XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2003-12/

Témák A-Z

12/2003. (III. 17.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet*

a Budapest XIII. kerület Váci út - Klapka utca - Angyalföldi út - Csángó utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Aktuális változat

Időállapot váltás


12/2003. (III. 17.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Klapka utca – Angyalföldi út – Csángó utca által határolt terület kerületi szabályozási tervéről

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

Általános és különleges előírások a szabályzat és szabályozási terv hatálya

1. § (1)A szabályzat és a szabályozási terv a Budapest XIII. ker. Váci út – Klapka u. -Angyalföldi út – Csángó u. által határolt területre vonatkozik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti területen az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.)Kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK), a 46/1998. (X. 15.) Budapest Főváros Közgyűlés rendelete (továbbiakban: FSZKT), a 47/1998. (X. 15.) Budapest Főváros Közgyűlés rendelete (továbbiakban: BVKSZ), továbbá az 56/2001. (XII. 20.) Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletével jóváhagyott Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzata előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel együtt kell alkalmazni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti területen területet felhasználni, telekalakítást végrehajtani, építési munkát végezni, arra hatósági engedélyt megadni, valamint engedélyhez nem kötött építési tevékenységet végezni, a közterületeken bármilyen rendezést végrehajtani csak a jelen rendelet és a hozzátartozó szabályozási terv, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályok alapján lehet.

(4) Az (1) bekezdés szerinti területen a szabályozási tervben kötelező jelleggel rögzített szabályozási elemeket, illetőleg jelen rendeletben meghatározott előírásokat csak e rendelet módosításával lehet megváltoztatni vagy kiegészíteni.

A szabályozási terv szabályozási elemei

2. § (1) A szabályozási terv kötelező elemei:

a) építési övezet határa,

b) kötelező megszüntető jel,

c) építési hely határa,

d) kötelező építési vonal,

e) terepszint alatti építmény – mélygarázs – építési helye,

f) földszint feletti építmény építési helye,

g) építmény magasság külön meghatározott értéke,

h) új építés esetén bontandó épület,

i) kötelezően megtartandó fasor,

j) kötelezően megtartandó fa.

(2) A szabályozási terv irányadó elemei:

a) meglévő épület (megtartandó vagy bontható),

b) megszüntethető telekhatár,

c) emeletráépítési lehetőség.

Közterületek kialakítása

3. § A Váci út menti és Angyalföldi út menti fasorokat kötelezően meg kell tartani – hiányzó elemeit kiegészíteni -, fenntartásukról gondoskodni kell.

Telekalakítás előírása

4. § (1) A telektömb területén a telkek tovább nem oszthatók.

(2) A HRSZ 27856/2-27856/3-27856/1-27855 sz. telkek összevonandók.

Építési hely

5. § (1) A területen az építési hely határait a szabályozási terv rögzíti.

(2) A telekhatár homlokvonalán rögzített építési határvonaltól az emeleti szinteken az épület külső falsíkja a teljes szélesség legfeljebb 2/3-ának megfelelő mértékben nyílhat a közterület felé. A megengedett legnagyobb kinyúlás mértéke a teljes homlokzathossz 1/3-án legfeljebb 1,5 m, és maradék 1/3-án legfeljebb 1 m lehet. Az oldalhatártól számított 1 m-es homlokzati sávon belül épületkinyúlás közterület fölé nem megengedett.

(3) Új építés esetén az építési helyen kívül eső bármilyen építmény vagy építményrész elbontandó.

Az I-XIII-Z jelű építési övezetbe sorolt egyes telkekre vonatkozó egyéb részletes előírások

6. § (1) A meglévő épületek rendeltetése változatlanul megtartható és felújításuk lehetséges, de bővíteni csak a szabályozási tervlapon bontással nem érintett épületet lehet az új beépítés megvalósulásáig.

(2) Az épületek legfelső használati szintjének padlóvonal magassága nem haladhatja meg a 25,00 m-t.

(3) A szabályozási tervlapon jelölt telkeknél a földszint és I. emeleti szint 100 %-osan beépíthető a KVSZ 31. §-ának figyelembe vételével.

(4) A Váci út mentén az első új beépítéshez kell igazodni a csatlakozó homlokzatmagasság értékével, melyet elvi építési engedélyezési tervben kell megállapítani.

(5) A külön e célból jelölt helyeken a mélygarázs a telek határán összeépíthető és egy közös lehajtóval is megközelíthető tűzvédelmi szakhatóságok előírásainak figyelembevételével.

Egyéb előírások

7. § (1) Bármilyen földmunkával járó beruházás, tereprendezés előtt az építtető a földmunkák kezdési időpontját köteles jelezni a Budapesti Történeti Múzeumnak.

(2) Mélygarázs építése esetén az engedélyezési eljárásban a Vízügyi Igazgatóságot szakhatóságként be kell vonni. Amennyiben a mélygarázsban előtisztító műtárgy kerül, arra Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól vízjogi létesítési engedélyt kell kérni.

(3) A Váci út mentén létesítendő építmények engedélyezési eljárása során a BVKSZ 16. § (3) bekezdése értelmében a közlekedési szakhatóság véleményét ki kell kérni.

(4) Az Angyalföldi út 18. sz. alatt lakossági óvóhely található, az óvóhely megszüntetéséhez, átalakításához a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság hozzájárulása szükséges.

Közlekedési előírások

8. § (1) A területen új épület létesítése, meglévő bővítése, használatának megváltoztatása esetén az OTÉK, illetve BVKSZ által előírt gépjármű elhelyezési lehetőséget építési telken belül biztosítani kell.

(2) Az épületek – lakóépületek kivételével – parkolási igényének meghatározásánál a METRO állomás 400 m-es körzetén belül a BVKSZ 65. §-a alapján az OTÉK rendelkezéseiben foglaltakhoz képest maximum 50%-os csökkentés engedélyezhető az OTÉK 42. § (10) bekezdés szerinti forgalom vizsgálat alapján, az illetékes Közlekedési Szakhatóság hozzájárulásával.

(3) A Váci út főpályáján új kapubehajtó nem létesíthető.

(4) Építési telkenként max. egy be-, illetve kihajtó létesíthető.

Közmű szabályozási előírások

9. § (1) Kiváltandó a Klapka utcai DN 125-ös ivóvízvezeték Váci út és Angyalföldi út közötti szakasza a tényleges mértékadó külső oltóvíz igénynek megfelelő méretre.

(2) A talaj-, illetve rétegvizek esetleges közcsatornába történő bevezetéséhez a szolgáltató engedélyezése szükséges.

(3) Az új transzformátorokat épületben kell elhelyezni közterületről közvetlenül megközelíthető módon.

(4) Az új transzformátorokhoz 10 kV-os kábel kiépítése szükséges.

(5) A Csángó utcában a jelenlegi távközlési alépítményt bővíteni kell, az Angyalföldi út járdájában új alépítmény építése szükséges.

Zöldfelületek

10. § (1) A Váci út BVKSZ-ben D 115 sorszámmal jelölt fasora és az Angyalföldi út fasora megtartandó.

(2) A területen fát kivágni csak az 56/2001. (XII. 20.)Ö.K., XIII. kerületi önkormányzati rendeletben előírtak szerint megengedett.

(3) Az Angyalföldi úton a fasor alatt zöldsáv alakítandó ki és a fasor kiegészítendő.

(4) Az Angyalföldi út 18. sz. telken a szabályozási tervben és a zöldfelületi javaslatban megjelölt fák megtartandók.

(5) Az Angyalföldi út 18. sz. telek területének 50 %-án az eredeti talajon teljes értékű zöldfelület alakítandó ki.

(6) A tetőkertek területének 50 %-án minimum 50 cm földvastagságú zöldfelület létesítendő.

Környezetvédelem

11. § (1) A területen légszennyező üzemi objektum nem létesíthető. Minden új levegő minőséget befolyásoló emissziós forrás elhelyezésénél az illetékes szakhatóságtól emissziós határérték meghatározást kell kérni. Emissziós források létesítése esetén a 14/2001. KÖM-EÜM-FVM rendelet határértékei betartandók. A telepítésre kerülő gépészeti berendezések a konkrét berendezés és építészeti kialakítás ismeretében ellenőrzendők.

(2) A területen a 8/2002.(III. 22.) KÖM-EÜM rendelet zajvédelmi határértékei betartandók. Az új létesítmények esetében a védendő homlokzatok előtt a követelmény értékeknek teljesülniük kell. Amennyiben ez a közlekedéstől származó zajterhelés tekintetében tájolással nem megoldható, akkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye alapján a KDV Környezetvédelmi Felügyelőségtől a külső környezeti zajterhelési határértékek meghatározott mértékű túllépésének engedélyezését kel kérni, azonban ez esetben is bizonyítani kell az épületen belül a helyiségek rendeltetésének megfelelő zajvédelmi követelmény értékek betartását épület homlokzatok és nyílászárók műszaki kialakításával.

(3) A földalatti létesítmények, építmények elhelyezésénél a talajvíz szabad áramlását lehetővé tevő műszaki megoldások alkalmazandók.

(4) A szint alatti gépkocsi parkolókat csak megfelelő gépészeti berendezések alkalmazásával lehet megvalósítani és az elszívott szennyezett levegőt a tető fölött kell a környezetbe juttatni.

(5) A mélygarázsok csurgalék vizének víznyelői csak olaj- és zsírfogó műtárgyak beépítése és üzemeltetése mellett alakíthatók ki.

(6) A területen a kommunális hulladék gyűjtés szervezett rendszerét biztosítani kell. Üzemi jellegű veszélyes hulladék keletkezését okozó funkció a területen nem létesíthető. A lakó és intézményi funkció során keletkező veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtését, elszállítását a vonatkozó rendeletek szerint biztosítani kell.

Záró rendelkezések

12. § (1) Jelen rendelet a kihirdetéskor lép hatályba.

(2) A rendelet előírásait a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj