XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-27/

Témák A-Z

27/2003. (VI. 2.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Visegrádi utca - Vág utca - Hegedűs Gyula utca - Tutaj utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


27/2003. (VI. 2.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Visegrádi utca – Vág utca – Hegedűs Gyula utca – Tutaj utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Visegrádi utca – Vág utca – Hegedűs Gyula utca – Tutaj utca által határolt területre terjed ki.

(2) Jelen szabályozási előírás csak a szabályozási tervvel együtt érvényes.

Az előírások alkalmazása

2. § (1)Az 1. § (1) bekezdésében határolt területen területet felhasználni, építési telket kialakítani, építményt elhelyezni, épületet átalakítani, bővíteni, felújítani, illetve ilyen célra hatósági engedélyt adni csak az Országos Településrendezési és Építési Követelményeknek, a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatnak, a Fővárosi Szabályozási Kerettervnek, a Budapest XIII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatnak, illetve az általános érvényű egyéb rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak a megtartása mellett, a szabályozási tervben és a jelen előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) A helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben (továbbiakban: KSZT) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

– szabályozási vonalakat,

– övezeti jellemzőket,

– tervezési terület határát,

– a szabályozási terven jelölt építési helyet.

A kötelező jelleggel szabályozott szabályozási vonalakat, telekhatárt, tervezési terület határát csak a KSZT módosításával lehet megváltoztatni.

Területfelhasználás

3. § A terv területe az FSZKT szerint I intézményi keretövezetbe és a Kerületi Városrendezési Szabályzat szerint I – XIII – Z/100 intézmény övezetbe sorolt.

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

Az építési övezet előírásai

4. § (1) Az övezet a 25585/1 és a 25585/2 hrsz. telkekre érvényes.

(2) Az övezetre vonatkozó legfontosabb szabályok:

– a beépítés módja:

zártsorú

– a legkisebb telekterület:

800 m2

– maximális beépítettség:

100%

– maximális szintterületi mutató:

4,5

– minimális zöldfelület:

0%

– építménymagasság:

25 méter

– terepszint alatti beépítés mértéke:

100%

– legkisebb kötelező építménymagasság:

16 m.

– funkció:

intézmény, kereskedelem, szolgáltatás, lakó.

(3) Az elhelyezhető épületek lapostetősek, a földszint fölötti tetőfelületen zöldtető kialakításával.

Reklámok elhelyezésére vonatkozó előírások

5. § A földszinten található kereskedelmi egységek nevét és logóját bemutató táblákat a homlokzattal együtt kell megtervezni és az építési engedélyezési tervdokumentációval együtt kell jóváhagyást kapni. Amennyiben a területen elhelyezett épületekben funkcióváltozás történik, az építési engedély kérelemhez mellékelni kell az új reklámok, logók, vagy bármilyen más, a homlokzaton elhelyezni kívánt objektum terveit.

Környezetvédelem

6. § (1) A tervezési területen a Védett I. levegőtisztaság védelmi kategória határértékeinek a betartása kötelező. A garázsok kiszellőztetését gépészeti eszközökkel oly módon kell végezni, hogy a légszennyező anyagok kifúvása a tető legmagasabb szintje fölött, a tervezett funkciók levegőminőségének rontása nélkül történjen.

(2) A tervezési területen olyan üzemi jellegű létesítmény, építmény nem helyezhető el, amelynek emissziója a mai levegőminőség továbbterhelését okozza.

(3) A területen a 8/2002.(III.22.) KÖM-EÜM zajvédelmi rendelet határértékei betartandók. A közlekedési eredetű zajterhelés káros hatásait oly módon kell korlátozni, hogy a földszinteken lakó, egészségügyi, vagy gyermekellátó, kezelő funkció nem alakítható ki. Az emeleti lakások hálóhelyeit a tömbbelső felé kell nyitni, az utcai homlokzatokon fokozott zajgátlású nyílászárók alkalmazandók.

(4) Zajkeltő gépészeti berendezések csak a lakó és munkahelyi helyiségektől elszigetelten, 45 dB belső zajszint biztosítása mellett építhetők.

(5) A tervezési területen veszélyes hulladék keletkezésével járó üzemi funkció nem létesülhet. A kommunális hulladékok gyűjtésére szolgáló közös helyiségeket oly módon kell elhelyezni, hogy a hulladék rendszeres eltávolításának, elszállításának a lehetősége zavartalan legyen.

(6) A terület a talajvízszennyezésre vonatkozó érzékenység szempontjából a 33/2000. Kormányrendelet szerint a „Kiemelten érzékeny” kategóriába sorolt.

Zöldfelületek

7. § (1) A tömbbelsőben, a földszint fölötti tetőn legalább 6 db 2,5-2,5 m3-es ültetőgödörbe telepített, közepes lombkoronájú fa telepítendő.

(2) A lapostetőt úgy kell kialakítani, hogy annak 2/3-ad része kötelezően intenzív zöldfelület legyen.

(3) A Vág utcában juharfák telepítésével fasort kell kialakítani, a meglévő fasorokat kiegészíteni és pótolni kell.

Közlekedési területekre, parkolásra vonatkozó szabályozási előírások

8. § (1) A szabályozási szélességeket, a közlekedési területeket és létesítményeket a szabályozási tervben meghatározottak szerint kell kialakítani.

(2) Az előírt gépkocsitárolást a földszinten és a földszint alatt, garázsokban, maximum három szinten kell megvalósítani.

Közműlétesítményekre vonatkozó szabályozási előírások

9. § (1) A közműlétesítmények elhelyezésére vonatkozó ágazati előírásokat a telepítés esetén figyelembe kell venni. Ezek a következők:

– tűzrendészet: az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 35/1996.(XII.29.) BM. rendelet,

– vízvédelem: a 123/1997.(VII.18.) Kormányrendelet és az 1995. évi LVII. vízgazdálkodásról szóló törvényt kell betartani.

(2) A közműlétesítmények elhelyezése és biztonságos védőtávolságai tekintetében az MSZ 7487/1-3 számú szabvány előírásai az irányadók.

(3) A gázvezeték elhelyezését és védőtávolságait az MSZ 7084 sz. szabvány határozza meg.

(4) A meglévő és tervezett közműlétesítmények – hálózatok, műtárgyak – számára a helyigényt közterületeken, az utak szabályozásán belül kell biztosítani.

(5) Az építés előtt a megszűnő és használaton kívül helyezett vezetékeket el kell távolítani.

(6) Közcsatornába vezetett vizek minőségének a 204/2001.(X.26.) Kormányrendelet vonatkozó határértékeit ki kell elégíteni.

(7) A közműbekötéseket telkenként, külön-külön kell kialakítani.

(8) Az épülethez tervezett transzformátorállomás számára a közterületi megközelítés lehetőségét biztosítani kell.

(9) Új épületre vonatkozó építési engedély csak a közcsatornára való rákötés mellett adható ki.

(10) Új építési engedélyek kiadása előtt meg kell vizsgálni, hogy a korábban folytatott területhasználatok során történt-e talajvízszennyezés, ha igen, azok kármentesítését el kell végezni.

Értékvédelem

10. § Ha a földmunkák során váratlan régészeti lelet vagy emlék kerül elő, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 24. §-ában foglaltak szerint a munkákat azonnal abba kell hagyni, az emléket vagy leletet az illetékes települési önkormányzat jegyzőjének haladéktalanul be kell jelenteni és a helyszín, illetve a lelet őrzéséről gondoskodni kell. Mindemellett értesíteni kell a területileg illetékes Budapesti Történet Múzeumot (1014 Budapest, Szent György tér 2., Pf.: 4.).

Záró rendelkezés

11. § (1) A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2001.(X.20.)Ö.K. számú rendeletével jóváhagyott Budapest XIII. kerület Visegrádi utca – Vág utca – Hegedűs Gyula utca – Tutaj utca által határolt területre vonatkozó, TRT/XIII/29. tervtári számú Kerületi Szabályozási Terve hatályát veszti.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj