XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2001-31/

Témák A-Z

31/2001. (IX. 20.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Lehel utca - Gömb utca - Csata utca - Kartács utca által határolt terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


31/2001. (IX. 20.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Lehel utca – Gömb utca – Csata utca – Kartács utca által határolt terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról1

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés c/ pontjában és a 14. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A jelen szabályozási előírások, Budapest XIII. kerület Lehel utca – Gömb utca – Csata utca – Kartács utca által határolt, a mellékelt szabályozási tervben ábrázolt területre (a továbbiakban: a terület) terjed ki.

(2) Jelen rendelet csak a rendelet mellékletét képező szabályozási tervlappal együtt érvényes.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott területen területet felhasználni, telket alakítani, épületet, továbbá műtárgyat és más építményt tervezni és kivitelezni, építeni, felújítani, bővíteni, korszerűsíteni, lebontani, valamint rendeltetését módosítani, mindezekre hatósági engedélyt adni, csak az általános érvényű rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak, a vonatkozó szabványoknak, valamint jelen rendeletnek és mellékletének megfelelően szabad.

(2) A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a szabályozási vonalat,

b) a kötelező építési vonalat,

c) az építési övezet jellemzőit,

d) a zöldfelület kialakításának kötelező elemeit.

(3) A szabályozási terv 2. § (2) bekezdésében nem említett elemei tájékoztató jellegűek, azok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

(4) Azokban az esetekben, amelyekben a szabályozási előírás külön nem rendelkezik – különösen telekalakítás, bontás és építés, valamint ütemezett megvalósítás esetén – a beépítési, építési-építészeti és utcaképi kérdések tisztázása érdekében elvi építési engedélyezési eljárást kell lefolytatni. Az elvi engedélyezést megelőzően a kerületi főépítész véleményét be kell szerezni.

(5) A kötelező elemek módosítása a szabályozási terv módosítását vonja maga után. A módosításra vonatkozóan a szabályozási tervek készítéséről és karbantartásáról szóló mindenkori jogszabályok érvényesek. Az egységes nyilvántartási rendszer kialakítása érdekében az építési övezetek elnevezését, jelölését az övezeti paraméterek változatlanul hagyásával a XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala saját hatáskörében megváltoztathatja.

Telekalakítás

3. § (1) A telekalakításokat a szabályozási terv tartalmazza.

(2) A terület fejlesztése kapcsán felmerülő, a szabályozási tervtől eltérő telekalakításnál a 2. § (4) bekezdése szerint lehet eljárni.

(3)Új épületet létesíteni csak a telekösszevonások végrehajtása után szabad.

(4) A telekrendezés kapcsán esetlegesen felmerülő kártalanítási és más anyagi természetű ügyről külön rendelkezésben, illetve szerződésben kell határozni.

(5) A javasolt telekösszevonások végrehajtásáig a meglévő épületeken állagmegóvás végezhető.

A terület felhasználása

4. § (1) Az 1. § (1) bekezdésben lehatárolt területet a Fővárosi Szabályozási Keretterv az alábbi keretövezetbe sorolta:

I
Intézményterületek

(2) A terület övezeti besorolása:

I – XIII – Z1 és I – XIII – Z2 építési övezetek.

(3) Az I – XIII – Z1 és az I – XIII – Z2, övezetek területén a következő funkciók helyezhetők el:

a) igazgatási épületek,

b) irodaház,

c) szórakoztató, közösségi épület,

d) kis- és nagykereskedelmi létesítmény maximum 6000 m2 bruttó szintterülettel,

e) lakóépületek.

Övezetek

5. § (1) I-XIII-Z1 jelű építési övezet

Az építési telekre meghatározható

Az épületre meghatározható
legkisebb

legkisebb megengedett

legnagyobb
megenge-
dett

legkisebb

legkisebb
megenge-
dett

legnagyobb
megengedett
Paramé-
ter típusa

telek
szélessége

telekméret

beépítés
mértéke

szintterületi
mutatója

zöldfelületi
mértéke

építmény magassága
m

m2

%

m2/m2

%

m

m

Zártsorú

1300

100*
65

4

0
20

9,5

19,5
*a földszintre és az első emeletre vonatkozik, ha ott intézmény, üzlet és/vagy járműtároló kerül elhelyezésre. A további szintek beépítési aránya maximum 65% lehet.

(2) I – XIII- Z2 jelű építési övezet

Az építési telekre meghatározható

Az épületre meghatározható
legkisebb

legkisebb
megengedett

legnagyobb megengedett

legkisebb

legkisebb
megengedett

legnagyobb
megengedett
Paramé-
ter típusa

telek
szélessége

telekméret

beépítés
mértéke

szintterületi
mutatója

zöldfelületi
mértéke

építmény magassága
m

m2

%

m2/m2

%

m

m

Zártsorú

1500

100*
65

4,5

0*
20

16,5

22,5
*

a földszintre és az első emeletre vonatkozik, ha ott intézmény, üzlet és/vagy járműtároló kerül elhelyezésre. A további szintek beépítési aránya maximum 65% lehet.

Keretövezetbe nem sorolt közterület

6. § Területén a parkolás üzemeltetéséhez szükséges kerti szerszámtároló, üzemeltető tartózkodó, valamint újságárusító pavilonok helyezhetőek el, összesen 30 m2 bruttó területtel. Az építmények városképileg elfogadott, zsűrizett pavilonok lehetnek. Kiválasztásuk és elhelyezésük elvi építési engedélyezési eljárás keretében tisztázandó.

Építési hely

7. § (1) Az építési helyek határait a szabályozási terv tartalmazza.

(2) A kötelező zöldfelület aránya nem csökkenthető, az egybefüggően alakítandó ki.

(3) Az építési vonalak csatlakozásai konkrét építési szándék esetében elvi építési engedélyezési eljárás keretében tisztázandók.

(4) Az illesztés szabályai betartandó jelzésű helyek építészeti kérdései elvi építési engedélyezési eljárás során tisztázandók.

(5) Új épületet létesíteni csak részletes talajmechanikai szakvélemény alapján készített alapozási és víztelenítési terv alapján szabad, melyet az építési engedélyhez mellékelni kell.

Közterületi szabályozás

8. § (1) Közterületen pavilonok építése, valamint mozgó árusító berendezések üzemeltetése ideiglenes jelleggel sem megengedett.

(2) közterületről látható reklámok elhelyezése csak az épületeken lehetséges.

(3) területen óriásplakát létesítése, valamint kerítésen vagy önálló szerkezeten elhelyezett reklám létesítése tilos (kivéve építési területek kerítését).

Közlekedés

9. § (1) A területet határoló lakóutcák építési szélessége kialakult – 15,0 m – a meglévő telekhatárokat követi.

(2) közterületet határoló Lehel utca, II. rendű főút építési szélessége – a területtel határos szakaszon – 34,0 m szélességűre növelendő.

(3) A szélesítéssel a terület felőli járdafelület növelendő, a szélesített járda kiviteli terv alapján alakítandó ki.

(4) A terület felől, a Lehel út felé új útcsatlakozás és kapubehajtó nem létesíthető.

(5) A 27421/1 és 27429 hrsz-ú telkeken magánút létesítendő parkolókkal, járdákkal és zöldsávokkal, a kialakítás kiviteli terv alapján határozandó meg.

(6) A területen az új funkcionális egységekhez- és a meglévők bővítéseihez tartozó gépkocsik elhelyezéséről telken belül, a teljes telekterületet figyelembe véve, szintsüllyesztéses garázsban, illetve terepszint feletti parkolószinteken kell gondoskodni.

Zöldterületek

10. § (1) Meglévő fa kivágása csak betegség, sérülés, vagy műszaki szükségszerűség (beépítés, út- és közműépítés) miatt, kertészeti szakvélemény és engedélyezett favédelmi-fapótlási terv alapján történhet. A kivágott fákat a törzsátmérő +50% arányban telepített, legalább 5 cm törzsátmérőjű, új, várostűrő, lombhullató fákkal kell pótolni. Amennyiben az akcióterületen a pótlandó fák nem férnek el, azokat a Polgármesteri Hivatal által kijelölt egyéb területen kell telepíteni a fakivágást kezdeményező költségére.

(2) A szabályozási tervlapon bejelölt védett fák és fasorok megtartandók.

(3) Az intézményi telek területeken minimálisan 25% fásított zöldfelület alakítandó ki, lehetőség szerint a telekhatárok mellett telepített összefüggő sávokban. 100 m2 zöldfelületenként legalább 1-1 nagyméretű lombos fa telepítése kötelező.

(4) Gépkocsi parkolókban 4-4 személygépkocsi beállóhelyenként 1-1 lombos fa telepítendő.

(5) Az intézményi területek telkeinek kialakításánál a zöldfelületek engedélyezett, növénytelepítési, a felszíni vizek elvezetési módját és a gyalogos burkolatokat is tartalmazó kertépítészeti tervek alapján építhetők.

(6) 100%-os beépítés esetén az építmény tovább nem épített része fölött az előírt mértékben, automata öntözőberendezéssel ellátott tetőkert létesítendő, minimum 1 m földréteg vastagsággal.

Környezetvédelem

11. § (1) A teljes területen a Védett I. levegőtisztaság-védelmi kategóriára vonatkozó határértékek betartása kötelező, a 3/1988. (VI. 10.) KVM. számú rendelet szerint.

(2) Parkolóház létesítése esetén annak mesterséges szellőztetéséről és a szennyezett levegő tetőszint felett való kivezetéséről gondoskodni kell.

(3) A területen a 4/1984. (I. 23.) EüM. rendelet szerinti 3. zajvédelmi kategóriára (lakóterület és intézményterület tömör városias beépítéssel) vonatkozó határértékeket kell betartani (nappal 55, éjjel 45 dBA).

(4) A Lehel út mentén lévő telkeken az épületek zajérzékeny homlokzatain passzív akusztikai védelem szükséges. Az építési engedély részeként az erre vonatkozó vizsgálatokat és javaslatokat tartalmazó munkarészt is be kell nyújtani.

(5) A (2) és (3) bekezdésekben foglaltakon túlmenően az építési engedély részeként további zajvédelmi vonatkozású munkarészek és szakhatósági állásfoglalások benyújtása is kérhető.

(6) A terület fokozottan érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi kategóriába tartozik, amelyre a 33/2000. (III. 17.) Korm. rendelet szerinti előírások érvényesek.

(7) A terület magas talajvízállása miatt az építési engedélyezési eljárásba szakhatóságként be kell vonni az illetékes vízügyi hatóságot.

(8) A területen talaj- és talajvízszennyezést okozó tevékenység nem folytatható.

(9) A területen az építés során kitermelt föld szennyezettségét elszállítás, elhelyezés előtt be kell vizsgáltatni.

(10) A területen a feltöltésre vagy zöldfelület létesítésre szánt anyag, talaj hulladékot, vagy veszélyes anyagot nem tartalmazhat.

(11) A területen a be nem épített területek legalább 50 %-át minimum 50 cm talajvastagsággal zöldfelületként, tetőkertként kell kialakítani.

(12) A zöldfelületek kialakításánál a telepítésre kerülő fajokat úgy kell megválasztani, hogy a felhasznált fás szárú növények legalább 50 %-a honos fajokból, vagy azok termesztett fajtáiból kerüljenek ki. Gyümölcsfák útsorfaként való alkalmazása nem javasolt.

(13) Minden fa – kivéve gyümölcsfa – kivágása csak előzetes engedéllyel történhet. Fakivágás esetén legalább a törzsátmérő mértéke szerinti pótlásról a tömbön, illetve az ingatlanon belül az érintett – az eltávolításában érdekelt – ingatlantulajdonosnak gondoskodni kell.

(14) A BVKSZ védelem alatt álló fasorban fasor-felújítás, a fasort érintő út-, parkoló- és közműépítés csak részletes fasor védelmi és rendezési terv alapján készíthető.

(15) A tervezett parkolók csak fásított kialakításúak lehetnek, 4 parkolóállásonként 1db lombos, előnevelt, útsorfa minőségű (min. 15 cm törzsátmérőjű) fa telepítése kötelező.

(16) A zöldfelületek – kivéve extenzív zöldtető – kialakításánál átlagosan 0,5 m mélységben, de (fasori vagy egyedi) nagy lombkoronájú fák telepítésének helyén az ültető-gödör teljes, azaz 1x1x1 m-es mértékében talajcsere szükséges.

(17) Az összefüggő zöldfelületeket úgy kell létesíteni, hogy azokon háromszintű növényállomány telepítésére lehetőség nyíljon.

(18) Az új épületek függőleges, legalább 3 m szélességben nyílászárótól mentes felületeit növényzettel kell befuttatni.

(19) Egybefüggő zöldfelületek kialakítása, új fasorok telepítése csak az öntözőhálózat egyidejű létesítésével engedélyezhető.

(20) A terület Lehel úti közterületi járdasávjában – ha a közműhálózatok kiváltására lehetőség nyílik – fasort kell telepíteni.

Közművek

12. § (1) Közterületen a közműhálózatokat, közműlétesítményeket a vonatkozó szabványoknak, ágazati előírásoknak, eseti szakhatósági, illetve üzemeltetői előírásoknak megfelelően kell elhelyezni, kialakítani, az adott szabályozási szélességen belül.

(2) A közműlétesítmények térszín alatti elhelyezésére vonatkozóan az OTÉK, valamint a vonatkozó szabványok, jelenleg az MSz 7487/2-80 előírásait figyelembe kell venni.

(3) Gázellátó rendszerek esetében az MSz 7048-70 szabványban megfogalmazottakat be kell tartani.

(4) A területen bármilyen építményt, igényszintjének megfelelően csak teljes közművesítéssel szabad elhelyezni.

(5) A szükséges közműkiváltások után a használaton kívüli felhagyott vezetékeket és műtárgyakat el kell távolítani, felhagyott vezeték, közmű a földben nem maradhat.

(6) Ipari eredetű szennyvíz csak megfelelő előtisztítás után vezethető a közcsatornába.

(7) Az elvezetett vizek minőségének ki kell elégítenie a 34/1993. (XII. 23.) KTM és a 8/1990. (IV. 30.) KVM rendeletekkel módosított 4/1984. (II.) OVH rendelkezésben előírt határértékeket, illetve a mindenkori szabályozásban előírtakat.

Záró rendelkezések

13. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, és az ezt követően indult engedélyezési eljárások során kell alkalmazni.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1

A rendeletet módosította a 19/2002. (VII. 2.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj