XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2001-1/

Témák A-Z

1/2001. (I. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Visegrádi utca - Bessenyei utca - Hegedűs Gyula utca - Tutaj utca (hrsz. 25.566) által határolt terület építési szabályzatáról.

Aktuális változat

Időállapot váltás


1/2001. (I. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Visegrádi utca – Bessenyei utca – Hegedűs Gyula utca – Tutaj utca (hrsz. 25.566) által határolt terület építési szabályzatáról.

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 7. § (3) bekezdés c./ pontjában foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet.

I. Fejezet

Általános előírások

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca – Visegrádi utca – Bessenyei utca – Tutaj utca által határolt területre terjed ki.

(2) Jelen szabályozási előírás csak a mellékelt szabályozási tervvel együtt érvényes.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésben határolt területen területet felhasználni, építési telket kialakítani, építményt elhelyezni, illetve ilyen célra hatósági engedélyt adni csak az Országos Településrendezési és Építési Követelményeknek, valamint a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatnak és a Fővárosi Szabályozási Kerettervnek, illetve az általános érvényű egyéb rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak a megtartása mellett – csak a szabályozási tervben és a jelen előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(2) A helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben (továbbiakban KSZT) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

– az övezeti határvonalakat és övezeti jellemzőket,

– a szabályozási terven jelölt építési helyet és építési vonalat,

– a telekhatárokat,

– a telek funkcionális rendeltetését,

– a maximális beépítési %-ot,

– a maximális szintterületi mutatószámot,

– a maximális építménymagasságra vonatkozó előírást,

– a zöldfelület nagyságára vonatkozó előírást.

(3) A kötelezõ érvényű elemek módosítása a KSZT módosítását igényli.

(4) Az irányadó jelleggel szabályozott, valamint a (2) bekezdésben nem említett elemek tájékoztató jellegűek, ezért azok a KSZT módosítása nélkül is megváltoztathatók.

Területfelhasználás

3. § (1) A terv területe az FSZKT alapján az I jelű intézményterületek keretövezetbe kerül.

(2) Az I jelű keretövezet az intézmények, elsősorban közösségi, igazgatási, ellátási és irodai funkciók elhelyezésére szolgáló része, amelyben olyan építési övezet is meghatározható, ahol a lakófunkció is megengedett.

II. Fejezet

Részletes előírások

Az építési övezet előírásai

4. § (1) Az övezet a Budapest, XIII. ker. Visegrádi utca – Bessenyei utca – Hegedűs Gyula utcák által határolt tömbre érvényes.

(2) Az övezetre vonatkozó legfontosabb szabályok

– a beépítés módja: zártsorú beépítés;

– a legkisebb terület: 6552 m2;

– maximális beépítettség: földszinten 100%, emeleten 60%;

– maximális szintterületi mutató: 4,5;

– minimális zöldfelület: 20% tetőkert formájában és telepítendő

fákkal;

– maximális építménymagasság: földszintes beépítés esetén: 4,5 méter;

emeletes építmények esetén: 30 m;

– átlagos építménymagasság: a többszintes épületrészek esetén: 24,0 m;

– funkció: lakó, intézmény, kereskedelem, szolgáltatás;

– tetőkialakítás: földszinten lapostető, zöldtető,

többszintes épületeken lapostető.

(3) Az épületet a telken úgy kell elhelyezni, hogy a tűzvédelmi előírások és a szomszédos lakóépületek érintett helyiségeire előírt megvilágítási és benapozási határértékek, valamint az OTÉK 31. § (1) pontjában foglalt követelmények teljesíthetők legyenek.

(4) A szabályozási terven jelölt építési vonaltól maximum a teljes hossz 20%-ban lehet eltérni.

(5) Az épület terepszint alatti szintjein, a telekterület 100%-ban, a funkció ellátásához szükséges gépkocsik tárolására gépkocsitárolót kell elhelyezni.

(6) Bármilyen földmunkával járó beruházás, tereprendezés előtt a beruházó-építtető a földmunkák kezdési időpontját jelezze a Budapesti Történeti Múzeumnak, hogy a terület-felelõs régész szakember a földmunkát figyelemmel kísérhesse, és az esetleges leletmentést elvégezhesse.

Reklámok elhelyezésére vonatkozó előírások

5. § A földszinten található kereskedelmi egységek nevét és logóját bemutató táblákat a homlokzattal együtt kell megtervezni és az építési engedélyezési tervdokumentációval együtt kell jóváhagyást kapni.

Környezetvédelem

6. § (1) A tervezési területen a Védett I. levegőtisztaság védelmi kategória határértékeinek a betartása kötelezõ. Tömbgarázs kiszellõztetését gépészeti eszközökkel oly módon kell végezni, hogy a légszennyező anyagok kifúvása tetőgerinc szinten, a lakások levegőminőségének rontása nélkül történjen.

(2) A tervezési területen olyan üzemi jellegű létesítmény, építmény nem helyezhető el, amelynek emissziója a mai levegőminőség tovább terhelését okozza.

(3) A területen a 4/1984 EÜM. sz. zajvédelmi rendelet határértékei betartandók. A közlekedési eredetű zajterhelés káros hatásait oly módon kell korlátozni, hogy a földszinteken lakó, egészségügyi, vagy gyermekellátó, kezelő funkció nem alakítható ki. Az emeleti lakások hálóhelyeit a tömbbelső felé kell nyitni, az utcai homlokzatokon fokozott zajgátlású nyílászárók alkalmazandók.

(4) Zajkeltő gépészeti berendezések csak a lakó és munkahelyi helyiségektől elszigetelten, 45 dB belső zajszint biztosítása mellett építhetők.

(5) A tervezési területen veszélyes hulladék keletkezésével járó üzemi funkció nem létesülhet. A kommunális hulladékok gyűjtésére szolgáló közös helyiségeket oly módon kell elhelyezni, hogy a hulladék rendszeres eltávolításának, elszállításának a lehetősége zavartalan legyen.

Zöldfelületek

7. § (1) A tervezési területen legalább a telekterület 20%-át kitevõ zöldfelület létesítése kötelezõ. Zöldfelületnek csak a növényzettel beültetett, legalább 50 cm vastag termőföld réteggel létesülõ terület tekinthető.

(2) A tömbbelsőben legalább 4 db 2,5 – 2,5 m3-es ültetőgödörbe telepített, közepes lombkoronájú fa telepítendő.

(3) A Tutaj utcai fasor kiegészítendõ, a Visegrádi utcában és a Bessenyei utcában 8 – 8 m-es tőtávolsággal új fasor telepítendő. A fasorok beültetésére csak várostűrő fafaj (pl. japán akác, ostorfa, magas kőris) alkalmazható.

Közlekedési területekre, parkolásra vonatkozó szabályozási előírások

8. § (1) A szabályozási szélességeket, a közlekedési területeket és létesítményeket a szabályozási tervben meghatározottak szerint kell kialakítani.

(2) A funkciókhoz tartozó parkolásra vonatkozóan az OTÉK előírásait be kell tartani.

(3) Az előírt gépkocsi tárolást a földszinten és szint alatt, mélygarázsokban kell megvalósítani.

Közműlétesítményekre vonatkozó szabályozási előírások

9. § (1) A közműlétesítmények elhelyezésére vonatkozó ágazati előírásokat a telepítés esetén figyelembe kell venni. Ezek a következők:

– tűzrendészet: az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 35/1996.(XII.29.) BM. rendelet,

– vízvédelem: a 123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet és az 1995. évi LVII.

– vízgazdálkodásról szóló törvényt kell betartani.

(2) A közműlétesítmények elhelyezése és biztonságos védőtávolságai tekintetében az MSZ 7487/1-3 számú szabvány elõírásai az irányadók.

(3) A gázvezeték elhelyezését és védőtávolságait az MSZ 7048 sz. szabvány határozza meg.

(4) A meglévő és tervezett közműlétesítmények, – hálózatok, műtárgyak – számára a helyigényt közterületeken, az utak szabályozásán belül kell biztosítani.

(5) Az építés elõtt a megszűnő és használaton kívül helyezett vezetékeket el kell távolítani.

Záró rendelkezések

10. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József

jegyző

polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj