XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/16/ujabb-passzivhaz-epul-a-kartacs-utcaban/

Témák A-Z

Újabb passzívház épül a Kartács utcában

2017. március 16. Lendületben a XIII. Kerület

Az eseményen megjelent Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselőt, az önkormányzat vezetőit, a képviselő-testület több tagját, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., valamint a polgármesteri hivatal, az önkormányzati intézmények és az érdeklődők reprezentánsait a beruházó XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, dr. Palatka Lívia köszöntötte, majd dr. Tóth József polgármester mondott ünnepi beszédet.

Dr. Tóth József nyitó gondolatában a minden területen (lakásépítés, közterület megújítás, intézmény működtetés) minőségi szolgáltatást nyújtó önkormányzatról szólt. A bérlakásépítést más kerületekkel ellentétben a kerület fontosnak tartja, mert segítséget nyújt a fiatal korosztály életkezdéséhez, vagy a megváltozott életkörülmények közé kerülő háztartásokban lakóknak. Minden épülő lakás legalább két család életkörülményeit teszi komfortosabbá. Az önkormányzat 2002. óta folytatja bérlakás programját, melynek keretében 9 helyszínen 576 lakást épített: egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több, mint 900 család lakhatását tette ez idáig lehetővé. Az önkormányzat 2015 – 2019 közötti, „Lendületben a XIII. kerület” című középtávú programjában szerepel a bérlakás állomány növelése legalább 50 db bérlakással.

A 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépület pince, földszint, 5 emeletes lesz. A lakásszámnak megfelelő gépkocsi tárolót a mélygarázsban és a földszinten helyezik el. A lakások jellemzően 1 és 2 szobásak. Minden lakás önálló konyha és étkező helyiséggel rendelkezik, átlagos alapterületük 40-50 m2.

 

Néhány adat

A telek területe:                                 1290 m2

            Beépített terület:                      429,8 m2

           Terepszint alatti beépítés:         750,5 m2

            Zöldfelület területe:                 539,5 m2

            Épület összes szintterülete:    2584,7 m2

            Parkolók száma:                         23 db

 

Két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. Az épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak lesznek, a lakóterekbe történő friss levegő befúvással. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.

Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzív ház kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer fog működni. A Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg utcai tömb nem tartozik a kerületi városkép szempontjából kiemelt területek közé, a szomszédos telken álló, több mint 100 éves  Csata Utcai Általános Iskola épülete azonban fővárosi védettségű. A területválasztás tudatos célja volt, hogy az önkormányzati beruházással ösztönözzük a magánerős építkezéseket és a kerület ezen részein a Jász utca környékéhez hasonló fellendülés kezdődjék. Az önkormányzati területfejlesztés hatása a meglévő magántulajdon felértékelődését is maga után vonja.

A Meséskert passzívház tagóvodánk (a kivitelező szintén a FK-RASZTER Zrt. volt) a legkorszerűbb energiatudatos óvoda az országban, színvonala Európában is kimagasló. Ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a közelmúltban épült 100 lakásos passzívház beruházást. Emlékezetes, hogy a Közép-Európában is egyedülálló épületet az önkormányzat a legmagasabb szintű környezettudatos technológiával építtette, saját beruházásban.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj