XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2002-6/

Témák A-Z

6/2002. (III. 25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Béke utca - Fáy utca - Jász utca - Zsinór utca által határolt terület építési szabályzatáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


6/2002. (III. 25.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Béke utca – Fáy utca – Jász utca – Zsinór utca által határolt terület építési szabályzatáról

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában kapott felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A KSZT hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest, XIII. kerület Béke utca – Fáy utca – Jász utca – Zsinór utca által határolt, a mellékelt szabályozási tervlapon jelölt területre terjed ki.

(2) Jelen szabályozási előírások csak a mellékelt szabályozási tervvel együtt érvényesek.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen (továbbiakban: a terv területe) területet felhasználni, építési telket kialakítani, épületet, általában bármely létesítményt elhelyezni, meglévő létesítmény rendeltetését megváltoztatni, illetve ilyen célra hatósági engedélyt adni csak az Országos Településrendezési és Építési Követelmények – OTÉK -, a Fővárosi Szabályozási Keretterv – FSZKT -, a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat – BVKSZ – és a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat – KVSZ-, valamint az általános érvényű egyéb jogszabályi előírások megtartása mellett, a szabályozási tervben és jelen előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) A kerületi szabályozási terven (továbbiakban: KSZT) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

– az övezeti határvonalakat és az övezeti jellemzőket

– a meglévő és megmaradó szabályozási vonalakat

– a szabályozási terven jelölt építési vonalakat és építési helyhatárokat

– a telekalakítás kötelezően előírt értékeit

– a telken elhelyezhető épület fő rendeltetését

– a telek max. beépítési mértékét, beépítési módját

– a telekre vonatkozó max. szintterületi mutató értékét

– a max. építménymagasságra vonatkozó előírásokat

– a min. zöldfelületekre vonatkozó előírásokat.

(3) A kötelező érvényű elemek módosítása a KSZT módosítását vonja maga után.

(4) Az irányadó jelleggel szabályozott, valamint a (2) bekezdésben nem említett elemek tájékoztató jellegűek, ezért azok a KSZT módosítása nélkül is megváltoztathatók.

Területfelhasználás

3. § (1) A terv területe a BVKSZ szerinti ,,L2” kisvárosias, jellemzően zártsorú beépítésű lakóterület keretövezetbe tartozik.

(2) A 26.363/1, 26.363/2, 26.363/3 és 26.363/4 hrsz. telkeket egyesíteni kell. A 26.363/2, 26.363/3 és 26.363/4 hrsz-ú telkek területén az egyesítés után építési hely alakítandó ki. A 26.363/1 hrsz-ú telek területe egyesítés után a tulajdonos tulajdonában marad, de határozatlan ideig közhasználatra át lesz adva úgy, hogy ott zöldterület alakítandó ki – csatlakozva a meglévő parkosított területhez (nem lehet elkeríteni).

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

Telekszabályozás, telekalakítás

4. § (1) A terv területének valamennyi telkén a meglevő szabályozási vonal (közterületi határvonal) megtartandó.

(2) A terv területének telkei az építési övezetek részletes előírásaiban rögzített min. telekméretek, továbbá az épület elhelyezés OTÉK szerinti általános, valamint jelen szabályozási előírások részletes övezeti előírásainak betartása mellett összevonhatók, illetve megoszthatóak. Javasolt összevonások: Hrsz.: 26363/1 – 26363/2 – 26363/3 – 26363/4 Hrsz.: 26361/1 – 26361/2 – 26361/3 – 26362/2 – 26362/3 – 26363/4 – 26363/5 Hrsz.: 26351/2 – 26351/3 – 26351/4

Városkép, történeti értékek védelme

5. § (1) A terv területén 1,0 m2-t meghaladó méretű cég- vagy címtábla, fényreklám létesítése, átalakítása csak építési engedély alapján végezhető.

(2) A terv területén az A1 ívméretet (840 x 597 mm) meghaladó egyéb célú hirdetési, illetve reklám felület az épületek közterületről látható homlokzatain, kerítésein, kertjében, továbbá közkertben a BVKSZ 11. § (3) bekezdésben felsoroltakon kívül nem helyezhető el.

(3) A terv területén közterületen, valamint telken az épületek közterületről látható homlokzatain vagy kerítésen, előkertben multireklám (óriásplakát) az építési terület lehatárolására szolgáló ideiglenes kerítés kivételével nem helyezhető el.

(4) Bármilyen földmunkával járó beruházás, tereprendezés előtt a beruházó – építtető a földmunkák kezdési időpontját jelezze a Budapesti Történeti Múzeumnak, hogy a területért felelős régész szakember a földmunkákat figyelemmel kísérhesse, és az esetleges leletmentést elvégezhesse.

ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK RÉSZLETES ELŐÍRÁSAI

Az L2 – XIII – V építési övezet részletes előírásai

6. § (1) Az övezet telkeit a terv tünteti fel.

(2) Az övezet telkeire a BVKSZ szerinti L2 – keretövezet általános előírásai mellett jelen szabályozási előírások 6. § (3) bekezdésében foglaltak érvényesek.

(3) Az övezet telkeire vonatkozó részletes előírások:

a)

Fő funkció:

Egy vagy többlakásos lakóépület,

Irodaház, szálláshely – szolgáltató épület, közintézmény

b)

Beépítés módja:

Zártsorú, hézagosan zártsorú,

Vegyes beépítés (keretes, zártudvaros)

c)

Legkisebb új telekterület:

800 m2

Telekösszevonás esetén nincs korlátozás

d)

Legkisebb új telek szélesség:

18,0 m

e)

Legkisebb új telek mélység:

26,0 m

f)

Kötelező előkert mérete:

4,0 m, a Béke utcában a meglévő

g)

Hátsókert legkisebb mérete:

H; de min. 6,0 m

h)

Beépítés legnagyobb mértéke:

60 % közbülső telken

65 % saroktelken

Ezen értéket meghaladó, meglévő beépítés esetén a bruttó szintterület nem növelhető.

i)

Szintterületi mutató max.:

2,5
j)

Zöldfelület mértéke

min.:

20 %

k)

Építménymagasság

max.

16,0 m

min.

10,5 m

Párkánymagasság a közterület felé

max.:

13,5 m
l)

Egyéb előírások:

A nem fő funkcióként létesíthető kereskedelmi célú terület megengedett bruttó szintterülete telkenként a beépíthető terület:

80 %-a, max. 1000 m2

m)

Tetőtéri szint mind magastetővel, mind lapostetővel kialakítható a homlokzat és a tető felső síkjának metszésvonalával meghatározott építménymagasság feletti 45°-os hajlásszögű sík alatt.

n)

Önálló földalatti létesítményként gk. tároló, illetve közműellátási építmény létesíthető.

Zöldfelületekre vonatkozó előírások

7. § (1) A tervezési területen élő fákat (kivéve gyümölcsfát) kivágni csak kertészeti szakvélemény alapján kiadott fakivágási engedély birtokában lehet. A fák pótlásáról törzsátmérő arányosan a tervezési területen belül telepített új fák ültetésével, hely hiányában területeken kívül ültetett fák telepítésével kell gondoskodni.

(2) Új épület engedélyezési tervéhez kertépítészeti engedélyezési tervet is be kell nyújtani jóváhagyásra.

(3) Zöldfelület 100 m2-ként egy-egy közepes lombkoronájú díszfa telepítése, vagy fenntartása szükséges.

(4) Tetőkert építése esetén a tető, vagy egyéb szerkezeten létesülő kert 25-50 cm-es termőföld vastagság esetén 25 %-ban, 50-80 cm-es termőföld vastagság esetén 50 %-ban, 80 cm-es termőföld vastagság esetén 100 %-ban vehető figyelembe a zöldfelület számításnál.

Környezetvédelemre vonatkozó előírások

8. § (1) A területen a 4/1984. EüM. sz. zajvédelemi rendelet elõírásai betartandók. A közúti forgalom által túlterhelt homlokzatokon az építészeti tervekben a konkrét kialakításnak megfelelő épületakusztikai védekezési eljárások (pl. homlokzatszigetelés, korszerű, többszörös rétegezésű nyílászáró, alaprajzmódosítás stb.) az engedélyezési tervek készítése során megtervezendők. A határértékek betarthatóságát igazoló számítások a környezetvédelmi hatóságoknak elbírálásra benyújtandók.

(2) A területen végzett földmunka megkezdése előtt talajvizsgálat végzése szükséges. Szennyezett talaj töltésépítésre nem használható, a szennyezés mértéke szerinti lerakóhelyre szállítandó.

(3) Az érvényes levegőtisztaságvédelmi határértékek betartandók. A Béke út mellett – időszakos – forgalmi eredetű levegőszennyezési túlterheléssel távlatban is számolni kell, ezért az állandó tartózkodó helyek, lakószobák átszellőzését a védett, tömbbelső felõli oldalról folyamatosan biztosítani kell. Ez az igény a továbbtervezés során a megfelelő építészeti kialakítást meghatározza.

(4) A terület a 33/2000. Kormányrendelet szerint a Kiemelten Érzékeny kategóriába tartozik. A felszín alatti vizek védelmét szolgáló létesítmények-berendezések ennek megfelelően alakítandók ki.

(5) A területen keletkezett veszélyes hulladékok külön gyűjtésérõl és elszállításáról a keletkeztetőnek kell gondoskodni. A kommunális hulladékok szervezett gyűjtése önkormányzati feladat.

Közlekedési létesítmények

9. § (1) Új beépítés, építménybővítés esetében az OTÉK által előírt parkolóhelyek elhelyezését – beleértve a meglévő épületeket is – telken belül biztosítani kell.

(2) Gépkocsitároló, parkoló csak a telekre érvényes építési és zöldfelületi előírások betartásával létesíthető.

Közműlétesítmények

10. § (1) A közműlétesítmények elhelyezésére vonatkozó ágazati előírásokat a telepítés esetén figyelembe kell venni. Ezek a következők:

– tűzrendészet: az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 35/1996. (XII. 29.) BM rendelet,

– vízvédelem: a 123/1997. (VII. 18.) Kormányrendelet és az 1995. évi I., VII. vízgazdálkodásról szóló törvényt kell betartani.

(2) A közműlétesítmények elhelyezése és biztonságos védőtávolságai tekintetében az MSz 7487/1-3. számú szabvány előírásai az irányadók.

(3) A gázvezeték elhelyezését és védőtávolságait az MSz 7084. sz. szabvány határozza meg.

(4) A meglévő és tervezett közműlétesítmények – hálózatok, műtárgyak – számára a helyigényt közterületeken, az utak szabályozásán belül kell biztosítani.

(5) Az építés előtt a megszűnő és használaton kívül helyezett vezetékeket el kell távolítani.

(6) A határoló utcákban a közműhálózatokat és egyéb berendezéseket a szolgáltatók által előírt paraméterekkel át kell építeni.

(7) Transzformátor állomás épületben nyer elhelyezést.

(8) A tömböt határoló utcák járdái mentén húzódó, valamint a közműhálózatok és az épületek közötti kapcsolatokat – új építés esetén – térszint alatti vezetésű kábelekkel kell építeni.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Dr Sinka József sk.

Dr. Tóth József sk.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj