XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/1998-13/

Témák A-Z

13/1998. (IV. 24.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Aktuális változat

Időállapot váltás


13/1998. (IV. 24.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Budapest Fõváros XIII. kerületi Önkormányzatának Képviselõ-testülete (a továbbiakban: Testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 50. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazással és népi kezdeményezéssel kapcsolatban – összhangban az Ötv. IV. és VII. fejezetében, illetve a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv-ben foglaltakkal – a következõ önkormányzati rendeletet alkotja.

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. § A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult, és akinek a lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye (a továbbiakban: lakcíme) Budapest XIII. kerületében van.

2. § E rendelet hatálya Bp. XIII. kerületében a Testület által elrendelt helyi népszavazásra és a Testületnél előterjesztett helyi népi kezdeményezésre terjed ki.

3. § (1) A helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés indítványozása érdekében a választópolgárok jogosultak bárhol aláírásokat gyűjteni az állampolgárok zaklatása nélkül – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.

(2) Nem gyűjthető aláírás:

a) munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

b) a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

c) tömegközlekedési eszközön,

d) állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, az önkormányzat intézményeiben.

(3) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés állampolgári indítványozását tartalmazó íveken az aláírások mellett fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható családi és utónevét, lakcímét, valamint személyi azonosítóját.

Az aláírásgyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgár az aláírásával látja el.

(4) Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a helyi népszavazásra javasolt kérdéssel (kérdésekkel), illetve a népi kezdeményezés tárgyának megfogalmazásával kell kezdeni. Csak a szó szerint megegyező szövegezésű ívek vehetők figyelembe.

(5) A kérdést (kérdéseket), illetve a tárgyat egyértelműen kell megfogalmazni.

II. fejezet

A helyi népszavazás

4. § (1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:

a) a települési képviselők legalább egynegyede,

b) a Testület bizottsága,

c) a helyi társadalmi szervezet vezető testülete,

d) az 5. § (1) bekezdése a/ pontjában meghatározott számú választópolgár.

(2) A helyi népszavazást kezdeményezők a népszavazásra bocsátandó kérdésre (kérdésekre) is javaslatot tesznek.

5. § (1) A Testület köteles helyi népszavazást elrendelni:

a) abban az ügyben, amelyet a választópolgárok legalább 10 százaléka kezdeményez,

b) a Főváros tagozódása a kerületet érintő megváltoztatásának, a kerülethez tartozó településrész kiválásának, illetőleg más településről kerülethez történő csatlakozásának kezdeményezése ügyében,

c) társult Képviselő-testület alakításának, az abból történő kiválásának kezdeményezése esetén.

(2) A Testület helyi népszavazást rendelhet el:

a) a Testület hatáskörébe tartozó ügyben,

b) Önkormányzati rendelet megerősítésére.

(3) Nem rendelhető el helyi népszavazás:

a) a Költségvetésről való döntésre,

b) a helyi adónemek, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában,

c) a Testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben, a Testület feloszlásának a kimondásáról.

(4)1

6. § (1) A helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a Testület határozattal dönt.

(2) A nem kötelező jellegű helyi népszavazás elrendeléséhez a megválasztott képviselők több mint a felének a szavazata szükséges.

(3) A határozatnak tartalmaznia kell:

a) a helyi népszavazásra bocsátandó kérdést (kérdéseket),

b) a népszavazás időpontját.

7. § (1) A helyi népszavazás eredménye kötelező a Testületre.

(2) Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a Testület dönthet.

(3) Ugyanabban a kérdésben helyi népszavazást egy éven belül nem lehet kitűzni, akkor sem, ha a népszavazás eredménytelen volt.

8. § A helyi népszavazás

a) érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, és

b) eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

III. fejezet

A helyi népi kezdeményezés

9. § (1) Népi kezdeményezés útján a Testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a Testület hatáskörébe tartozik.

(2) A népi kezdeményezésnek pontosan és egyértelműen tartalmaznia kell a megtárgyalásra, illetőleg döntésre javasolt ügyet (ügyeket).

(3) A népi kezdeményezést a polgármesternél lehet benyújtani.

(4) A Testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok 10 százaléka indítványozott.

IV. fejezet

A választási szervek, eljárási szabályok

10. § E rendelet szempontjából választási szervek:

a) szavazatszámláló bizottság,

b) helyi választási bizottság.

11. § (1) A helyi népszavazást az országgyűlési képviselők választása kapcsán megválasztott szavazatszámláló bizottságok közreműködésével kell lebonyolítani.

(2) A helyi népszavazásnál az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására megválasztott helyi választási bizottság működik közre.

(3) A szavazatszámláló bizottság legalább 5, a helyi választási bizottság legalább 3 tagból áll.

(4) A szavazatszámláló bizottságba és a helyi választási bizottságba a kezdeményezést benyújtók egy-egy közös megbízottat, továbbá a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de a képviselő-testületben képviselőcsoporttal rendelkező jelölő szervezetek egy-egy megbízottat delegálhatnak.

12. § (1) A szavazás előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával, a választópolgárok tájékoztatásával, választási adatkezeléssel, a technikai feltételek megteremtésével, a törvényes feltételek megteremtésének és a szakmai szabályok betartásának ellenőrzésével összefüggő feladatokat a választási iroda végzi.

(2) A választási iroda vezetője a jegyző, tagjait határozatlan időre a jegyző bízza meg.

13. §2 (1) A népszavazás kezdeményezéséhez az aláírásgyűjtő ívet (1. sz. melléklet) – az aláírásgyűjtés megkezdése előtt – hitelesítés céljából be kell nyújtani a választási iroda vezetőjéhez.3

(2) A helyi választási iroda vezetője a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti. Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

a) a kérdés nem tartozik a Testület hatáskörébe;

b) a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani;

c) ugyanabban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak;

d) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. § (2)-(5) bekezdésében foglalt követelményeknek.4

(3) A helyi választási iroda vezetőjének az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(4) A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítő határozatot helybenhagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.

(5) A népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő 1 hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítő aláírások érvénytelenek.

(6) Az aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik.

(7) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, a helyi választási bizottság a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(8) A személyazonosság (7) bekezdés szerinti ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.5

(9) A helyi választási bizottság elnöke az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(10) Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetve a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

14. § (1) A polgármester a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést a 13. § (9) bekezdése szerinti tájékoztatás kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtását követő legközelebbi ülésnapon bejelenti.6

(2) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell.

(3) Ha a népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a helyi választási bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el a jelen rendeletben meghatározott számot, a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

(4) A népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki. A népszavazást legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni.

(5) A népszavazás elrendeléséről és a népszavazás időpontjának kitűzéséről szóló határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

15. § (1) A helyi népszavazás kitűzése után a jegyző szavazókörönként összeállítja a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékét.

(2) A névjegyzéket a Polgármesteri Hivatal helyiségében a szavazás napja előtt 18 nappal 8 napra közszemlére kell tenni és ennek időpontját a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 16. napig kell értesítő megküldésével tájékoztatni.

16. § (1) A helyi népszavazásra feltett kérdést (kérdéseket) a szavazólapon az aláírásgyűjtő íven hitelesített szöveggel megegyezően kell szerepeltetni.7

(2) Több kérdés esetén a kérdéseket a népszavazás elrendelésének sorrendjében, folyamatos sorszámozással kell a szavazólapon feltüntetni.

(3) A népszavazásra bocsátott kérdésről (kérdésekről) a népszavazás időpontjának kitűzésével egyidejűleg a sajtó és egyéb tömegkommunikációs eszközök útján a lakosságot tájékoztatni kell.

17. § (1) A helyi népszavazás során szavazni személyesen, a kijelölt szavazókörben lehet.

(2) A szavazókör területén belül lakcímmel rendelkező, az egészségi állapota miatt mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében – kérésére – a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja felkeresi.

18. § (1) Érvényesen szavazni csak hivatalos szavazólapon szereplő népszavazási kérdésre (kérdésekre) lehet, a kérdés alatti/melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal.

(2) Érvénytelen az a szavazólap, amely

a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

b)a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz.

(3) Érvénytelen az a szavazat, amelyet

a) a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazólapon adtak le,

b) nem az (1) bekezdés szerint adtak le.

(4) A több kérdést tartalmazó szavazólapon az érvényesség feltételeit kérdésenként kell vizsgálni.

19. § (1) A helyi népszavazás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg.

(2) A helyi népszavazás eredményéről a helyi választási bizottság a Testületet tájékoztatja.

(3) A helyi népszavazás eredményéről az illetékes szerveket írásban, a lakosságot a sajtó és egyéb tömegkommunikációs eszközök útján a polgármester tájékoztatja.

20. § (1) A népi kezdeményezésre az e rendeletben foglalt eljárási szabályokat a (2) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A helyi választási iroda vezetője akkor tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

a) a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe,

b) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. § (2)-(5) bekezdésében foglalt követelményeknek.8

Jogorvoslat

21. §9 (1) A helyi választási iroda vezetőjének a népszavazás-kezdeményezés, valamint a helyi népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételtől számított tizenöt napon belül a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

(2) A Képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint kötelezően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított nyolc napon belül a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

Pénzügyi intézkedések

22. § (1) Helyi kezdeményezésre a Testület által elrendelt helyi népszavazás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat költségvetéséből kell fedezni.

(2) A költségek fedezésének forrásáról a helyi népszavazás elrendelésével egyidejűleg rendelkezni kell.

(3) A helyi népszavazásban közreműködő választási szervek tagjai a szavazást követő napon mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettségük alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket, amelyet a munkáltató fizet, aki/amely annak megtérítését kérheti az Önkormányzattól.

V. fejezet

Záró rendelkezések

23. § A rendelettel nem szabályozott kérdésekre a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv., valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

24. § A 3/1995.(II.7.)Ö.K. számú rendelet – a XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti- és Működési Szabályzatáról – 3. számú, a minősített szavazattöbbséget igénylő kérdések jegyzékét tartalmazó melléklete kiegészül az alábbi új franciabekezdéssel:

„ – nem kötelező jellegű helyi népszavazás elrendelése”.

25. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 2/1993.(I.7.)Ö.K. számú rendelete hatályát veszti.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet

A …………. Választási Iroda vezetője az aláírásgyűjtő ívet ………. év ………………….. hónap ……….. napján hitelesítette.
P. H.

…………………………………
a választási iroda vezetője

ALÁÍRÁSGYŰJTŐ ÍV

Alulírottak helyi népszavazás kitűzését kezdeményezzük / helyi népi kezdeményezést támogatunk az alábbi kérdésben:

(a népszavazásra bocsátandó kérdés szövege, illetve a népi kezdeményezés tárgya)

Olvasható családi és utónév

Személyi azonosító

Lakcím

Saját kezű aláírás

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Egy választópolgár a kezdeményezést csak egy aláírással támogathatja!

…………………………………………………………………………………………….

az aláírást gyűjtő polgár aláírása

1

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A (3), (4) bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (3) bekezdése iktatta be; s ezzel egyidejűleg az eredeti (3)-(8) bekezdések számozását (5)-(10) bekezdésekre változtatta.

3

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (1) bekezdése módosította.

4

A d/ pontot a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (2) bekezdése módosította.

5

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (4) bekezdése módosította.

6

A bekezdést a 24/2001. (VII. 9.) Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 3. §-a módosította.

7

A bekezdést a 24/2001. (VII. 9.) Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 4. §-a módosította.

8

A b/ pontot a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 5. §-a módosította.

9

A 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 6. §-a az eredeti (1)-(7) bekezdéseket hatályon kívül helyezte, helyükre a jelenlegi (1)-(2) bekezdések lépnek.

13/1998. (IV. 24.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Budapest Fõváros XIII. kerületi Önkormányzatának Képviselõ-testülete (a továbbiakban: Testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 50. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazással és népi kezdeményezéssel kapcsolatban – összhangban az Ötv. IV. és VII. fejezetében, illetve a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv-ben foglaltakkal – a következõ önkormányzati rendeletet alkotja.

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. § A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult, és akinek a lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye (a továbbiakban: lakcíme) Budapest XIII. kerületében van.

2. § E rendelet hatálya Bp. XIII. kerületében a Testület által elrendelt helyi népszavazásra és a Testületnél előterjesztett helyi népi kezdeményezésre terjed ki.

3. § (1) A helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés indítványozása érdekében a választópolgárok jogosultak bárhol aláírásokat gyűjteni az állampolgárok zaklatása nélkül – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.

(2) Nem gyűjthető aláírás:

a) munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

b) a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

c) tömegközlekedési eszközön,

d) állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, az önkormányzat intézményeiben.

(3) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés állampolgári indítványozását tartalmazó íveken az aláírások mellett fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható családi és utónevét, lakcímét, valamint személyi azonosítóját.

Az aláírásgyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgár az aláírásával látja el.

(4) Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a helyi népszavazásra javasolt kérdéssel (kérdésekkel), illetve a népi kezdeményezés tárgyának megfogalmazásával kell kezdeni. Csak a szó szerint megegyező szövegezésű ívek vehetők figyelembe.

(5) A kérdést (kérdéseket), illetve a tárgyat egyértelműen kell megfogalmazni.

II. fejezet

A helyi népszavazás

4. § (1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:

a) a települési képviselők legalább egynegyede,

b) a Testület bizottsága,

c) a helyi társadalmi szervezet vezető testülete,

d) az 5. § (1) bekezdése a/ pontjában meghatározott számú választópolgár.

(2) A helyi népszavazást kezdeményezők a népszavazásra bocsátandó kérdésre (kérdésekre) is javaslatot tesznek.

5. § (1) A Testület köteles helyi népszavazást elrendelni:

a) abban az ügyben, amelyet a választópolgárok legalább 10 százaléka kezdeményez,

b) a Főváros tagozódása a kerületet érintő megváltoztatásának, a kerülethez tartozó településrész kiválásának, illetőleg más településről kerülethez történő csatlakozásának kezdeményezése ügyében,

c) társult Képviselő-testület alakításának, az abból történő kiválásának kezdeményezése esetén.

(2) A Testület helyi népszavazást rendelhet el:

a) a Testület hatáskörébe tartozó ügyben,

b) Önkormányzati rendelet megerősítésére.

(3) Nem rendelhető el helyi népszavazás:

a) a Költségvetésről való döntésre,

b) a helyi adónemek, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában,

c) a Testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben, a Testület feloszlásának a kimondásáról.

(4)1

6. § (1) A helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a Testület határozattal dönt.

(2) A nem kötelező jellegű helyi népszavazás elrendeléséhez a megválasztott képviselők több mint a felének a szavazata szükséges.

(3) A határozatnak tartalmaznia kell:

a) a helyi népszavazásra bocsátandó kérdést (kérdéseket),

b) a népszavazás időpontját.

7. § (1) A helyi népszavazás eredménye kötelező a Testületre.

(2) Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a Testület dönthet.

(3) Ugyanabban a kérdésben helyi népszavazást egy éven belül nem lehet kitűzni, akkor sem, ha a népszavazás eredménytelen volt.

8. § A helyi népszavazás

a) érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, és

b) eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

III. fejezet

A helyi népi kezdeményezés

9. § (1) Népi kezdeményezés útján a Testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a Testület hatáskörébe tartozik.

(2) A népi kezdeményezésnek pontosan és egyértelműen tartalmaznia kell a megtárgyalásra, illetőleg döntésre javasolt ügyet (ügyeket).

(3) A népi kezdeményezést a polgármesternél lehet benyújtani.

(4) A Testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok 10 százaléka indítványozott.

IV. fejezet

A választási szervek, eljárási szabályok

10. § E rendelet szempontjából választási szervek:

a) szavazatszámláló bizottság,

b) helyi választási bizottság.

11. § (1) A helyi népszavazást az országgyűlési képviselők választása kapcsán megválasztott szavazatszámláló bizottságok közreműködésével kell lebonyolítani.

(2) A helyi népszavazásnál az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választására megválasztott helyi választási bizottság működik közre.

(3) A szavazatszámláló bizottság legalább 5, a helyi választási bizottság legalább 3 tagból áll.

(4) A szavazatszámláló bizottságba és a helyi választási bizottságba a kezdeményezést benyújtók egy-egy közös megbízottat, továbbá a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de a képviselő-testületben képviselőcsoporttal rendelkező jelölő szervezetek egy-egy megbízottat delegálhatnak.

12. § (1) A szavazás előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával, a választópolgárok tájékoztatásával, választási adatkezeléssel, a technikai feltételek megteremtésével, a törvényes feltételek megteremtésének és a szakmai szabályok betartásának ellenőrzésével összefüggő feladatokat a választási iroda végzi.

(2) A választási iroda vezetője a jegyző, tagjait határozatlan időre a jegyző bízza meg.

13. §2 (1) A népszavazás kezdeményezéséhez az aláírásgyűjtő ívet (1. sz. melléklet) – az aláírásgyűjtés megkezdése előtt – hitelesítés céljából be kell nyújtani a választási iroda vezetőjéhez.3

(2) A helyi választási iroda vezetője a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti. Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

a) a kérdés nem tartozik a Testület hatáskörébe;

b) a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani;

c) ugyanabban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak;

d) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. § (2)-(5) bekezdésében foglalt követelményeknek.4

(3) A helyi választási iroda vezetőjének az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(4) A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítő határozatot helybenhagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.

(5) A népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő 1 hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítő aláírások érvénytelenek.

(6) Az aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik.

(7) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, a helyi választási bizottság a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(8) A személyazonosság (7) bekezdés szerinti ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.5

(9) A helyi választási bizottság elnöke az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(10) Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetve a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

14. § (1) A polgármester a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést a 13. § (9) bekezdése szerinti tájékoztatás kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtását követő legközelebbi ülésnapon bejelenti.6

(2) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell.

(3) Ha a népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a helyi választási bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el a jelen rendeletben meghatározott számot, a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

(4) A népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki. A népszavazást legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni.

(5) A népszavazás elrendeléséről és a népszavazás időpontjának kitűzéséről szóló határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

15. § (1) A helyi népszavazás kitűzése után a jegyző szavazókörönként összeállítja a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékét.

(2) A névjegyzéket a Polgármesteri Hivatal helyiségében a szavazás napja előtt 18 nappal 8 napra közszemlére kell tenni és ennek időpontját a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 16. napig kell értesítő megküldésével tájékoztatni.

16. § (1) A helyi népszavazásra feltett kérdést (kérdéseket) a szavazólapon az aláírásgyűjtő íven hitelesített szöveggel megegyezően kell szerepeltetni.7

(2) Több kérdés esetén a kérdéseket a népszavazás elrendelésének sorrendjében, folyamatos sorszámozással kell a szavazólapon feltüntetni.

(3) A népszavazásra bocsátott kérdésről (kérdésekről) a népszavazás időpontjának kitűzésével egyidejűleg a sajtó és egyéb tömegkommunikációs eszközök útján a lakosságot tájékoztatni kell.

17. § (1) A helyi népszavazás során szavazni személyesen, a kijelölt szavazókörben lehet.

(2) A szavazókör területén belül lakcímmel rendelkező, az egészségi állapota miatt mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében – kérésére – a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja felkeresi.

18. § (1) Érvényesen szavazni csak hivatalos szavazólapon szereplő népszavazási kérdésre (kérdésekre) lehet, a kérdés alatti/melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal.

(2) Érvénytelen az a szavazólap, amely

a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

b)a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz.

(3) Érvénytelen az a szavazat, amelyet

a) a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazólapon adtak le,

b) nem az (1) bekezdés szerint adtak le.

(4) A több kérdést tartalmazó szavazólapon az érvényesség feltételeit kérdésenként kell vizsgálni.

19. § (1) A helyi népszavazás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg.

(2) A helyi népszavazás eredményéről a helyi választási bizottság a Testületet tájékoztatja.

(3) A helyi népszavazás eredményéről az illetékes szerveket írásban, a lakosságot a sajtó és egyéb tömegkommunikációs eszközök útján a polgármester tájékoztatja.

20. § (1) A népi kezdeményezésre az e rendeletben foglalt eljárási szabályokat a (2) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A helyi választási iroda vezetője akkor tagadja meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

a) a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe,

b) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. § (2)-(5) bekezdésében foglalt követelményeknek.8

Jogorvoslat

21. §9 (1) A helyi választási iroda vezetőjének a népszavazás-kezdeményezés, valamint a helyi népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételtől számított tizenöt napon belül a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

(2) A Képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint kötelezően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított nyolc napon belül a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

Pénzügyi intézkedések

22. § (1) Helyi kezdeményezésre a Testület által elrendelt helyi népszavazás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat költségvetéséből kell fedezni.

(2) A költségek fedezésének forrásáról a helyi népszavazás elrendelésével egyidejűleg rendelkezni kell.

(3) A helyi népszavazásban közreműködő választási szervek tagjai a szavazást követő napon mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettségük alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket, amelyet a munkáltató fizet, aki/amely annak megtérítését kérheti az Önkormányzattól.

V. fejezet

Záró rendelkezések

23. § A rendelettel nem szabályozott kérdésekre a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv., valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

24. §10

25. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzatának a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 2/1993.(I.7.)Ö.K. számú rendelete hatályát veszti.

Dr. Sinka József s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

1. számú melléklet

A …………. Választási Iroda vezetője az aláírásgyűjtő ívet ………. év ………………….. hónap ……….. napján hitelesítette.
P. H.

…………………………………
a választási iroda vezetője

ALÁÍRÁSGYŰJTŐ ÍV

Alulírottak helyi népszavazás kitűzését kezdeményezzük / helyi népi kezdeményezést támogatunk az alábbi kérdésben:

(a népszavazásra bocsátandó kérdés szövege, illetve a népi kezdeményezés tárgya)

Olvasható családi és utónév

Személyi azonosító

Lakcím

Saját kezű aláírás

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Egy választópolgár a kezdeményezést csak egy aláírással támogathatja!

…………………………………………………………………………………………….

az aláírást gyűjtő polgár aláírása

1

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A (3), (4) bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (3) bekezdése iktatta be; s ezzel egyidejűleg az eredeti (3)-(8) bekezdések számozását (5)-(10) bekezdésekre változtatta.

3

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (1) bekezdése módosította.

4

A d/ pontot a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (2) bekezdése módosította.

5

A bekezdést a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 2. §. (4) bekezdése módosította.

6

A bekezdést a 24/2001. (VII. 9.) Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 3. §-a módosította.

7

A bekezdést a 24/2001. (VII. 9.) Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 4. §-a módosította.

8

A b/ pontot a 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 5. §-a módosította.

9

A 24/2001.(VII.9.)Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzati rendelet 6. §-a az eredeti (1)-(7) bekezdéseket hatályon kívül helyezte, helyükre a jelenlegi (1)-(2) bekezdések lépnek.

10

A paragrafust az 1/2007. (I. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet 68. § (5) bekezdése hatályon kívül helyezte; a rendelkezés 2007. március 1-jével hatályos.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj