XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2000-38/

Témák A-Z

38/2000. (XI. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Szegedi út - Szent László utca - Kerekes utca -Palóc utca által határolt terület építési szabályzatáról*

Aktuális változat

Időállapot váltás


38/2000. (XI. 15.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Szegedi út – Szent László utca – Kerekes utca -Palóc utca által határolt terület építési szabályzatáról*

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben foglalt felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet és jóváhagyja a Szabályozási Tervet.

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Budapest, XIII. kerület Szegedi út – Szent László utca – Kerekes utca – Palóc utca által határolt területre (továbbiakban: a terület) terjed ki.

(2) Jelen rendelet csak a Szabályozási Tervvel együtt érvényes.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott területen területet felhasználni, telket alakítani, épületet, továbbá műtárgyat és más építményt tervezni és kivitelezni, építeni, bõvíteni, felújítani, korszerűsíteni, lebontani és rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni, csak az általános érvényű rendelkezéseknek és hatósági elõírásoknak, a hatályos szabványoknak, valamint jelen rendeletnek és a mellékletének megfelelően szabad.

(2) A Szabályozási Tervben kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a beépítési vonalat

b) az építési hely határát

c) a kötelező telekalakításokat

d) az építési övezet jellemzőit.

(3) A Szabályozási Terv jelen rendelet 2. § (2) bekezdésében nem említett elemei tájékoztató jellegűek, azok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

Azokban az esetekben, amelyekben jelen szabályozási előírás nem rendelkezik – különösen javasolt telekalakítás, bontás és építés esetén – a beépítési, építészeti és utcaképi kérdések tisztázása érdekében elvi építési engedélyezési eljárást kell lefolytatni, amelyhez a kerületi főépítész véleménye szükséges.

(4) A kötelező elemek módosítása a Szabályozási Terv módosítását vonja maga után. A módosításra vonatkozóan a szabályozási tervek készítéséről és karbantartásáról szóló mindenkori jogszabályok érvényesek.

A kötelező építési vonal építészeti koncepcióból eredő kismértékű korrekciója a 2. § (3) bekezdése szerint is történhet.

(5) Az egységes nyilvántartási rendszer kialakítása érdekében az építési övezetek elnevezését, jelölését az övezeti paraméterek változatlanul hagyásával a XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala saját hatáskörében megváltoztathatja.

Telekalakítás

3. § (1) A telekalakításokat a Szabályozási Terv tartalmazza.

(2) A szükséges telekalakításokat bármilyen engedélyhez kötött építési tevékenység előtt el kell végezni.

(3) A terület fejlesztése kapcsán felmerülő, a Szabályozási Tervtől eltérő telekalakításnál a 2. § (3) bek. szerint lehet eljárni, annak figyelembevételével, hogy az újonnan létrejövő telek mindenben feleljen meg a szabályzatoknak.

(4) A telekrendezés kapcsán esetlegesen felmerülő kártalanítási és más anyagi természetű ügyről külön rendelkezésben, illetve szerződésben kell határozni.

(5) Az L2 – XIII /1 építési övezet telkei nem oszthatók.

A terület felhasználása

4. § A terület a Fővárosi Szabályozási Keretterv szerint az alábbi keretövezetbe tartozik:

L2

Városias, jellemzően zártsorú beépítésű lakóterület.

Építési övezetek

L2 – XIII/1 jelű építési övezet

5. § (1) Az építési övezetbe a már nagyrészt kialakult, zártsorú beépítésű lakóterület tartozik.

(2) Az építési övezet paraméterei:

(a)

a kialakítható legkisebb telek területe: kialakult állapot szerint

(b)

a beépítési mód

zártsorú

(c)

a beépítettség legnagyobb mértéke:

30 %

saroktelkek esetén

60 %

(d)

a szintterületi mutató megengedett legnagyobb értéke:

1,2 m2/m2

(e)

a zöldfelület legkisebb mértéke:

20 %

(f)

terepszint alatti építési felső mértéke:

75 %

(g)

a megengedett legkisebb/legnagyobb épületmagasság:

6/10,5 m

L2 – XIII / k jelű építési övezet

(1) Az építési övezet a kerület lakóövezetében már meglévő, fejleszthető kereskedelmi létesítmények elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezet paraméterei:

(a) a kialakítható legkisebb telek területe

1000 m2

(b) a beépítési mód:

zártsorú

(c) a beépítettség legnagyobb mértéke:

60 %

(d) a szintterületi mutató megengedett legnagyobb értéke:

1,8 m2/m2

(f) a zöldfelület legkisebb mértéke:

20 %

(g) terepszint alatti építés felső mértéke:

75 %

(e) a megengedett legkisebb/legnagyobb épületmagasság:

6,5/10,5 m

Építési hely

6. § (1) Az építési helyek határait a Szabályozási Terv tartalmazza.

(2) A Szabályozási Tervben kötelezõ zöldfelületként jelölt területeket új beépítés számára igénybe venni nem lehet.

(3) Meglévő épület bővítése, ideiglenes építési engedéllyel rendelkező épület véglegesítése esetén az utcaképi, beépítési kérdéseket az egyébként szabályosan lefolytatandó engedélyezési eljárást megelőzően a főépítésszel véleményeztetni kell.

Egyedi előírások

7. § (1) A 27283/11 és a 27283/12 hrsz. telkeken ábrázolt építési helyre építeni abban az esetben lehet, ha a telkek a 27286 telekkel összevonásra kerülnek, ellenkezõ esetben a 2. § (3) bekezdés szerint kell eljárni.

(2) A Szegedi út 47/a. épületben lévő óvóhelyet érintő építészeti beavatkozáshoz, megszüntetéséhez, áthelyezéséhez a BM Polgári Védelem Budapest Fővárosi Parancsnokság eseti hozzájárulása szükséges.

(3) A Palóc utcában – hrsz: 27278, 27283/1, 27283/12 – működő Politur Ipari Szövetkezet tevékenységének megváltozása vagy megszüntetése esetén a Magyar Geológiai Szolgálat Budapesti Területi Hivatala véleményét is ki kell kérni.

Közterületi szabályozás

8. § (1) Közterületen pavilonok építése, valamint mozgó árusító berendezések üzemeltetése ideiglenes jelleggel sem megengedett.

(2) Közterületről látható reklámok elhelyezése csak az épületeken lehetséges.

(3) A területen óriásplakát létesítése, valamint kerítésen (kivéve építési terület kerítését), vagy önálló szerkezeten elhelyezett reklám létesítése tilos.

Zöldterületek

9. § (1) Meglévő fa kivágása csak betegség, sérülés, vagy műszaki szükségszerűség (beépítés, út- és közműépítés) miatt, kertészeti szakvélemény és engedélyezett favédelmi-fapótlási terv alapján történhet. A kivágott fákat a törzsátmérő +50% arányban telepített, legalább 5 cm törzsátmérőjű, új, várostűrő, lombhullató fákkal kell pótolni. Amennyiben az akcióterületen a pótlandó fák nem férnek el, azokat a Polgármesteri Hivatal által kijelölt egyéb területen kell telepíteni a fakivágást kezdeményező költségére.

(2) A szabályozási tervlapon bejelölt védett fák megtartandók.

(3) A lakó és intézményi felhasználású (L2-XIII./1 és L2-XIII./k építési övezetekbe tartozó telkeken legalább 20% fásított zöldfelület alakítandó ki, lehetőség szerint a telekhatárok mellett telepített összefüggő sávokban. 100 m2 zöldfelületenként legalább 1-1 nagyméretű lombos fa telepítése kötelező.

(4) Gépkocsi parkolókban 2-2 személygépkocsi beálló helyenként 1-1 lombos fa telepítendő.

(5) Az intézményi felhasználású telkek új létesítményeinek engedélyezéséhez a növénytelepítés módját, a felszíni vízelvezetést és a gyalogos burkolatok kialakítási módját tartalmazó kertépítési tervek készítendők.

Környezetvédelem

10. § (1) A Szabályozási Terv területén termelő üzemi-ipari funkció nem helyezhető el.

(2) A ”Védett I.” levegőtisztaság-védelmi kategória határértékeinek túllépését okozó új funkció nem helyezhető el a tervezési területen.

(3) A 4/1984. OVH sz. vízvédelmi rendelet és az 1995. évi LVII. sz. törvény, a vízgazdálkodásról szóló rendelet előírásai és határértékei betartandók.

(4) A veszélyes anyagokra és készítményekre vonatkozó 233/1996. (XII. 26.) Kormányrendelet és a 4/1997. (II. 21.) NM rendelet előírásai betartandók.

(5) A parkolók és szabadtéri tárolók felszíni vizei csak szennyezésfogó műtárgyak közbeiktatásával köthetők a csatornahálózatba.

(6) A 4/1984. ÉVM sz. zajvédelmi rendelet határértékeinek túllépését előidéző új funkció a területen nem létesülhet.

(7) Új beépítésű területeken veszélyes hulladék keletkezése esetén a 102/1996. Kormányrendelet előírásai szerint kell eljárni.

(8) A keletkező kommunális hulladékok összegyűjtéséről és rendszeres eltávolításáról az FKF Rt. bevonásával a telektulajdonosoknak gondoskodni kell.

(9) Szint alatti parkoló építése esetén a szellőztetés rendszere a Környezetvédelmi Felügyelőség szakvéleménye alapján engedélyezendő.

(10) Terepszint alatti létesítmények elhelyezése esetén a talajvíz szabad áramlásának rendszere kialakítandó.

Közművek

11. § (1) A területen a közműhálózatokat, közműlétesítményeket a vonatkozó szabványoknak, ágazati előírásoknak, eseti szakhatósági, illetve üzemeltetői előírásoknak megfelelően kell elhelyezni, kialakítani.

(2) A közműlétesítmények elhelyezésére vonatkozóan az OTÉK, valamint a megfelelő szabványok, MSz 7487/2-80 elõírásait figyelembe kell venni.

(3) A területen bármilyen építményt csak teljes közművesítéssel szabad elhelyezni.

(4) Az esetlegesen szükséges közműkiváltások után, a használaton kívüli felhagyott vezetékeket el kell távolítani.

(5) Az elvezetett vizek minõségének ki kell elégítenie a 34/1993. (XII. 23) KTM és a 8/1990. (IV. 30) KVM rendeletekkel módosított 4/1984. OVH rendelkezésben elõírt határértékeket.

Közlekedés

12. § (1) A tömböt határoló utak szabályozási szélességét a szabályozási tervlap tartalmazza, az utak szabályozása a tervezett tömb felőli oldalon változatlan marad.

(2) Az átlagos forgalmú telkek közúti kapcsolatát kapubehajtóként, jelentős közforgalmakét útcsatlakozásként kell kialakítani.

(3) A tervezett létesítményekhez az OTÉK által előírt parkolók elhelyezéséről minden esetben telken belül kell gondoskodni, a munkahelyi övezet telkeire tervezett létesítményekhez tartozó parkoló és garázsférőhely számokat a szabályozási tervlap tartalmazza.

(4) A tervezett létesítmények kialakításánál biztosítani kell az akadálymentes közlekedést.

(5) A kereskedelmi, szolgáltató létesítmények csak a szükséges parkolási létesítményekkel együtt, vagy azok elkészülte után vehetők használatba.

Értékvédelem

13. § Amennyiben földmunkák végzése során régészeti tárgyak, objektumok kerülnek elő, azt haladéktalanul be kell jelenteni a Budapesti Történeti Múzeumnak.

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet kihirdetésével egyidőben a területre korábban érvényes a 4/1997. (I. 27.)Ö.K. számú rendelettel jóváhagyott R-35591 ttsz-ú részletes rendezési terv hatályát veszti.

Dr. Sinka József s.k.

Dr. Tóth József s.k.

jegyző

polgármester

* Megjegyzés: a rendelet melléklete megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájában.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj