XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2000-31/

Témák A-Z

31/2000. (X. 16.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Röppentyű utca - Petneházy utca - Teve utca - Frangepán utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról*

Aktuális változat

Időállapot váltás


31/2000. (X. 16.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest XIII. kerület Röppentyű utca – Petneházy utca – Teve utca – Frangepán utca által határolt területre vonatkozó szabályozási tervének jóváhagyásáról és szabályozási előírásainak meghatározásáról*

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet átalakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (3) bekezdésében, a 7. § (3) bekezdés c/ pontjában és a 14. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános előírások

1. § (1) Jelen előírások hatálya a XIII. kerület Röppentyű utca – Petneházy utca – Teve utca – Frangepán utca által határolt területre terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben lehatárolt területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, a rendeltetését megváltoztatni és ezekre hatósági engedélyt adni csak a szabályozási tervben és ezen szabályozási előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad. A szabályozási tervben és a szabályozási előírásokban nem szabályozott kérdésekben a XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/1998. (XII. 17.) Ö.K. sz. átmeneti szabályozásról szóló, illetve a Kerületi Városrendezési Szabályzatról szóló és a helyi parkolási rendelete, a BVKSZ, az OTÉK és az általános érvényű egyéb rendelkezések előírásait kell betartani.

Szabályozási elemek

2. § (1) A Szabályozási terven (továbbiakban: a terv) kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) a kötelező szabályozási vonalat

b) építési vonalat

c) építési helyet

d) az övezeti besorolást és annak előírásait

e) minimális telekméretet

f) bontandó épületet, építményt

g) a sajátos jogintézmények területi követelményeit.

(2) A kötelező erejű elemeket módosítani csak a Szabályozási Terv módosításával lehet.

(3) Az (1) bekezdésben nem említett elemek tájékoztató jellegűek, azok a további tervezés során irányadóként veendők figyelembe.

(4) A szabályozási előírás a szabályozási tervvel együtt alkalmazható és csak azzal együtt érvényes.

Területfelhasználás, övezet

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt terület lakóterületbe, azon belül L1-XIII-V jelű övezetbe sorolt, mely az L1 nagyvárosias, jellemzően zártsorú beépítésű keretövezet vegyes jelleggel beépíthető lakóterülete.

(2) A Szabályozási Terven lehatároltaknak megfelelően két övezetet jelöltünk ki, melynek jelei: L1-XIII-Vhz, illetve L1-XIII-Vz.

(3) Az övezetekben elhelyezhető épületek:

a) lakó- és szálláshely-szolgáltató épület

b) közintézmény épület

c) irodaház

d) kiskereskedelmi épület (max. 2000 m2 br. szintterület).

(4) Az övezet területén a (3) bekezdésben felsorolt épületeken kívül egyéb, azokat kiszolgáló vagy kiegészítő funkciójú önálló épület nem helyezhető el.

(5) A (3) és (4) bekezdésben felsorolttól eltérő funkciójú épületek eredeti rendeltetésükben felújíthatók és korszerűsíthetők, de nem bővíthetők.

Szerkezetalakítás

4. § (1) A Röppentyű utca mentén a 27671, 27672, 27673, 27690, 27691, 27692 hrsz-ú telkekből 5,0 m széles terület leszabályozásra kerül.

(2) A Teve utca mentén lévő négy telekből (27679, 27680, 27681, 27682 hrsz.) 5,0 m széles terület leszabályozásra kerül.

Telekalakítás

5. § (1) A területen 400 m2-nél kisebb telek nem alakítható ki.

(2) A 400 m2 telekméretet el nem érő telkek az alábbiak szerint összevonandók:

a) a 27678/4 hrsz-ú telek a 27678/3 hrsz-ú telekkel

b) a 27678/5 hrsz-ú telek a 27678/6 hrsz-ú telekkel

c) a 27684/2 hrsz-ú telek a 27684/3 hrsz-ú telekkel

d) a 27678/8 hrsz-ú telek a szomszédos telkek valamelyikével

e) a 27690, 27691 és a 27692 hrsz-ú telek a 27689 hrsz-ú telekkel, mely ezután újraosztható az előírások szerint.

(3) Összevonandó a 27686 hrsz-ú hosszában kettéosztott telek egyik fele a 27685 hrsz-ú telekkel, a másik fele pedig a 27687 hrsz-ú telekkel.

(4) A tervezési területen csak az 1000 m2 feletti méretű telkek oszthatók meg új önálló telkekké.

(5) Az 1000 m2 telekméretet el nem érő telkek csak más telekkel való összevonás céljából oszthatók meg.

Épületelhelyezés

6. § (1) A területen bármely létesítményt elhelyezni, valamint ilyen célra építésügyi hatósági engedélyt kiadni csak az 1. § alapján szabad.

(2) A területen új épület létesítése, illetve a meglévő létesítmény terhelési viszonyainak megváltoztatásával járó beavatkozás (emeletráépítés, tetőtérbeépítés, pinceátépítés, bővítés) továbbá az eredeti terep 1,0 m-nél mélyebb megbontásával járó földmunka, illetve a terepszint 1,0 m-nél nagyobb mértékű megváltoztatása csak az érintett területre vonatkozó részletes talajmechanikai szakvélemény alapján kidolgozott terv szerint végezhető.

(3) A területen meglévő épületek bontása, új épület elhelyezése csak jelen szabályozási előírások és tervlap alapján meghatározottak szerint történhet, az új épületek homlokzati kialakítása, tömegképzése illeszkedjen a környezet hagyományos arculatához.

Sajátos jogintézmények alkalmazása

7. § (1) A terület rendezésének végrehajtása során a következő sajátos jogintézmények alkalmazandók:

a) telekalakítás

b) beépítési kötelezettség

c) beültetési kötelezettség.

(2) Telekalakítás végrehajtása csak a 4. és 5. § előírásai, illetve a Szabályozási Terv szerint lehetséges. Ahol a Szabályozási Terv az épületek bontását követő helyzetre új építési vonalat jelöl, ott a bontást követően telekrendezést kell végrehajtani és a be nem építhető telekrészt a közterülethez kell csatolni. (Teve és Röppentyű utca).

(3) A rendelet hatályba lépése napján üresen álló építési telkeket 2004. december 31-éig, az épületbontással kialakuló építési telkeket a bontást követő 4 éven belül be kell építeni. A határidőig be nem épített telkeket az Önkormányzat kisajátíthatja. A beépítés teljesítésének minősül a használatba vételi engedély kiadása.

(4) Beültetési kötelezettség terheli a Szabályozási Terv által jelölt telkeket, melyeken fasor telepítése kötelező.

Beépítésre vonatkozó általános előírások

8. § (1) A telkek beépítettsége maximum 60 % lehet.

(2) A beépítés mértéke a földszinten elérheti a 80 %-ot intézmény, közintézmény vagy járműtároló elhelyezése esetén, ha a földszinti födém felett tetőkert kerül kialakításra.

(3) Terepszint alatti beépítettség maximuma a földszint beépítési mértékével lehet azonos.

(4) A zöldfelület mértéke minimum 20 % kell legyen.

(5) A kötelező legkisebb zöldfelület számításában a gyephézagos (grünbeton) burkolat max. 20 %-ban számítható be.

(6) A beépítés jellege:

– az L1-XIII-Vhz jelű övezet telkei esetében (Teve utca, Frangepán utca, Petneházy köz) zártsorú vagy hézagosan zártsorú

– az L1-XIII-Vz jelű övezet telkei esetében (Petneházy utca, Röppentyű utca) csak zártsorú lehet.

(7) Az új beépítések építési vonala megegyezik a telkek szabályozási vonalával, kivéve az 5. § (2) bekezdésének b/ pontja szerinti telket, mely a Petneházy köz felé 5,0 m széles előkerttel építhető csak be.

(8) A szintterületi mutató

– az L1-XIII-Vhz övezetben

max. 3,5
– az L1-XIII-Vz övezetben

max. 4,0 lehet.

(9) Tetőtérbeépítések a szintterületi mutatók betartása esetén engedélyezhetők.

(10) A burkolt felület max. 40% lehet a nem beépített területnek.

Épületekre és építményekre vonatkozó előírások

9. § (1) Új épületek elhelyezése esetén a földszinten lakások nem alakíthatók ki.

(2) Új épület elhelyezése esetén az utcakép alakulását és az épületek közötti városépítészeti összhangot bemutató terv csatolandó az engedélyezési dokumentációhoz (utcakép).

(3) Az építménymagasság új épület elhelyezése esetén

– az L1-XIII-Vhz övezetben

min. 12 m, max. 20 m
– az L1-XIII-Vz övezetben

min. 16 m, max. 20 m lehet.

(4) Az épületek kivitelezése során a homlokzatok színezését a főépítész által jóváhagyott színtervek szerint kell megvalósítani.

(5) Új épület építése és a meglévő épület rendeltetés-változása esetén az épületek közterületek felőli homlokzatán és tetőzetén klímaberendezés, parabolaantenna, valamint egyéb technikai berendezés nem helyezhető el.

(6) Belső kerítés csak áttört kivitelű lehet max. 80 cm magas tömör lábazattal, kivétel ahol a kerítés környezetvédelmi funkciót is betölt. A kerítés teljes magassága legfeljebb 1,80 m lehet.

Reklám

10. § (1) Meglévő épületeken utólag tervezett és elhelyezendő cégér vagy hirdetőtábla elhelyezése csak a homlokzat architektúrájához igazodó módon engedélyezhető.

(2) Új épület esetén reklám csak az épülettel együtt tervezetten, a második emelet magasságáig a homlokzathoz illeszkedő módon helyezhető el.

(3) A területen A1-es méretet meghaladó méretű hirdetés, reklámhordozó nem helyezhető el, az ilyeneket 2000. december 31-ig el kell bontani.

(4) Világító reklám csak cégérként vagy az üzletportálokkal együtt tervezetten a homlokzat síkján helyezhető el.

(5) Tűzfalfestés építési engedély alapján készíthető.

Közterületek

11. § (1) A tervezési területet határoló közterületszakaszokon és a Petneházy közben önálló építmény (pavilon) telefonfülke kivételével nem helyezhető el.

(2) Közterületen csak olyan úttartozék jellegű építmény létesíthető, amely az út és járda meglévő és tervezett vízszintes és magassági viszonyaihoz illeszkedik.

Zöldfelületi előírások

12. § (1) A telkek teljes területének 20 %-át talajszinten növényzettel fedetten kell kialakítani. A telkek belsejében összefüggő zöldfelület kialakítása javasolt. A lakótelkek minden 100 m2-e után egy db lombhullató fa telepítése szükséges.

(2) A közterületi fasorokat várostűrő, kis lombkoronájú fafajokra kell lecserélni. A sorfák többször iskolázottak legyenek. A szabályozási tervben beültetési kötelezettséggel jelölt területeken várostűrő, lombhullató fa telepítése szükséges.

(3) A sorfákat csak az öntözést elősegítő gégecsővel szabad ültetni.

(4) Amennyiben épület elhelyezése miatti fa kivágása szükséges, a kivágott fát pótolni kell. A pótlás során annyi előnevelt fát kell ültetni, hogy azok 1 m magasságban mért törzsátmérőjének összege 50%-kal haladja meg a kivágott fák törzsátmérőjének összegét.

(5) A határoló utak mentén kialakítandó gépkocsiparkolókat és zöldsávokat fásítani kell. Minden 10 férőhelynél nagyobb parkoló esetén 4 parkoló/1 db várostűrő fa ültetendő.

(6) A Petneházy köz belsejét parkosított zöldfelületként kell kialakítani.

Környezetvédelmi előírások

13. § (1) A terület levegőminőség-védelmi besorolás alapján a védett I. minőségi kategóriába tartozik. Az e kategóriában előírt határértékek betartandók.

(2) A terepszint alatti gépkocsitárolók kialakításánál szellőzőrendszernek kell biztosítania a megfelelő klímát.

(3) A térszín alatti gépjárműtárolók szellőző berendezéseit – a levegőtisztaság védelme érdekében – szűréssel kell ellátni.

(4) A jelenlegi lombtömeg kondicionáló, légtisztító hatásának megőrzése érdekében engedélyezett fakivágás esetén a fapótlást biztosítani kell.

(5) Az üzemi létesítményekben folytatott tevékenységtől származó zaj megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintje „lakóterület és intézményterület tömör, városias beépítéssel” területi funkciót alkalmazva nappal 55, éjjel 45 dB lehet. (A 4/1984. (I. 23.) EüM rendelet I. sz. melléklete alapján.)

(6) A területen új ipari létesítmény, illetve kisipari funkció telepítése nem engedélyezhető, a meglévő ipari jellegű tevékenységek kapacitása nem bővíthető.

Közmű előírások

14. § (1) A tervezési terület közvetlen határvonalait érintő közművezeték hálózatok, annak műtárgyai és létesítményei a nyomvonaltengelytől mindkét irányban értendő – a törvényerejű rendeletekben és a vonatkozó szabványokban rögzített – biztonsági övezettel rendelkeznek, melyen belül meghatározott tilalmak és korlátozások érvényesek.

(2) A meglévő közműhálózat védelmét biztosítani kell, szükség esetén szakfelügyelet igénylésével.

(3) A tervezett létesítményeket teljes közművesítéssel kell ellátni.

(4) A közműhálózatot közterületen kell megépíteni a folyamatos hozzáférhetőség biztosítása mellett a MSZ 7487/2 szerint.

(5) Házi vízbekötést csak akkor szabad engedélyezni, ha az egyesített rendszerű csatornahálózatra való rákötés megtörtént.

(6) A vízvezetékhálózaton föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni.

(7) A területen épületen belül és kívül tereprendezési és feltárási munkát csak hatósági engedély alapján szabad végezni.

(8) Földgázhálózatok esetében figyelembe veendő az IpM 6/1982. (V. 6.) sz. rendelet. A MSZ 7084. sz. szabvány szerint a nyomásfokozattól függő védőtávolságok terjedelme épülettől:

– kisnyomású vezetéknél 3,6 m

– középnyomású vezetéknél 5,0 m

– nagyközépnyomású vezetéknél 9,0 m

– Villamos és távbeszélő hálózatok esetében figyelembe veendő a 2/1979. (I. 26.) sz. NIM és az IpM 11/1984. (VIII. 22.) sz. rendelet. A MSZ 7487 sz. szabványban rögzített védőtávolságok terjedelme épülettől:

– kisfeszültségű légkábel távbeszélő légvezeték 1,0 m

– 10 kV-os és 0,4 kV-os földkábelek 0,5 m

– távbeszélő törzskábel és alépítmény esetében 1,0 m

– 10/0,4 kV-os transzformátorállomások telepítésénél közvetlen közterületi kapcsolatot, teherautóval történő megközelítést, önálló épület esetében körüljárhatóságot és 5 m-es védőtávolságot kell figyelembe venni.

Közlekedési előírások

15. § (1) A tervezett beépítések részére a parkolást a telken belül kell biztosítani.

(2) A parkolási követelmények tekintetében a kerületi Önkormányzat parkolási rendelete, a fővárosi parkolási rendelet, illetve az OTÉK 42. §-ában foglaltak a mérvadók.

(3) A kötelezően biztosítandó parkolóhelyek a telek alápincézett parkolószintjén, a földszinten és a burkolt felületeken helyezhetők el.

(4) A Röppentyű utca tömb felőli oldalán a Petneházy utca – Frangepán utca között járdaszinti 3,0 m széles leálló, épületeket kiszolgáló sáv létesítése javasolt.

(5) A Teve utca esetében javasolt a ferde szegéllyel járdaszinten történő merőleges parkolás biztosítása.

Egyéb rendelkezések

16. § (1) A területen történő építkezések során a földmunkák megkezdése előtt 3 nappal értesítendő a Budapesti Történeti Múzeum a régészeti szakfelügyelet biztosítása érdekében.

(2) A szabályzat a rendelet kihirdetése napján lép érvénybe. A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult engedélyezési eljárások során kell alkalmazni.

(3) Jelen Szabályzat kihirdetésével egyidőben a 33/1998. (XII. 17.) Ö.K. számú rendelettel jóváhagyott R-43168 ttsz-ú részletes rendezési terv érvényét veszti.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

* Megjegyzés: a rendelet melléklete megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájában.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj