonja maga után. A módosításra vonatkozóan a szabályozási tervek készítéséről és karbantartásáról szóló mindenkori jogszabályok érvényesek. Az egységes nyilvántartási rendszer kialakítása érdekében az építési övezetek elnevezését, jelölését az övezeti paraméterek változatlanul hagyásával a XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala saját hatáskörében megváltoztathatja.

Telekalakítás

3. §. (1) A telekalakításokat a Szabályozási Terv tartalmazza.

(2) A terület fejlesztése kapcsán felmerülő, a Szabályozási Tervtől eltérő telekalakításnál a 2. § (4) szerint lehet eljárni.

(3) A telekrendezés kapcsán esetlegesen felmerülő kártalanítási és más anyagi természetű ügyről külön rendelkezésben, illetve szerződésben kell határozni.

(4) A javasolt telekösszevonások végrehajtásáig a meglévő épületeken állagmegóvás végezhető.

A terület felhasználása

4. § (1) Az 1. § (1) pontjában lehatárolt terület,

INTÉZMÉNYDOMINÁNS MUNKAHELYI TERÜLET.

(2) A terület övezeti besorolása: M – XIII – ID

Az övezet területén a BVKSZ által meghatározott funkciók helyezhetők el.

Beépítésre szánt területek

5. § M – XIII – ID építési övezet

Az építési telekre meghatározható

Az épületre meghatározható
legkisebb

legkisebb
megengedett

legnagyobb
megengedett

legkisebb

legkisebb
megengedett

legnagyobb
megengedett
Paraméter
típusa

telek-
szélesség

telekméret

beépítés
mértéke

szintterületi
mutatója

zöldfelület
mértéke

építmény magassága
beépítés

m

m2

%

m2/m2

%

m

m

Zárt-
sorú

30

1500

60

3

20

5,5

22*

*a KVSZ. 4.sz. melléklet „építménymagasság megkötések” előírása szerint.

Az építménymagasság a Váci út mentén minimum 18,00 m kel, hogy legyen

Építési hely

6. §. (1) Az építési helyek határait a Szabályozási Terv tartalmazza.

(2) A szint alatti beépítés mértéke 65 % lehet.

Közterületi szabályozás

7. § (1) Közterületen pavilonok építése, valamint mozgó árusító berendezések üzemeltetése ideiglenes jelleggel sem megengedett.

(2) Közterületről látható reklámok elhelyezése csak az épületeken lehetséges.

(3) A területen óriásplakát létesítése, valamint kerítésen vagy önálló szerkezeten elhelyezett reklám létesítése tilos (kivéve építési területek kerítését).

Közlekedés

8. § (1) A tervezett új létesítmények esetén az OTÉK és a helyi Parkolási Rendelet alapján számított parkolóhely mennyiséget az ingatlan területén biztosítani kell.

Környezetvédelem

9. § (1) A Váci úti homlokzatok felújítása, új homlokzatok kialakítása esetén az építési engedély részeként a zajterhelésnek kitett, határoló épületek belső terébe jutó zaj mértékét számításokkal kell alátámasztani. Amennyiben ez a vonatkozó zajvédelmi előírást meghaladja az épületek zajérzékeny homlokzatain passzív akusztikai védelem kialakítása kötelező, amely az építtető feladata. A Váci úton zajtól védendő létesítmény építése csak a Környezetvédelmi Felügyelőség által engedélyezett zajterhelési határérték túllépés határozat birtokában kezdhető meg.

(2) A területen a 8/2002. (III. 22.) KöM- EüM. együttes rendelet szerinti 3. zajvédelmi kategóriára (lakóterület és intézményterület tömör városias beépítéssel) vonatkozó határértékeket kell betartani (nappal 55, éjjel 45 dBA).

A Váci út mentén lévő telkeken az épületek zajérzékeny homlokzatain passzív akusztikai védelem szükséges. Az építési engedély részeként az erre vonatkozó vizsgálatokat és javaslatokat tartalmazó munkarészt is be kell nyújtani. A számításoknál konkrét mérés hiányában a következő adatokat kell figyelembe venni: zajterhelés egyenértékű hangnyomásszintje:

LAeqk =nappal: 75 dB

éjszaka: 70 dB

(3) A terület felszín alatti vízminőségvédelmi szempontból kevésbé érzékeny terület, amelyre a vonatkozó – a 33/2000. (III.7.) Korm. és a 10/2000. (VI.2.) KöM-EüM-FVM-KHVM együttes rendeleteiben foglalt – előírások betartandók.

(4) Az építési engedély részeként be kell nyújtani a talajszennyezettség vizsgálatára vonatkozó mérési eredményt. Amennyiben talajszennyezettség megállapítható a kármentesítést a tulajdonosnak az építkezés megkezdése előtt el kell végeznie.

(5) Bármely földmunkával járó beruházás, illetve mélygarázs építése esetén a Környezetvédelmi Felügyelőséget be kell vonni szakhatóságként az engedélyezési eljárásba.

(6) Az építkezéseknél biztosítani kell, hogy a bontási ill. építési hulladékok szelektíven kerüljenek gyűjtésre,. A hulladék ártalmatlanítása csak engedéllyel rendelkező telepen történhet.

(7) A területen a feltöltésre, vagy zöldfelület létesítésre szánt anyag vagy talaj hulladékot, veszélyes anyagot nem tartalmazhat. A feltöltésre szánt anyag felhasználása előtt be kell szerezni az illetékes talajvédelmi szakhatóság előzetes véleményét.

(8) 15 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fa – kivéve gyümölcsfa – kivágása csak jegyzői engedéllyel történhet. Fakivágás esetén legalább a törzsátmérő mértéke szerinti pótlásról az ingatlanon – de legalább a tömbön – belül az érintett, az eltávolításában érdekelt ingatlantulajdonosnak gondoskodni kell.

(9) A Szekszárdi úti fasor megtartandó, élő fát kivágni nem lehet.

(10) A Szobor utcai és a Madarász utcai fasor kiegészítésénél az egyes faegyedek közti távolságnak legalább 8,00 m-nek kell lennie és faegyedenként az öntözési lehetőséget biztosítani kell.

(11) A hátsó telekhatárok mentén cserjesávval kombinált fasori sáv telepítendő.

(12) A levegőtisztaság-védelem vonatkozásában a 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet betartandó.

(13) A területen talaj- és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható.

(14) A területen az udvarterületek legalább 50 %-át zöldfelületként vagy a földalatti építmény felső födémén legalább 1,00 m földtakarással kialakított növényzettel fedett területként kell kialakítani.

(15) A zöldfelületek kialakításánál a telepítésre kerülő fajokat úgy kell megválasztani, hogy a felhasznált fás szárú növények legalább 50 %-a honos fajokból vagy azok termesztett fajtáiból kerüljenek ki. Gyümölcsfák útsorfaként való alkalmazása nem javasolt.

(16) Fa – kivéve gyümölcsfa – kivágása csak előzetes engedéllyel történhet. Fakivágás esetén legalább a törzsátmérő KVSZ szerinti pótlásról a tömbön, ill. az ingatlanon belül az érintett – az eltávolításában érdekelt – ingatlantulajdonosnak gondoskodni kell.

(17) A BVKSZ védelem alatt álló fasorban fasor-felújítás, a fasort érintő út-, parkoló- és közműépítés csak részletes fasor védelmi és rendezési terv alapján készíthető.

(18) A tervezett parkolók csak fásított kialakításúak lehetnek, 4 parkolóállásonként 1db lombos, előnevelt, útsorfa minőségű (min. 15 cm törzsátmérőjű) fa telepítése kötelező.

(19) A zöldfelületek – kivéve extenzív zöldtető – kialakításánál átlagosan 0,5 m mélységben, de (fasori vagy egyedi) nagy lombkoronájú fák telepítésének helyén az ültető-gödör teljes, azaz 1x1x1 m-es mértékében talajcsere szükséges.

(20) Egybefüggő zöldfelületek kialakítása, új fasorok telepítése csak megfelelő öntözőhálózat egyidejű létesítésével engedélyezhetők.

Közművek

10. § (1) Közterületen a közműhálózatokat, közműlétesítményeket a vonatkozó szabványoknak, ágazati előírásoknak, eseti szakhatósági, ill. üzemeltetői előírásoknak megfelelően kell elhelyezni, kialakítani, az adott szabályozási szélességen belül.

(2) A közműlétesítmények térszín alatti elhelyezésére vonatkozóan az OTÉK, valamint a vonatkozó szabványok, jelenleg az MSz 7487/2-80 előírásait figyelembe kell venni.

(3) A területen bármilyen építményt, igényszintjének megfelelően csak teljes közművesítéssel szabad elhelyezni.

(4) A szükséges közműkiváltások után a használaton kívüli felhagyott vezetékeket és műtárgyakat el kell távolítani, felhagyott vezeték, közmű a földben nem maradhat.

Vízellátás

(5) A területen a szükséges oltóvizet föld feletti tűzcsapokról kell biztosítani. A tűzcsapok távolsága a védendő létesítménytől 100-nél nagyobb és 5 m-nél kisebb nem lehet.

(6)A tervezési területre kút, egyéb vízkivételi mű nem létesíthető.

Csatornázás-csapadékvíz elvezetés

(7) Ipari eredetű szennyvíz csak megfelelő előtisztítás után vezethető a közcsatornába.

(8) Az egyesített csatornázási rendszerbe bevezetett vizek minőségének ki kell elégítenie a 34/1993.(XII.23.) KTM és a 8/1990.(IV.30.) KVM rendeletekkel módosított 4/1984.(II.) OVH rendelkezésben előírt határértékeket, illetve a mindenkori szabályozásban előírtakat.

Gázellátás

(9) Gázellátó rendszerek létesítése esetében az MSz 7048-70 szabványban megfogalmazottakat be kell tartani.

(10) Kisnyomású gázvezeték legkisebb távolsága épületektől 3,6 m, középnyomáson ez az érték 5,0 m.

Villamos energiaellátás

(11) A villamosmű biztonsági övezetében végezhető tevékenységeket azok mikéntjét a tilalmakat és korlátozásokat jelenleg a 11/1984.(VIII.22.) IpM rendelet szabályozza. A mindenkori szabályozásban előírtakat be kell tartani.

(12) A közterületek kivilágítását kategóriába sorolásuknak megfelelő módon kell biztosítani.

(13) Elektromos hálózat csak földkábeles rendszerben építhető.

Távközlés

(14) A távközlési építményeket a 9/2000.(IV.19.) KHVM rendelettel módosított 29/1999.(X.6.) számú KHVM rendelet szerint lehet elhelyezni.

(15) Telefon, kábel TV és egyéb informatikai hálózat csak alépítményes rendszerben építhető, légkábel, légvezeték nem létesíthető.

Örökségvédelem

11. § A területen tervezett földmunkákat (bontás, magas- és mélyépítés, közművesítés) csak régészeti szakfelügyelet mellett lehet elvégezni. A szakfelügyelet során próba- vagy megelőző feltárásra is sor kerülhet A régészeti szakfeladatok elvégzésére a Budapesti Történeti Múzeum (1250 Budapest Szent György tér 2. Pf.4) jogosult ásatási engedély birtokában a beruházó költségére (örökségvédelmi törvény 19.§ (3)).

Záró rendelkezés

12. § (1) Jelen rendelet a kihirdetéskor lép hatályba, és előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a területre vonatkozó TRT/XIII./7. tervtári számú, 25/2000.(IX.18.) Ö.K. számú rendelet jóváhagyott Kerületi Szabályozási Terv hatályát veszti.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József s.k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj