XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2000-30/

Témák A-Z

30/2000. (X. 16.)Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Lehel utca - Dévai utca - Tüzér utca - Lőportár utca által határolt terület helyi építési előírásáról*

Aktuális változat

Időállapot váltás


30/2000. (X. 16.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a Budapest, XIII. kerület Lehel utca – Dévai utca – Tüzér utca – Lőportár utca által határolt terület helyi építési előírásáról*

A XIII. kerületi Önkormányzatnak Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1999. évi LXV. tv. és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

Az előírások hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Budapest, XIII. kerület Lehel utca – Dévai utca – Tüzér utca – Lőportár utca által határolt területre.

(2) Jelen előírások a mellékelt szabályozási tervlappal együtt érvényesek.

Az előírások alkalmazása

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ideértve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások mellett csak kizárólag a rendelet (és a hozzá tartozó szabályozási terv) együttes alkalmazásával lehet.

A jelen szabályzatban nem szabályozott kérdésekben a Budapest Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (továbbiakban: BVKSZ), az országos településrendezési és építési követelményekrõl szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK), valamint az általános érvényű egyéb rendelkezések előírásait be kell tartani.

(2) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személy részére nézve kötelező előírásokat tartalmaz (amelyektől eltérni csak a rendelet módosítása esetén lehet).

(3) A szabályozási tervben és a helyi építési előírásban rögzített kötelező érvényű szabályozási elemek csak új szabályozási terv készítésével módosíthatók:

– építési övezet határa és övezeti jellemzők,

– az utcákkal határos telekhatárok,

– kötelező beépítési vonal jelen rendelet 5. § (2) bek. b) 1. pontja szerint.

(4) A 2. § (3) bekezdésben nem említett elemek irányadó jellegűek, ezért azok a rendelet módosítása nélkül megváltoztathatók.

RÉSZLETES ELŐÍRÁSOK

Területfelhasználás, keretövezeti besorolás

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen beépítésre (ezen belül intézményi) területre, valamint beépítésre nem szánt (ezen belül keretövezetbe nem sorolt közterületekre) tagozódik.

(2) A beépítésre szánt terület az FSZKT szerint az alábbi keretövezetbe tartozik:

„I” intézményi keretövezet, amelyek a hrsz. 28165, hrsz. 28166/1, hrsz. 28166/2 telkek.

(3) A beépítésre nem szánt területek besorolása az FSZKT szerint:

a) A keretövezetbe nem sorolt közterületek, melyek a Dévai utca, Lőportár utca, Tüzér utca.

b) „KL-KT” közlekedési célú közterület, mely keretövezetbe a Lehel utca tartozik.

Beépítési mód

4. § Az 1. (1) bekezdésben lehatárolt területen az alábbi építési mód alkalmazható:

Kialakult beépítési mód (K), mely a korábbi építési szabályoknak megfelelően kialakult beépítési módot jelenti, melyhez az új beépítés során alkalmazkodni kell.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Építési övezetek

5. § (1) A Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat szerinti rendelet hatálya alá tartozó területen kialakított építési övezet és annak övezeti jellemzői:

„I” intézményi keretövezeten belül:

I-XIII/Z/100, ahol

– a beépítés módja: kialakult,

– a maximális beépítettség: 100%,

– maximális szintterületi mutató: 4,5 m2/m2,

– minimális építménymagasság: 16,0 m,

– maximális építménymagasság: 25,0 m,

– minimális telekméret: 800 m2,

– térszín alatti parkoló: max. 2 szint,

– minimális zöldfelület: – %.

(2) Az I-XIII/Z/100 építési övezetre vonatkozó részletes előírások:

a) Az épületek rendeltetésére vonatkozó előírások:

– A fő rendeltetés: kereskedelem, szálláshely-szolgáltató épület, iroda-funkciók, lakófunkció, közintézmény, igazgatási épület, szolgáltatás, vendéglátás, egyéb szórakoztató funkciók.

b) Az épületek elhelyezésére, építmények kialakítására vonatkozó előírások:

1. A telek homlokvonalán húzódó kötelező beépítési vonal betartása kötelező, az alábbi engedmények kivételével:

– a kötelező beépítési vonaltól eltérõ homlokzatkialakításnál a homlokzatot max.: 25%-ig részlegesen max.: 2,0 m-rel hátrább lehet húzni,

– az építmény terepcsatlakozása felett 3,0 m magasságtól a homlokzati sík kiállása a telek homlokvonalán 0,5 m-ig engedélyezhető.

2. Az épületek tetőkialakítása lapos- és magastetős egyaránt lehet.

3. A térszín alatti építmények befoglaló mérete közterület alá nem nyúlhat ki.

4. Az övezetben 20000 m2-t meg nem haladó bruttó szintterületű, kereskedelmi funkciót tartalmazó, vagy ilyen méretű önálló kereskedelmi funkciójú létesítmény kialakítása megengedett (300 m-es körzetben kötöttpályás tömegközlekedési -metró, villamos kapcsolat megléte).

5. A 6000 m2 bruttó szintterületnél nagyobb kereskedelmi létesítményt magába foglaló létesítmény elhelyezése esetén a beruházó az építési engedély mellékleteként:

a) látvány- és sziluett vizsgálatot,

b) komplex környezeti hatástanulmányt, amely a tervezett városrendezési beavatkozás hatásait vizsgálja a közlekedés, parkolás (parkolási mérleg) környezetvédelem vonatkozásában

köteles készíttetni.

6. Bármilyen, földmunkával járó beruházás esetén (építkezés, tereprendezés) a beruházónak egyeztetnie kell a konkrét terveket a Budapesti Történeti Múzeummal, hogy a területért felelős régész a földmunkákat figyelemmel kísérhesse és az esetleges leletmentést elvégezhesse.

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Övezetek

6. § A Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat szerinti rendelet hatálya alá tartozó területen kialakított övezetre vonatkozó elõírások:

KL-KT-XIII jelű övezet a közlekedési célú közterületek céljára kijelölt része.

a) Az övezetbe tartozó közterület:

– Lehel utca.

b) A Lehel utca tervezési területet érintõ szakaszán a BVKSZ-ben megengedett építmények közül nem helyezhető el:

– üzemanyagtöltő állomás, kocsimosó.

Keretövezetbe nem sorolt közterületek

7. § A keretövezetbe nem sorolt közterületekre vonatkozó előírások:

a) e közterületeken terepszint feletti építmény nem helyezhető el,

b) e közterületeken a köztárgyak közül csak közvilágítási, közlekedésirányítási, távközlési, postai műtárgy, illetõleg geodéziai jel, önálló reklámhordozó helyezhető el.

Közlekedési területek

8. § (1) Az ingatlanokon elhelyezett funkciókhoz szükséges parkolókat telken belül kell elhelyezni, térszín alatti garázsokban és/vagy térszín feletti parkolókban.

(2) A telken belüli parkolók megközelítését és elhagyásának lehetőségét úgy kell kialakítani, hogy az a környező utcák, utak forgalmát ne akadályozza.

(3) A keretövezetbe nem sorolt, önkormányzati tulajdonban lévő közterületeken az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a közlekedést kiszolgáló épületek, építmények közül csak a közlekedési építmények helyezhetők el.

(4) Az 1. § (1) bekezdésben lehatárolt területen a közterületek a járműves és gyalogos közlekedés, valamint a közművek elhelyezését szolgálják.

(5) A közterületek számára a szabályozási tervlapon ábrázolt szabályozási szélességek (meglévő telekhatárok) megtartandók.

(6) A telken belüli parkolási igény számításával az OTÉK 42. §-ában rögzítettektől eltérően a BVKSZ 65. § (1), (2) bekezdés átmeneti rendelkezésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi engedményt lehet alkalmazni: kereskedelmi, szálláshely-szolgáltató, vendéglátó egységek és egyéb funkcióra vonatkozó parkolószám számításánál meglévő metró és tömegközlekedési csomópontok 400 m-es körzetében -50%-os eltéréssel lehet számolni.

(7) A konkrét építési tervekkel párhuzamosan a tervezési területre vonatkozó részletes forgalmi vizsgálat készítése kötelező.

(8) A Lehel utca felé új útcsatlakozás nem létesíthető.

Közműhálózatok

9. § (1) A keletkezõ szennyvizeket közcsatornába kell vezetni, és be kell tartani a 4/1984. (II. 7.) OVH elõírásait.

(2) A tervezett létesítmények közműigényeihez szükséges hálózatfejlesztéseket a konkrét építési tervek alapján a közműüzemeltetőktől kapott nyilatkozatok alapján kell kiépíteni.

Tűzvédelem

10. § (1) Az épület tűzveszélyességi besorolása „C” tűzveszélyes.

(2) Az épületszerkezetek előírt tűzállósági fokozata I-II.

(3) Az épület funkcionális elrendezését, közlekedő rendszerét és tűzszakaszolását az előírásoknak és biztonsági követelményeknek megfelelően kell kialakítani.

(4) Az épület biztonságos kialakítása és működése érdekében a tervezés és az építés során előnyben kell részesíteni a korszerű épületszerkezeteket.

(5) Az épületben automatikus tűzjelzőrendszer kiépítése javasolt.

(6) Az épületen belül a biztonság érdekében automatikus tűzoltó rendszer (SPRINKLER) kiépítése javasolt.

(7) A tervezés és építés során a 253/1997. (XII. 20.) az országos településrendezési és építési követelményekrõl szóló Kormányrendelet, valamint a 35/1996. (XII. 29.) az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló BM rendelet vonatkozó előírásait figyelembe kell venni.

(8) A területen a tűzoltási és felvonulási utakat, valamint a tűzivízszerzési helyeket továbbra is biztosítani kell.

Zöldterületek

11. § Az 1. § (1) bekezdésben lehatárolt területen lévő fát kivágni csak a Polgármesteri Hivatalnál beszerzett fakivágási engedéllyel lehet.

Környezetvédelem

12. § (1) A területen a 4/1984. EÜM sz. Zajvédelmi rendeletben előírt határértékek betartandók.

(2) A védett I. levegőtisztaság-védelmi kategória határértékeit meghaladó emissziót keltő funkció az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területen nem telepíthető.

(3) A parkolás térszín alatti megoldása esetén a talajvízáramlást szükség szerint műszaki eszközökkel biztosítani kell.

SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK

Telekalakítás

13. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében lehatárolt területet teljes egészében magába foglaló komplex beruházás, területrendezés esetén az építkezés ütemezésével összhangban, annak megelőző fázisaként kell a telekalakítást elvégezni.

(2) Az 1. § (1) bekezdésében körbehatárolt területen telket alakítani a szabályozási tervlapon javasoltak szerint lehet, attól eltérően csak úgy szabad, hogy az a terület rendeltetésének megfelelő használatára alkalmas legyen, továbbá azok alakja, terjedelme, beépítettsége és megközelíthetősége a jogszabályoknak és a szabályozási tervnek megfeleljen.

(3) A telekalakítási terv készítésekor figyelembe kell venni az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 23. § (3) bek. a), b) pontokat, valamint a telekalakítás szabályait.

(4) A tömbökön belül kialakítható minimális telekméret: 800 m2.

Útépítés és közművesítési hozzájárulás

14. § (1) A jelen rendeletben és szabályozási tervben érintett helyi közutak és közművek fejlesztését, bővítését az általuk kiszolgált építmények használatba vételéig meg kell valósítani.

(2) Az ingatlanfejlesztések során a tervezett építmények megvalósításához és működéséhez szükséges közterületi közmű és útépítések a beruházót (az ingatlan tulajdonosát) terhelik.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Hatályba lépés

15. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

* Megjegyzés: a rendelet melléklete megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájában.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj