XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-26/

Témák A-Z

26/2003. (V. 30.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelete

a Budapest XIII. kerület Frangepán utca - Reitter Ferenc utca - Fáy utca -Szent László utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


26/2003. (V. 30.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelete

a Budapest XIII. kerület Frangepán utca – Reitter Ferenc utca – Fáy utca -Szent László utca által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület Frangepán utca – Reitter Ferenc utca – Fáy utca – Szent László utca által határolt, a szabályozási tervlapon jelölt területre terjed ki.

(2) Jelen szabályozási előírások csak a szabályozási tervvel együtt érvényesek.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen területet felhasználni, telket alakítani, épületet, általában bármely létesítményt elhelyezni, átalakítani, bővíteni, lebontani, meglévő létesítmény rendeltetését megváltoztatni, illetve mindezekre hatósági engedélyt kiadni, csak az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK), a Fővárosi Szabályozási Keretterv (FSZKT), a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat (BVKSZ), a Budapest XIII. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat (KVSZ), valamint az általános érvényű egyéb jogszabályi előírások megtartása mellett, a szabályozási tervben és jelen előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) A Kerületi Szabályozási Tervben (továbbiakban KSZT) rögzített kötelező érvényű szabályozási elemek:

– az övezeti határvonalak,

– szabályozási vonalak,

– építési vonalak,

– építési helyhatárok,

– a telken elhelyezhető épület fő rendeltetése,

– építési övezeti és övezeti jellemzők:

legkisebb telekterület,

legkisebb telekszélesség,

beépítési mód,

legnagyobb beépítési mérték,

legnagyobb szintterületi mutató,

legkisebb és legnagyobb megengedett építménymagasság,

legkisebb zöldfelületi mérték.

(3) A kötelező érvényű szabályozási elemek módosítása jelen szabályozási előírások módosítását vonja maga után.

(4) Az irányadó jelleggel szabályozott, valamint a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek tájékoztató jellegűek, ezért azok a KSZT módosítása nélkül is megváltoztathatók.

Területfelhasználás

3. § A terv területe a KVSZ szerinti L2 – XIII – V jelű városias, vegyes, zártsorú lakóterület építési övezetbe tartozik.

Telekszabályozás

4. § A 27070 hrsz-ú telekből a (27071/2) hrsz-ú telek folytatásában közterület szabályozandó ki.

Építészeti és történeti értékek védelme, korlátozások, kikötések

5. § (1) A terv területén végzendő földmunkák megkezdése előtt értesíteni kell a Budapesti Történeti Múzeumot, hogy a területért felelős régész a munkálatokat figyelemmel kísérhesse, és az esetleges leletmentést elvégezhesse.

(2) Meglevő polgári védelmi létesítmények (óvóhely, sziréna) megszüntetéséhez, átalakításához és újak létesítéséhez a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság eseti hozzájárulása szükséges.

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

Az L2 – XIII – V/1 építési övezet részletes előírásai

6. § Az L2 – XIII – V/1 építési övezet telkeire vonatkozó részletes előírások:

a) Kialakítható legkisebb építési telek területe: 800 m2

b) Kialakítható legnagyobb építési telek területe:

7000 m2 – a T1 sz. tömbben

5000 m2 – a T2 sz. tömbben

c) Kialakítható legkisebb építési telek szélessége: 18,0 m

d) Legnagyobb megengedett beépítési mérték:

60% általános esetben

65% saroktelek esetén

e) Épület fő funkció:

lakóépület,

szálláshely szolgáltató épület,

közintézmény épület,

kiskereskedelem max. bruttó 1000 m2 mértékben

f) Beépítés módja: zártsorú, hézagosan zártsorú, a terven szereplő építési hely szerint.

Az építési vonal melletti homlokzathosszának legfeljebb 1/3 részében és legfeljebb 12,00 m-es szakasz/ok/on hátraléptethető, kivéve a szomszédos telekhez csatlakozó részeket.

g) Előkert mérete:

0,00 m Reitter F. u., Frangepán u., Fáy u., Szt. László u-i építési vonal mentén;

3,00 m Fáy köz mentén, melynek utcai telekhatárán kerítés nem építhető.

Az építési hely határa és az építési vonal közötti 2,00 m-es sávban a telek beépített területébe be nem számító építmény, építményrész elhelyezhető, a szomszédos építési telek csatlakozásának – az építési vonalon mért – 2 m-es szakaszát kivéve.

h) Oldal- és hátsókert legkisebb mérete: terven szereplő építési hely szerinti méret.

i) Terepszint alatti épületrész, önálló építmény legnagyobb megengedett mértéke: 70%.

Tetőkert alakítandó ki a pinceszint felszín feletti be nem épített részének legalább 30%-án.

j) Legnagyobb megengedett szintterületi mutató: 2,5 m2/m2.

k) Legkisebb megengedett építménymagasság és a csatlakozó homlokzatmagasság az építési vonalon: 10,5 m.

l) Legnagyobb megengedett építménymagasság és a csatlakozó homlokzatmagasság az építési vonalon:

19,0 m – a T1.sz. tömbben a KVSZ 47. § 6. sz. táblázata és a 4. sz. melléklet „Építménymagassági megkötések” együttes építménymagasság-meghatározása alapján a Reitter F. u. mellett.

13,5 m – a T2.sz. tömbben.

A terven jelölt szakaszon az építési vonaltól számított 10,0 m-es területrészen belül a homlokzatmagasság értéke max. 16,0 m lehet.

m) Legkisebb zöldfelületi mérték: 20%

n) Gépkocsi elhelyezés:

új épület esetén az OTÉK alapján számított gk. parkolóhely szükségletet telken belül, elsősorban földszinti, pinceszinti teremgarázsban, különálló térszint alatti gk. tárolóban, esetlegesen terepszinten kell biztosítani. Meglevő lakóépület esetén a KVSZ 35. § (9) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.

Zöldfelületi létesítmények

7. § (1) A területen élő fát kivágni csak fakivágási engedély birtokában lehet. A kivágott fák pótlását az érvényes KVSZ előírásai szerint kell elvégezni.

(2) Fasori fák pótlására a Reitter Ferenc utcában, a Frangepán utcában, a Fáy utcában és a Szent László utcában Acer platanoides útsorfát kell telepíteni.

(3) A kialakítandó új Fáy – köz vegyes forgalmú térburkolatként építendő ki, legalább egyoldali fasor és utcavilágítás biztosítása mellett. Telepítendő fasor Acer platanoides, „Crimson King”.

(4) A lakókertek zöldfelületeinek építésére legalább a telekterület 20%-a biztosítandó. 100 m2 kertfelületenként legalább 1 db lombhullató díszfa telepítése és / vagy fenntartása kötelező.

(5) Tető vagy műtárgy feletti kert a kötelező zöldfelületekbe beszámítható OTÉK és a BVKSZ, KVSZ megfelelő paragrafusainak figyelembevételével.

Környezetvédelem

8. § (1) A területen légszennyező üzemi (ipari) objektum nem létesíthető. Emissziós források létesítése esetén a 14/2001. KÖM-EÜM-FVM rendelet határértékei betartandók.

(2) A területen 8/2002.(III.22.) KÖM-EÜM rendelet zajvédelmi határértékei betartandók. A tervezett L2 építési övezetbe tartozó lakótömbökben ipari jellegű emissziós forrás (műhely, berendezés stb.) nem létesíthető. A lakó és intézményi funkciókat szolgáló, esetlegesen telepítésre kerülő gépészeti berendezések (szellőzők, stb.) építésénél a hivatkozott rendelet határértékeinek betarthatósága a konkrét berendezés és építészeti kialakítás ismeretében ellenőrzendő.

(3) A közlekedéstől származó zajterhelési határérték túllépés csak az egyes építési engedélyezési eljárás során kérhető. A kérelemhez csatolni kell a forgalomszámlálással egybekötött zajszintmérési jegyzőkönyvet és előzetes akusztikai számítást, amely prognosztizálja a várható határérték túllépés mértékét, a zajterhelési határérték túllépéssel érintett lakások számát. A kérelemben számításokkal kell igazolni, hogy milyen műszaki intézkedések alkalmazásával teljesülnek a 8/2002. (III. 22.) KÖM – EÜM. sz. együttes rendelet 4. sz. mellékletében előírt zajterhelési határértékek.

(4) A területen a kommunális hulladékgyűjtés szervezett rendszerét biztosítani kell. Üzemi jellegű veszélyes hulladék keletkezését okozó funkció a területen nem létesíthető. A lakó és intézményi funkció során keletkező veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtésének műszaki feltételeit biztosítani kell, a keletkező veszélyes hulladék eltávolításáról a keletkeztetőnek kell gondoskodni.

(5) A terület a felszín alatti vizek védelme szempontjából a „Kiemelten Érzékeny A” kategóriába sorolt a Duna vízvédelme miatt.

(6) A telkek új beépítése előtt a talajt, talajvizeket laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni. A szennyezettnek minősülő talajrészeket a terület újrahasznosítása előtt el kell távolítani a veszélyességi fokozatnak megfelelő módon.

Közlekedési létesítmények

9. § (1) Új beépítés, valamint a parkolóhely szükségletet növelő átalakítás, bővítés, funkcióváltozás esetében az OTÉK alapján számított gk. parkolóhely szükségletet telken belül kell biztosítani.

Meglévő lakóépület esetén a KVSZ 35. § (9) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A közterületi parkolók férőhelyei az építési telkek parkolási mérlegébe nem számíthatók be.

(3) A közutak szabályozási szélességei a következők:

Reitter Ferenc utca:

25,00 m

Frangepán utca:

15,00 m

Fáy utca:

15,00 m

Szt. László utca:

15,00 m

Fáy – köz:

10,00 m

(4) A Fáy – közben az út keresztszelvényének kialakításánál figyelembe kell venni, hogy egy nyomon a folyamatos végighaladás minden esetben biztosítható legyen.

Közműlétesítmények

10. § (1) A tervezett létesítményeket teljes közművesítéssel kell ellátni.

(2) A közműhálózatot közterületen kell megépíteni a folyamatos hozzáférhetőség biztosítása mellett.

(3) Vízvezeték védőtávolsága épület alapjától – D 300 mm-ig 3,0 m.

(4) Tűzivíz hálózat részére föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni.

(5) Csatornahálózat védőtávolsága épület alapjától – gravitációs csatornánál 3,00 m.

(6) A föld alatti villamos 10 kV-os, 0,4 kV-os, jelző-, mérő-, mûködtető-, optikai kábel vagy alépítmény biztonsági övezete a nyomvonal két oldalán arra merőlegesen, 1,0 méteres távolságú függőleges síkokig terjed.

(7) A távközlési hálózatok, föld alatti kábelek és alépítmények biztonsági övezete a nyomvonal két oldalán, arra merőlegesen 1,0 méteres távolságú függőleges síkokig terjed.

(8) Légvezetékes távközlési hálózat a szabályozási területen nem építhető.

(9) Földgázszállító vezetékhálózat biztonsági övezete a csővezeték tengelyvonalától mindkét irányban kisnyomású hálózatnál 3,00 – 3,00 m.

(10) Földgázhálózatok részére a közutak burkolata alatti közmûsávot az egyéb közmûvezetékektől 1,00 – 1,00 méteres védőtávolsággal biztosítani kell.

Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követő ügyekben kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1995. (III. 31.)Ö.K. számú rendeletével (továbbiakban R) jóváhagyott, R 35.593 tervtári számú, Béke utca – Tahi utca – Szegedi út által határolt területre vonatkozó Részletes Rendezési Terv a jelen rendelet hatálya alá tartozó területre vonatkozóan hatályát veszti, azaz a R 6. § 3/ pontjában a 208 tömb megjelölése, és az arra vonatkozó egyedi előírások hatályukat vesztik.

Dr. Sinka József s. k

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj