XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/04/10/atadtak-a-megujult-kassak-parkot/

Témák A-Z

Átadták a megújult Kassák parkot

2017. április 10. Lendületben a XIII. Kerület

Az egybegyűlteket Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi divíziójának vezetője üdvözölte, aki elöljáróban beszámolt arról, hogy a park megújítására az  AngyalZöld és az AngyalZöld+ Stratégiában meghatározott  terveknek megfelelően került sor. A terület megszépítésén, a zöldfelület bővítésén kívül a játszó-, illetve a fitneszeszközök száma és típusa is gyarapodott, hozzájárulva a park környezetében élők életminőségének javulásához.

Az üdvözlő szavakat követően dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédét hallgatták meg az esemény résztvevői.-    -Kerületünkben 54 játszótér szolgálja a kikapcsolódást, a rekreációt, segíti a rendszeres mozgás és testedzés iránti igény kielégítését, a természeti környezettel való kapcsolattartást. A Kassák Lajos utca – Lőportár utca – Tüzér utca – Taksony utca által határolt területen lévő közpark fennállása óta többször megújult, ilyen mértékű átépítésére azonban korábban nem volt példa. A családosok számára kitűnően megközelíthető Kassák park térszerkezetét a tervezők újragondolták. A beruházás jól illeszkedett a kerület parkfelújításainak sorába, jelenleg is mintegy másfél milliárd forint értékű zöldfelület felújításra, játszótéri rekonstrukcióra irányuló munka van folyamatban, részben tervezési szakban, részben jóváhagyásra várva – mondotta dr. Tóth József. 

– Még három park átadását tervezzük ebben az esztendőben, az önkormányzat által képviselt komplex városfejlesztési stratégiának megfelelően. A játszóeszközön kívül kihelyezett új fitneszeszközök segítségével a gyermekek mellett a sportolni vágyók is hasznosan tölthetik itt az idejüket. Az eddig meglévő eszközpark négy további sportolásra alkalmas berendezéssel gyarapodott, ezek mindegyike kétfunkciós. A testmozgásra összesen 250 négyzetméternyi hely áll rendelkezésre. Új eszköz a komplex mászóka, amely nemcsak jó szórakozás, hanem egyúttal fejleszti a kicsik ügyességét, egyensúlyozó képességét. Szintén új elem a trambulin, és a mellé kihelyezett készségfejlesztő panel. A játszóeszközök alatt a modern biztonsági követelményeknek is maradéktalanul megfelelő, 317 négyzetméter területű öntött gumiburkolat készült. Ez, a kerületben egyre több helyszínen alkalmazott burkolat tartósabb, esztétikusabb, és biztonságosabb  a korábban használt gumi lapoknál. A felszín színes kopórétegét Kassák Lajos munkásságát idéző mintázat díszíti.

 

Mint elhangzott, a  Kassák Lajos utca felőli sétányon három beugró szolgál pihenősarokként, összesen 15 székkel, 25 négyzetméterrel növelve a sétány felületét. Ugyancsak a beruházás része volt a kutyafuttató megújítása. Két kertkapun keresztül közelíthető meg a terület, a korábbi szilárd burkolat csaknem kétszeresére nőtt, most összesen 106 négyzetméteren szaladgálhatnak az ebek.

A park növényállománya is bővült. Növény-egészségügyi és baleset megelőzési okból a három öreg, korhadt, kivágott fa helyett 19 facsemete telepítésére került sor. Újdonság a játszótér melletti kiemelt ágyás, amelyben évelő és egynyári virágok díszítik a parkot. A kutyafuttató kerítése mellett összesen 200 m2 cserjefelület színesíti a területet. 

Végezetül dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy a beruházás összköltsége bruttó 43 796 994 forint volt. A polgármester beszédének elhangzása után a jelenlévő óvodások azonnal birtokba vették a parkot. A legnépszerűbbnek a drótkötélen csúszó ülőke, a mászóvár, és a különböző ügyességi elemekkel és csúszdával felszerelt, korszerű mászótorony bizonyult.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj