XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/hirdetmeny/tobb-tarsashaz-fovarosi-rendelettel-torteno-vedette-nyilvanitasara-javaslat/

Témák A-Z

Több társasház fővárosi rendelettel történő védetté nyilvánítására javaslat

 

Tisztelt Érdeklődő!

Tájékoztatjuk, hogy az elmúlt időszakban több társasház közös képviselője, lakója kereste meg a Főépítészi Irodát azzal a szándékkal, hogy társasházukat fővárosi rendelettel védetté nyilváníttassák. Kerületünk Integrált Városfejlesztési Stratégiájában az építészeti értékvédelem Önkormányzatunk kiemelt feladataként szerepel, ezért 2012 nyarán lakossági felhívást tettünk közzé honlapunkon további lakossági javaslat, kezdeményezés érdekében. A javaslatként felmerült épületek megvizsgálására 2012. októberben a Főépítészi Iroda értékvédelmi dokumentációt készíttetett Muszik Lászlóné okleveles építészmérnökkel, műemlékvédelmi szakértővel.

Az építészettörténeti anyag a Palatinus házak északi tömbjének (Radnóti Miklós utca – Újpesti rkp. – Katona József utca – Pozsonyi út által határolt tömb), a Palatinus házak déli tömbjének (Katona József utca – Újpesti rkp. – Jászai Mari tér – Pozsonyi út), a Tátra utca 21., a Hollán Ernő utca 16. és a Pannónia utca 68. szám alatti épületeknek fővárosi rendelettel történő védettségét javasolja várostörténeti szempontból is fontos építészeti értékeik miatt.

Az összeállított szakmai anyagról és az abban szereplő javaslatokról szóló tájékoztatót a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság 2012. november 28-i ülésén elfogadta.

A védelemre javasolt épületek fővárosi rendelettel történő védettségét kerületünk jegyzője kezdeményezi Budapest főjegyzőjénél. A védettség alá helyezésről a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni.

A jogszabállyal védett épületek lehetőséget kapnak a kerületi önkormányzat értékvédelmi pályázatán történő indulásra, vissza nem térítendő támogatás elnyerésére. (A 2012. évi pályázati kiírás a Főépítészi Iroda oldalán, az Építészeti értékek védelme menüpont alatt olvasható.)

A javaslatokkal kapcsolatos észrevételeket a foepitesz@bp13.hu e-mail címen várjuk 2012. december 20-ig.

 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal

Főépítészi Iroda

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj