XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-13/

Témák A-Z

13/2003. (III. 17.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Szabolcs utca - Mohács utca - Vágány utca - Hun utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


13/2003. (III. 17.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Szabolcs utca – Mohács utca – Vágány utca – Hun utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Az előírások hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Budapest, XIII. kerület Szabolcs utca – Hun utca – Mohács utca – Vágány utca által határolt területére (a továbbiakban: területre) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, új épületet, épületbővítést tervezni és kivitelezni, építési munkát végezni, arra hatósági engedélyt adni csak az általános érvényű hatósági előírásoknak (OTÉK, BVKSZ, KVSZ), a vonatkozó jogszabályoknak és jelen rendeletnek, valamint a hozzá tartozó szabályozási tervlapnak (a továbbiakban: tervlapnak) megfelelően szabad.

Szabályozási elemek

2. § (1) A tervlapon jelölt kötelező elemek, amelyeket csak új szabályozási terv alapján szabad megváltoztatni:

a) építési övezeti jel: az építési övezet területére vonatkozó jel. Az érintett telekre vonatkozó tartalmat a jelen építési szabályzat rögzíti,

b) megtartandó fasor, faegyed: a jelölt fasorok, faegyedek megtartandók, szükséges fakivágás esetén pótlásuk az érvényes rendelet szerint történjen,

c) telepítendő fasor: a jelölt helyeken fasor telepítendő,

d) megszüntető jel: a jelölésnek megfelelően a meglévő állapot megszüntetendő.

(2) A tervlapon jelölt tájékoztató elemek, amelyeket a szabályozási terv keretén belül lehet változtatni:

a) telekhatár: ha az egyben nem közterületi telekhatár, szabályozási vonal, valamint a telekhatár megváltoztatása esetén az érintett telkek övezeti paraméterei kielégítik az építési szabályzat előírásait.

b) építési hely: a tervlapon jelölt építési helyen kívül állóan épületet elhelyezni csak az elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó előírások betartásával szabad, ha a beépítés feltételeit elvi építési engedély keretében benyújtandó, a telektömb egészére vonatkozó beépítési terv tisztázza. A beépítés övezeti paraméterei ebben az esetben is betartandók.

ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

I-XIII-E övezet

3. § (1) Intézményövezet egyéb különleges intézmények (oktatás, sport, művelődés) céljára. Az övezetben önálló lakóépület, valamint a fő rendeltetést zavaró épület, illetve rendeltetés nem helyezhető el.

(2) Az övezetben 3000 m2-nél kisebb telekméretek nem alakíthatók ki. Új épület építése, telekmegosztás, funkcióváltoztatás csak akkor engedélyezhető, ha az előírt parkoló szükséglet telken belül kielégíthető.

(3) Az övezetben épületet elhelyezni a jelölt építési helynek megfelelően, az építménymagasságra, a legkisebb zöldfelületi mértékre és a szintterületi mutatóra vonatkozó előírás betartása mellett lehet. Meglévő épületrészre emeletráépítés szintén ezen előírások betartása mellett engedélyezhető.

(4) Az épületek vasút felőli oldalára nyílóan a terhelésre fokozottan érzékeny funkciók elhelyezése (pl. oktatás, művelődés) csak megfelelő zajvédelem mellett megengedett, melyet az építési engedélyezési tervben kell igazolni.

(5) Az övezetre vonatkozó előírásokat az 1. táblázat tartalmazza.

OLE OBJECT

EGYÉB ELŐÍRÁSOK

A közterületek alakítására vonatkozó előírások

4. § (1) A területen közterületen, vagy közterületről láthatóan A0 ívméretet meghaladó reklámhordozó, vagy hirdetés nem helyezhető el.

(2) Utcabútorok, közterületi műtárgyak csak közterület-rendezési építési engedélyezési terv alapján helyezhetők el, amelynek a közművek, útburkolatok és zöldfelületek tervezett, vagy meglévő elhelyezését is tartalmaznia kell. A terv legalább egy telektömbnyi utcahosszra terjedjen ki.

A zöldfelületek alakításának előírásai

5. § (1) A tervlapon megtartandónak jelölt faegyedek, fasorok kivágása csak a fa biológiai pusztulása, baleset- és fertőzésveszély esetén engedélyezhető, kertészeti szakvélemény alapján.

(2) A meglévő és megtartandó foghíjas fasorok pótlása, kiegészítése a fasorra jellemző fafajjal történjen előnevelt faegyedekkel.

(3) Új fasorok telepítése szükséges a tervlapon jelölt helyeken. A termőhelyi adottságoknak megfelelő fajok telepítését előtérbe kell helyezni. A közlekedési területek mellett környezeti ártalmakat tűrő, szennyezésre rezisztens fajok telepítése szükséges.

(4) A terület további beépítése, illetve a biológiailag aktív felületek csökkentése csak úgy engedélyezhető, ha a terület jelenlegi biológiai aktivitásértéke bizonyítottan helyreállítható.

Közlekedés, közlekedési építmények

6. § (1) A területen lévő kiszolgáló utak szabályozási területén útburkolatok, járda, parkolóhelyek építése csak engedélyezési terv alapján történhet, amelynek legkisebb területe az utca legközelebbi kereszteződéseihez tartozó szakasza lehet. Az engedélyezési tervnek tartalmaznia kell az építés idején és a távlatban szükséges közműelhelyezést, valamint a meglévő és tervezett növényzetet, utcabútor-elhelyezést. Egy telek közúti kapcsolatainak megépítése, vagy átépítése csak a behajtó területére elkészített engedélyezési terv alapján is engedélyezhető.

(2) A területen építmény építése, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása csak akkor engedélyezhető, ha a rendeltetéshez szükséges gépjármű-elhelyezés az övezeti előírások szerint telken belül biztosítható.

(3) Használaton kívüli, feleslegessé vált iparvágány megszüntetésére bontási engedélyt kell készíteni.

Közművesítés, közműépítmények

7. § Általános előírások

(1) A közüzemi közműhálózatokat és közműépítményeket közterületen, vagy a köz-műüzemeltető telkén belül kell elhelyezni. Ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a helyet biztosítani a közművek számára. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulása esetén engedélyezhető. A szolgalmi jogot a vezetékre és a közműépítményre a Földhivatalnál be kell jegyeztetni a szolgáltató javára.

(2) Épület építésére építési engedély csak akkor adható, ha a vezetékes vízellátás, szennyvízcsatornázás, a felszíni vízelvezetés és villamosenergia-ellátás biztosítható, a használatbavételi engedély kiadásának feltétele a közműellátás rendelkezésre állása.

(3) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Az utak szabályozási szélességében a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A közművek nyomvonalát úgy kell meghatározni, hogy azok fa, fasorok telepítését ne akadályozzák.

(4) A teleknek a közterületi hálózathoz önálló bekötésekkel és mérési helyekkel kell csatlakozni, ettől eltérő esetben szolgalmi jogos vezetést kell igénybe venni.

(5) A meglévő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor a feleslegessé vált közművet el kell bontani, indokolt esetben, ha földben marad, eltömedékelését szakszerűen meg kell oldani.

(6) A közterületen vezetett víziközművek építése csak vízjogi létesítési engedélyezési terv alapján valósítható meg.

Vízellátás

(7) A tervezett és a rekonstrukcióra kerülő vezetékhálózatról az oltóvíz kivételét föld feletti tűzcsapokkal kell biztosítani.

(8) A tűzcsapokat a védendő épülettől a megközelítési útvonalon mérten 100 méternél távolabb elhelyezni nem szabad. Az oltóvíz igények kielégítéséhez és a tűzcsapok helyének meghatározásához a Budapest XIII. kerületi Tűzoltóparancsnoksággal és a Fővárosi Vízművek Rt. Hálózatüzemeltetési Osztályával egyeztetni kell.

Csatornázás

(9) A szabályozás területén keletkező többlet szennyvizek az egyesített rendszerű csatornahálózatba bevezethetők.

(10) A Duna-parti főgyűjtőt tehermentesítő gyűjtő megépítése előtti építés feltétele: a tervezett építési helyen keletkező csapadékvizek helyben tartása.

(11) A térszínnél mélyebben fekvő területek és helyiségek védelme érdekében az ingatlan házi csatornáján az esetleges visszaduzzadás megakadályozására elzáró, illetve visszacsapó telepítése szükséges.

(12) Ha a kibocsátott szennyvíz szennyezettsége nem felel meg a közcsatornára rákötött szennyvíz vízminőségi követelményeinek, az eltérő szennyezettségű vizet a telken belüli szennyvízkezeléssel a megengedett szennyezettség mértékéig elő kell tisztítani, és csak azt követően szabad a közcsatornába vezetni.

(13) 20, illetve annál több gépkocsit befogadó, kiemelt szegéllyel építendő parkolófelületekről az összegyűlő csapadékvíz csak olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba.

Villamosenergia-ellátás

(14) A területen a tervezett és a rekonstrukcióra kerülő villamos vezetékek (közép-, kisfeszültségű és közvilágítási) elhelyezése csak földkábeles vezetéssel engedélyezhető.

(15) Új tér- és közvilágítási hálózatra csak energiatakarékos lámpatestek felszerelése engedélyezhető.

Távközlés

(16) A területen a tervezett és a rekonstrukcióra kerülő távközlési és kábel TV hálózatokat földkábelbe, illetve alépítménybe helyezve föld alatti vezetéssel kell megépíteni.

(17) A területen közcélú rádiótelefon bázisállomás nem helyezhető el.

Környezetvédelmi előírások

8. § (1) A levegőtisztaság-védelme

A levegőminőséggel kapcsolatos szabályokat a 21/2001.(II.7.)Korm. rendelet és a 14/2001.(V.9.)KöM-EüM-FVM együttes rendelete rögzíti.

a) A tervezési terület levegőtisztaság-védelmi szempontból a Védett-I. kategóriába tartozik.

b) A tervezési területen kizárólag olyan tevékenység folytatható, olyan létesítmény létesíthető és üzemeltethető, amelynek légszennyezőanyag-kibocsátása a Védett-I. kategóriának megfelelő határértéket nem lépi túl.

c) Immissziós (levegőminőségi) határértékek vonatkozásában az MSZ-21854 szabvány („A környezeti levegő tisztasági követelményei”) szerinti szennyezőanyag-határértékek Védett-I. területi besorolásának megfelelő értékeit kell figyelembe venni.

d) A tervezési területen épületet elhelyezni, vagy funkcióját megváltoztatni csak a gázellátás, és/vagy a távhőellátás biztosításával egyidejűleg lehet.

e) A tervezési területen hulladék, kerti avar stb. égetése nem engedhető meg.

(2) Zaj- és rezgésvédelem

A területen a zajterhelési (immissziós) határértékeket a 8/2002.(III.22.)KÖM – EüM együttes rendelet mellékletei szerint kell figyelembe venni.

a) Az építési övezet az alábbi zajvédelmi kategóriába sorolandó:
„Lakóterület (nagyvárosias beépítésű); vegyes terület”.

b) Rezgés-immisszió tekintetében a fenti rendelet 4. sz. mellékletében foglaltak, az adott övezet területén elhelyezhető épület jellege szerint veendők figyelembe.

(3) Hulladékgazdálkodás

A veszélyes hulladékok kezelése csak a vonatkozó jogszabályok (98/2001. (VI.15.)Korm. rendelet szerint történhet.

a) A területen a kommunális szilárd hulladék szervezett, intézményes elszállítását biztosítani kell.

b) A területen hulladék csak zárt térben, illetve gyűjtőedényzetben tárolható.

c) Gyűjtőedényzet közterületen nem tárolható.

(4) Föld- és vízvédelem

A területen a 10/2000.(VI.2.)Köm-EüM-FVM-KHVM együttes rendeletében a C1 intézkedési, szennyezettségi határértékeket kell irányadónak tekinteni.

a) A terület szennyeződés-érzékenységi besorolása „A”, azaz fokozottan érzékeny terület.

b) Engedélyköteles rendezés során (építés, felújítás, bontás, használati mód-változás stb.) a terület talaj és talajvíz szennyezettségét vizsgálni kell, szükség esetén a terület kármentesítését el kell végezni.

c) A földmozgatással járó tevékenységek (tereprendezés, alapozás előkészítése stb.) végzése során biztosítani kell:

– a kitermelt (megmozgatott) termőföld területen belüli ártalommentes elhelyezését,

– a földmozgatás, majd a végleges elhelyezés során a kiporzás elleni maximális védelmet (nedvesítéssel, takarással, megkötéssel stb.).

d) Nem burkolt felületeken hulladék, illetve útsózási és egyéb, a talajt, felszín alatti vizeket potenciálisan szennyező (fertőző, mérgező) anyag ideiglenesen sem helyezhető el.

e/ A terület feltöltése csak szennyeződésmentes anyaggal történhet.

f) A területen keletkező szennyvizek csatornahálózaton történő elvezetését biztosítani kell.

A csatornahálózatba csak az előírásoknak megfelelő minőségű szennyvizek engedhetők. (Betartandók a 4/1984.(II.7.) OVH sz. rendelkezés előírásai.)

Záró rendelkezések

9. § A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj