XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2001-21/

Témák A-Z

21/2001. (VII. 9.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út - Csanády utca - Kresz Géza utca - Balzac utca által határolt terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról *

Aktuális változat

Időállapot váltás


21/2001. (VII. 9.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Váci út – Csanády utca – Kresz Géza utca – Balzac utca által határolt terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról1

Budapest Fõváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselõ-testülete az épített környezet átalakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés c) pontjában és a 14. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERV

ÉPÍTÉSZETI ÉS VÁROSRENDEZÉSI ELŐÍRÁSAI

Általános előírások

1. § (1) Jelen előírások hatálya a XIII. kerület Váci út – Csanády utca – Kresz Géza utca – Balzac utca által határolt területre terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben lehatárolt területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetését megváltoztatni és ezekre hatósági engedélyt adni csak a szabályozási tervben és ezen szabályozási előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad. A szabályozási tervben és a szabályozási elõírásokban nem szabályozott kérdésekben a XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/1998. (XII. 17), a BVKSZ, FSZKT, OTÉK és az általános érvényű egyéb rendelkezések előírásait kell betartani.

(3) Jelen szabályzat csak a rendelet mellékletét képezõ Szabályozási Tervvel együtt érvényes.

Szabályozási elemek

2. § (1) A Szabályozási Terven (SZT) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a szabályozási vonalat

b) az övezeti besorolást és annak előírásait

c) a beépítési módot és a beépítés mértékét

d) az építési vonalat és a földszinti beépítés határvonalát

e) a tetőablak elhelyezési tilalmat

f) a bontandó épületeket

g) az el nem bontható épületeket

h) a kötelező tetőkertre vonatkozó előírásokat

i) a sajátos jogintézmények területi követelményeit.

(2) A kötelezõ erejű elemeket módosítani csak a Szabályozási Terv módosításával lehet.

(3) Az (1) bekezdésben nem említett elemek tájékoztató jellegűek, azok a további tervezés során irányadóként veendők figyelembe.

Területfelhasználás

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt terület vegyes területbe, azon belül városközponti területbe (VK) sorolt, mely keretövezet a vegyes területek országos vagy városi jelentõségű közösségi építményeket tömörítő városközponti, városrész-, mellék-, illetve kerületközponti része, ahol többlakásos lakóépületek és egyéb gazdasági célú építmények helyezhetők el.

(2) A Szabályozási Terven lehatároltaknak megfelelően egy építési alövezet alakítandó ki: -VK-XIII- ZU jelöléssel városközponti alövezet jellemzően zártsorú beépítéssel.

(3) A városközponti területen nem létesíthetők jelentõs forgalomvonzással és környezetterheléssel járó funkciók, különösen ilyen ipari tevékenység, raktározás, nagykereskedelem.

Szerkezetalakítás

4. § (1) A (25324/4) hrsz. közterület és a Váci út közötti földszinti átközlekedési lehetőséget a 25323/3 és a 25324/1 hrsz-ú ingatlanok összevonása illetve beépítése esetén is biztosítani kell.

(2) A 25323/3 és a 25325/3 hrsz-ú ingatlanok Szabályozási Terven jelölt része közhasználat céljára átadott magánterület, a 25328 és 25329 hrsz-ú ingatlanok Szabályozási Terven jelölt része közhasználat céljára időszakosan átadott magánterület.

Sajátos jogintézmények alkalmazása

5. § (1) A terület rendezésének végrehajtása során a következő sajátos jogintézmények alkalmazandók:

a) telekalakítás

b) beépítési kötelezettség

c) helyreállítási kötelezettség

d) elővásárlási jog

(2) Telekalakítás végrehajtása csak a 6. § előírásai, illetve a Szabályozási Terv szerint lehetséges.

(3) A rendelet hatályba lépése napján üresen álló építési telkeket 2005. december 31-ig, az épületbontással kialakuló építési telkeket a bontást követő 4 éven belül be kell építeni. A határidőig be nem épített telkeket az Önkormányzat kisajátíthatja. A beépítés teljesítésének minősül a használatba vételi engedély kiadása.

(4) A 7. § (1) bekezdésében felsorolt épületek földszinti és I. emeleti homlokzatára (portálok, reklámok stb.) jelen rendelet jóváhagyásától számított 3 éven belüli helyreállítási kötelezettsége vonatkozik.

(5) A 25323/3 hrsz-ú ingatlanra és a 25329 hrsz-ú épület SZT-en megjelölt földszinti lakására a XIII. kerületi Önkormányzat elővásárlási joga érvényes.

(6) Az (1) bekezdés b/ és c/ pontjában foglalt kötelezettségeket határozatban az érintett tulajdonosokkal közölni kell, a b/, c/ és d/ pontban foglalt jogot és kötelezettségeket az ingatlannyilvántartásba be kell jegyeztetni.

Telekalakítás

6. § (1) Az 1. §-ban meghatározott területen telekalakítás és építés csak a Szabályozási Tervben jelölteknek megfelelően, az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv), valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) alapján szabad.

(2) A 25325/3 és a 25324/1 hrsz-ú telkek összevonandók, a 25323/3 hrsz-ú ingatlan a 25328 hrsz-ú ingatlannal összevonható.

(3) A területen 400 m2-nél kisebb telek nem alakítható ki.

Az építészeti értékek védelme

7. § (1) Fővárosi, illetve helyi védelem alatt állnak az alábbi épületek:

Hrsz.

Cím
25330

Csanády u. 2. (Fővárosi védettség)

25327

Váci út 28. (XIII. kerületi védettség)

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt épületek teljes bontására vonatkozó bontási engedély nem adható ki.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt épületekre vonatkozóan 3 éven belüli helyreállítási kötelezettség érvényes (2001. 06. 1-től), amely helyreállítási kötelezettség az épületek földszinti és I. emeleti homlokzatára (portálok, reklámok stb.) vonatkozik.

(4) A (3) bekezdésben meghatározottakon túlmenően az épületek értékeinek megőrzése érdekében a Szabályzatban előírtakon túl az építési hatóság egyedi kikötéseket tehet az építészeti kialakítás, az anyaghasználat, a színezés és az épülettartozékok kialakításában.

(5) A tervezési területen a homlokzatok felújítása során az eredeti architektúrát és anyaghasználatot kell helyreállítani.

(6) A homlokzatok részleges átszínezésére nem kerülhet sor.

(7) A meglévő épületek közterületek felőli homlokzatain – beleértve a közterületről látható tetőzetet is – klímaberendezés, parabolaantenna, valamint egyéb technikai berendezés nem helyezhető el.

Beépítésre vonatkozó általános előírások

8. § (1) A beépíthető telekméret minimálisan 400 m2.

(2) A telkek beépítettsége max. 80 %, a zöldfelület mértéke min. 15%.

(3) A kötelező legkisebb zöldfelület számításába a terepszint alatti építmény tetőkertje abban az esetben számítható be, ha a BVKSZ 6. § (6) bekezdésében foglaltak teljesülnek.

(4) A telkek zártsorúan építhetõk be. Új épület zárt udvaros beépítéssel nem létesülhet. A 25322 és a 25328 ingatlanok beépítése részletes benapozási vizsgálatok alapján lehetséges.

(5) A beépítés mértéke a földszinten elérheti a 100 %-ot, ha ezen a szinten intézmény, közintézmény vagy járműtároló létesül, és ha a földszinti födém felett tetőkert kerül kialakításra. Az e feletti emeletek szintenkénti bruttó alapterülete és a telek aránya max. 80 %.

(6) A 25323/3 hrsz-ú ingatlan beépítése esetén a (25324/4) hrsz-ú közterület és a Váci út közötti földszinti gyalogos átközlekedési kapcsolatot biztosítani kell.

(7) Tetőtérbeépítések a szintterületi mutatók betartása esetén engedélyezhetőek, a tetőablak elhelyezése – beleértve a tetősíkban elhelyezett ablakokat is – a SZT-en megjelölt részen tilos.

(8) A burkolt felület max. 20%-a lehet a nem beépített területnek.

A VK-XIII-ZU városközponti alövezet részletes előírásai

9. § (1) A VK-XIII-ZU övezetben elhelyezhetők az alábbi funkciók épületei-építményei:

– lakás és szállásjellegű funkciók,

– irodai funkciók,

– oktatási,

– kulturális,

– kiskereskedelmi/szolgáltató tevékenységek,

– gépkocsi tárolás.

(2) Az övezetben előírt bruttó szintterületi mutató: 5,0 m2/m2.

(3) Az övezetben az építménymagasság max. 25 m lehet.

(4) Az övezetben új épület építése esetén az építménymagasság min. 16 m.

(5) Az övezet környezeti terhelésénél a lakóterületi határértékeket kell betartani.

Épületelhelyezés

10. § (1) A területen bármely létesítményt elhelyezni, valamint ilyen célra építésügyi hatósági engedélyt kiadni csak az 1. § alapján szabad.

(2) A területen új épület létesítése, illetve a meglévő létesítmény terhelési viszonyainak megváltoztatásával járó beavatkozás (emeletráépítés, tetőtérbeépítés, pinceátépítés, bővítés) továbbá az eredeti terep 1,0 m-nél mélyebb megbontásával járó földmunka, illetve a terepszint 1,0 m-nél nagyobb mértékű megváltoztatása csak az érintett területre vonatkozó részletes talajmechanikai szakvélemény alapján kidolgozott terv szerint végezhető. A szakvélemény ki kell terjedjen az üregvédelemre, pince és fúrt kutak feltárására, a talaj- és rétegvíz viszonyokra és azok kezelésének műszaki megoldására, továbbá az adott építési tevékenységgel összefüggő és együtt kezelendő terület lehatárolására.

(3) Bármilyen földmunkával járó építkezés, tereprendezés elõtt 8 nappal az építtető köteles a földmunkák kezdési időpontját a Budapesti Történeti Múzeumnak bejelenteni.

(4) A területen meglévõ épületek bontása, új épület elhelyezése csak jelen szabályozási előírások és tervlap alapján meghatározottak szerint történhet, az új épületek homlokzati kialakítása, tömegképzése illeszkedjen a környezet hagyományos arculatához.

(5) A területen fő rendeltetést kiegészítő vagy kiszolgáló funkciójú építmény, épület különállóan nem helyezhető el.

Épületekre és építményekre vonatkozó részletes előírások

11. § (1) Új épület elhelyezése esetén az utcakép alakulását és az épületek közötti városépítészeti összhangot bemutató terv csatolandó az engedélyezési dokumentációhoz.

(2) Új épület elhelyezése esetén az épületek építménymagassága 16-25 m között kell legyen, de az építménymagasságnak illeszkednie kell a szomszédos épületekhez a BVKSZ 21. §, valamint az alábbiak szerint:

– a 25322 hrsz-ú ingatlan Kresz Géza u-i épületszárnyának illeszkednie kell a 25323/1 hrsz. alatti épülethez, az illeszkedés maximális eltérése 0,8 m.

– a 25322 hrsz-ú ingatlan Balzac u-i épületszárnyának illeszkednie kell a 25328 hrsz. alatti épülethez, az illeszkedés eltérése nem megengedett.

– a 25328 hrsz-ú ingatlan Balzac u-i épületszárnyának illeszkednie kell a25327 hrsz. alatti épülethez, az illeszkedés eltérése nem megengedett.

– a 25328 hrsz-ú épület Váci úti épületszárnyának illeszkednie kell a 25327 és 25329 hrsz. alatti épületekhez, az illeszkedés eltérése nem megengedett. Az illeszkedés kiterjed az 1. emeleti párkányvonalra és az építészeti adottságokra.

– a 25325/3 hrsz. alatti épületnek illeszkednie kell a 25330 hrsz. alatti épülethez, az illeszkedés eltérésének maximális mértéke 0,5 m.

– a 25323/3 hrsz. alatti épületnek illeszkednie kell a 25323/2 hrsz. alatti épülethez, az illeszkedés eltérésének maximális mértéke 0,8 m.

– a 25324/1 hrsz. alatti épületnek illeszkednie kell a 25324/3 és a 25329 hrsz-ú épületekhez, az illeszkedés maximális eltérése 0,8 m.

(3) Új épületek építése, meglévők rendeltetés-változása esetén az utcai homlokzatokon klímaberendezések, parabolaantennák és egyéb technikai berendezések nem helyezhetők el.

(4) A 25328 hrsz-ú ingatlan beépítése esetén a Szabályozási Terven jelölt oldalkertbe áttört építészeti elemek elhelyezhetők.

(5) Az épületek kivitelezése során a homlokzatok színezését a főépítész által jóváhagyott színtervek szerint kell megvalósítani.

Reklámokra, hirdetésekre, kirakatokra, vitrinekre vonatkozó előírások

12. § (1) Meglévő épületeken utólag tervezett és elhelyezendő cégér vagy hirdetőtábla csak a homlokzat architektúrájához igazodó módon helyezendő el.

(2) Új épület esetén reklám csak az épülettel együtt tervezetten, a második emelet magasságáig a homlokzathoz illeszkedő módon helyezhető el.

(3) A tervezési területen A1-es méretet meghaladó méretű hirdetés, reklámhordozó – az építési területet lehatároló kerítésen elhelyezett óriásplakát kivételével – nem helyezhető el, az ilyeneket 2002. december 31-ig el kell bontani.

(4) Világító reklám csak cégérként vagy az üzletportálokkal együtt tervezetten a homlokzat síkján helyezhető el.

(5) Megmaradó utcai tűzfalon nagyméretű vagy festett reklámok nem helyezhetők el.

(6) A 7. § (1) bekezdésében felsorolt épületek esetében a meglévő kirakatok átalakításánál az eredeti architektúrának nem megfelelő kialakítású kirakatportálokat az eredeti kirakattervek, vagy az eredeti nyílások geometriai méretei szerint kell helyreállítani a 7. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettség betartása mellett.

Közterületek

13. § (1) A tervezési terület közterületein önálló építményt elhelyezni nem szabad.

(2) A közterületi felszereléseket és tárgyakat úgy kell elhelyezni, hogy azok a gyalogos forgalmat ne akadályozzák.

(3) A tervezési területen a közterületi árusítás nem megengedett.

(4) A tervezési területen vendéglátó terasz kitelepülését lehetővé tévő közterület-használati engedély csak úgy adható ki, hogy a terasz a gyalogos forgalom számára fenntartott közterület maximum 50 %-át foglalhatja el.

(5) A tervezési területen új épület építésekor, meglévő átalakításakor a közterületek fölé csak előtető, ill. párkány nyúlhat, zárterkély, erkély kialakítása nem lehetséges.

Közlekedési előírások

14. § (1) A terület útvonalai közül a Váci út I. rendű főútvonal, a Csanády utca gyűjtőút, míg a Balzac és a Kresz Géza utca lakóutcák.

(2) A 2532/4 hrsz-ú közterület korlátozott gépkocsi forgalmú terület.

(3) A tervezési területen új beépítés esetén a saját igényeket meghaladó számú gépkocsi tárolót tartalmazó épület csak akkor létesíthető, ha az összhangban van a fõvárosi és kerületi parkolási szabályzattal.

(4) Mélygarázs a talajmechanikai szakvélemény és a szomszédos épületekre vonatkozó statikai szakvélemény szerint javasolt szintszámmal épülhet.

(5) A parkolási követelmények tekintetében a kerületi önkormányzat parkolási rendelete a mérvadó.

(6) Új épületek elhelyezése esetén 100%-ban telken belül kell megoldani a gépjármű parkolást, kivéve, ha a (4) bekezdés alapján ez műszakilag nem lehetséges, illetve ha ennek csökkentését a kerületi parkolási rendelet megengedi.

(7) Beépítetlen építési telek átmeneti parkolás célú használatára feltételesen, de legfeljebb a beépítési kötelezettség teljesítésének megkezdéséig adható ki engedély.

Közművek előírásai

15. § (1) A tervezési terület közvetlen határvonalait érintő közművezeték hálózatok, annak műtárgyai és létesítményei a nyomvonaltengelytől mindkét irányban értendő – a törvényerejű rendeletekben és a vonatkozó szabványokban rögzített – biztonsági övezettel rendelkeznek, melyen belül meghatározott tilalmak és korlátozások érvényesek.

(2) A meglévő közműhálózat védelmét biztosítani kell, szükség esetén szakfelügyelet igénylésével.

(3) A tervezett létesítményeket teljes közművesítéssel kell ellátni.

(4) A közműhálózatot közterületen kell megépíteni a folyamatos hozzáférhetőség biztosítása mellett a MSz 748712 szerint.

(5) Házi vízbekötést csak akkor szabad engedélyezni, ha az egyesített rendszerű csatornahálózatra való rákötés megtörtént.

(6) A vízvezeték hálózaton föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni.

(7) A területen épületen belül és kívül tereprendezési és feltárási munkát csak hatósági engedély alapján szabad végezni.

(8) Földgázhálózatok esetében figyelembe veendő az IpM 6/1982. (V. 6.) sz. rendelet. A MSz 7084. sz. szabvány szerint a nyomásfokozattól függő védőtávolságok terjedelme épülettől:

– kisnyomású vezetéknél 3,6 m.

(9) Villamos és távbeszélő hálózatok esetében figyelembe veendő a 21/1979. (I. 26.) sz. NIM és az IpM 111/984. (VIII. 22.) sz. rendelet. A MSz 7487/2 sz. szabványban rögzített, épülettől mért védőtávolságok terjedelme:

– 1 kV-os és 0,4 kV-os földkábelek 0,5 m – távbeszélő törzskábel és alépítmény 1,0 m

– 10/0,4 kV-os transzformátorállomások telepítésénél közvetlen közterületi kapcsolatot, teherautóval történő megközelítést, önálló épület esetében körüljárhatóságot és 5 m-es védőtávolságot kell figyelembe venni.

(10) Távhőellátó vezeték védőtávolsága DN 300 mm-ig 3,0 m.

(11) A közművezetékek átépítése esetén a közterületek alatt húzódó rendszerek összevont elhelyezésére kell törekedni. Az épületbekötéseket ugyancsak összefogottan, a növénytelepítés szempontjai szerint kell kialakítani. A Váci úton található útsorfák nyomvonalától 1,5 m-re közművezeték nem helyezhető el.

(12) A területen légvezetékek – a trolibusz munkavezetékének kivételével – nem létesíthetők.

Zöldfelületek előírásai

16. § (1) Az újra beépítendő telkeken a max. 80%-os beépítettség után fennmaradó rész (20%) – 75 %-át biológiailag aktív (nem burkolt) felületként kell kialakítani.

(2) A biológiailag aktív zöldfelületeket gyep-, cserje- és lombkoronaszinttel kell kialakítani, minimálisan 80% fedettséggel.

(3) A zöldfelületeken területük minden 100 m2-e után 1 db min. 2x 20/25 méretű, nagy lombkoronájú díszfa meglétét szükséges biztosítani, használatbavételi engedély csak abban az esetben adható ki, ha a beültetési kötelezettségnek eleget tettek.

(4) A tűzfalak növénnyel való befuttatásáról gondoskodni kell.

(5) A föld alatti építmények (gépjárműtárolók, stb.) tetejének burkolt felületként való kialakítása esetén dézsás növények telepítése szükséges.

(6) A 100 %-os beépítéshez kötött, a kötelező jelleggel kialakítandó tetőkert földtakarását min. 1 m vastagsággal kell kialakítani.

Környezetvédelmi előírások

17. § (1) A terület levegőminőségvédelmi besorolás alapján a védett I. minőségi kategóriába tartozik.

(2) A területen újonnan csak földgáz tüzelésű, ill. elektromos üzemű fűtő, ill. hőenergia termelő berendezések létesíthetők. A meglévő szilárd, ill. folyékony üzemanyaggal működő berendezéseket legkésőbb 2005. december 31-ig meg kell szüntetni.

(3) Parkolóházak, éttermek stb. létesítésekor a káros kibocsátást csökkentő vagy megszüntető szűrőrendszereket kell beépíteni (zsírfogó, elszívó rendszerek filterei, benzinfogó), ezek meglétét, működtetésüket az építési hatóságnak évente ellenőrizni kell.

(4) 20 parkolóhelyet meghaladó parkolók létesítésekor a felszíni csapadékvizek csatornába kötése előtt olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.

(5) A szennyező anyagokat kibocsátó szellőzőket az épületek tetőszintje fölé kell vezetni.

Egyéb rendelkezések

18. § (1) Jelen Szabályzat a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, és az ezt követően indult engedélyezési eljárások során kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével a Főváros XIII. kerületi Önkormányzat 391/1991. (X. 10.) Ö.K. számú határozatával korábban elfogadott R 35412 sz. Részletes Rendezési Terv (RRT) előírásai érvényüket vesztik.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József s.k.

jegyző

polgármester

1

A rendeletet módosította a 15/2005. (VI. 1.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet 2. §-a.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj