XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2001-38/

Témák A-Z

38/2001. (X. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Kárpát utca - Ipoly utca - Pannónia utca - Gogol utca által határolt terület építési szabályzatáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


38/2001. (X. 20.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Kárpát utca – Ipoly utca – Pannónia utca – Gogol utca által határolt terület építési szabályzatáról

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A KSZT területi hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest, XIII. kerület Kárpát utca – Ipoly utca – Pannónia utca – Gogol utca által határolt, a szabályozási tervlapon jelölt területre terjed ki.

(2) Jelen előírások csak a rendelet mellékletét képező szabályozási tervvel együtt érvényesek.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen (továbbiakban: a terv területe) területet felhasználni, építési telket kialakítani, épületet, általában bármely létesítményt elhelyezni, meglevő létesítmény rendeltetését megváltoztatni, illetve ilyen célra hatósági engedélyt adni csak az Országos Településrendezési és Építési Követelményeknek – OTÉK -, a Fővárosi Szabályozási Kerettervnek – FSZKT – és a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatnak – BVKSZ -, valamint az általános érvényű egyéb jogszabályi előírások megtartása mellett – a szabályozási tervben és jelen előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) A kerületi szabályozási terven (továbbiakban: KSZT) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

– az övezeti határvonalakat és az övezeti jellemzőket

– a meglévő és megmaradó szabályozási vonalakat

– a szabályozási terven jelölt építési helyhatárokat, az építési vonalat, a kötelező földszinti árkádosítást

– a telekalakítás kötelezően előírt értékeit

– a telken elhelyezhető épület fő rendeltetését

– a telek max. beépítési mértékét, beépítési módját

– a telekre vonatkozó max. szintterületi mutató értékét

– a min. és max. építménymagasságra vonatkozó előírásokat

– a min. zöldfelületekre vonatkozó előírásokat.

(3) A kötelező érvényű elemek módosítása a KSZT módosítását vonja maga után.

(4) Az irányadó jelleggel szabályozott, valamint a (2) bekezdésben nem említett elemek tájékoztató jellegűek, ezért azok a KSZT módosítása nélkül is megváltoztathatók.

Területfelhasználás

3. § A terv területe a BVKSZ szerinti ,,L1” nagyvárosias, jellemzően zártsorú beépítésű lakóterület keretövezetbe tartozik.

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

Városképi szabályozás, történeti értékek védelme

4. § (1) A terv területén 1,0 m2-t meghaladó méretű cég- vagy címtábla, fényreklám létesítése, átalakítása csak építési engedély alapján végezhető.

(2) A terv területén az A1 ívméretet (840 x 597 mm) meghaladó egyéb célú hirdetési, illetve reklámfelület, multireklám (óriásplakát) az épületek közterületről látható homlokzatain, kerítésein, illetve kertjében a BVKSZ 11. § (3) bekezdésében felsoroltak kivételével nem helyezhető el.

(3) A terv területén földmunkával járó építési tevékenység végzése előtt értesíteni kell a Budapesti Történeti Múzeumot a munkák figyelemmel kísérésére és az esetleges leletmentés érdekében.

ÉPÍTÉSI ÖVEZET RÉSZLETES ELŐÍRÁSAI

Az L1 – A/XIII. sz. építési övezet részletes előírásai

5. § (1) Az övezet telkét a terv tünteti fel.

(2) Az övezet telkeire a BVKSZ szerinti L1 – keretövezet általános előírásai mellett jelen szabályozási előírások 5. § (3) bekezdésében foglaltak érvényesek.

(3) Az övezet telkére vonatkozó részletes előírások:

a)

Fő funkció:

– lakóépület,

– irodaház,

– szálláshely – szolgáltató épület,

– közintézmény épület,

– sportlétesítmény
Kiskereskedelem fszt-en, pinceszinten, I. emeleten max.: 4000 m2 bruttó szintterületen létesíthető
b)

Beépítés módja:

Zártsorú, vegyes beépítés

(zártudvarú vagy keretes)

c)

Beépítés legnagyobb mértéke:

Fszt-en 100% a BVKSZ 27. § (4) bek b) pontjában megengedett funkciók létesítése esetén

Emeleti szintek 65%

d)

Szintterületi mutató max.:

4,5

e)

Zöldfelület mértéke min.:

15 %

f)

Építménymagasság max.:

25,0 m
min.:

16,0 m
g)

A Pannónia utcai telekhatár mellett a terven jelölt helyen a földszinti beépítés csak visszahúzva, telekhatáron tartott emeleti építési vonal esetén árkáddal alakítható ki.

h)

Az OTÉK 42. § szerint számított gk. férőhely szükségletet telken belül, elsősorban terepszint alatti és földszinti gk. tárolóban kell biztosítani.

i)

Terepszint alatti létesítményként gk. tároló, kiszolgáló-raktározási-ellátó helyiségek, illetve intézmény funkció létesíthető.

Zöldfelületekre vonatkozó előírások

6. § (1) A területen élő fát kivágni csak favédelmi-fakivágási terv alapján kiadott engedély birtokában lehet. A kivágott fák pótlásáról törzsátmérő arányosan gondoskodni kell.

(2) Teljesértékű zöldfelület 100 négyzetméterenként 1-1 db közepes lombkoronájú díszfa telepítése kötelező.

Környezetvédelemre vonatkozó előírások

7. § (1) A Védett I. levegőtisztaságvédelmi kategória határértékeit meghaladó emissziót keltő létesítmény-berendezés a területen nem helyezhető el.

(2) A térszín alatti garázsok kiszellőztetését a vonatkozó szabványok szerint úgy kell kialakítani, hogy a kiszellőző pontokon is biztosítható legyen a vonatkozó határértékek betartása.

(3) A terület a 33/2000. sz. Kormányrendelet szerint a „Kiemelten érzékeny” kategóriába tartozik a felszín alatti vízminőség védelme szempontjából. Ezért a szennyvizek elvezetését kiemelt gondossággal kell kialakítani.

(4) A területen a kommunális és veszélyes hulladékok elkülönített gyűjtésének lehetőségét biztosítani kell. A veszélyes hulladékok elszállításáról a keletkeztetőnek, a kommunális hulladékok elszállításáról az Önkormányzatnak kell gondoskodni.

(5) Az épületeken belül a vonatkozó zajvédelmi határértékek betarthatóságáról gondoskodni kell. Az ezt szolgáló műszaki terveket az engedélyezési tervkészítés fázisában ki kell dolgozni és a szakhatóságokkal el kell fogadtatni.

(6) Az építési engedély kérelemhez mellékelni kell a talajszennyezettségi adatokat.

Közlekedési létesítmények

8. § (1) Új beépítés, építménybővítés esetében az OTÉK által előírt parkolóhelyek elhelyezését – beleértve a meglévő épületeket is – telken belül biztosítani kell.

(2) Gépkocsi tároló, parkoló csak a telekre érvényes építési és zöldfelületi előírások betartásával létesíthető.

(3) A telken belül OTÉK által előírt parkolóhelyek biztosításán kívül további 52 db parkoló elhelyezését kell biztosítani.

Közmű létesítmények

9. § (1) A tervezési terület közvetlen határvonalait érintő közművezeték hálózatok, annak műtárgyai és létesítményei a nyomvonaltengelytől mindkét irányban értendő – a törvényerejű rendeletekben és a vonatkozó szabványokban rögzített – biztonsági övezettel rendelkeznek, melyen belül meghatározott tilalmak és korlátozások érvényesek.

(2) A tervezett létesítményeket teljes közművesítéssel kell ellátni.

(3) A villamos energia szállítására és átalakítására szolgáló föld feletti távvezetékek, villamos szabadvezetékek, erőművek, alállomások és villamosművek az IpM 11/1984.(VIII.22.) számú törvényerejű rendeletben, továbbá az MSZ 151, az MSZ 172 és az MSZ 7487 számú magyar szabványokban rögzített biztonsági övezettel rendelkeznek.

(4) A távközlési hálózatok, föld alatti kábelek és alépítmények a vonatkozó 1992. évi LXXII. és az 1997. évi LXXVIII. törvény, a 253/1997.(XII.20.) sz. Korm. rendelet és a 29/1999.(X.6.) sz. KHV rendelet értelmében, valamint az MSZ 7487 sz. szabvány előírásai szerint rögzített biztonsági övezete a nyomvonal két oldalán, arra merőlegesen 1,0 méteres távolságú függőleges síkokig terjed.

(5) Földgázszállító vezetékhálózatok, gázfogadó állomások, körzeti és ipari gáznyomásszabályozó berendezések biztonsági övezeteit az IpM 6/1982.(V.6.) számú törvényerejű, valamint a GOMBSZ rendeletei, továbbá az MSZ 7084 és az MSZ 7487 számú szabványok a nyomásfokozatoktól függően a csővezeték tengelyvonalától mindkét irányban terjedően az alábbiak szerint rögzíti: – kis-nyomású hálózatnál 3,0 – 3,0 m.

Záró rendelkezések

10. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj