XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/16/elhunyt-dr-mohacsy-laszlo/

Témák A-Z

Elhunyt dr. Mohácsy László

2017. március 16. Egyéb

1927. február 27-én született Tápon. Elemi iskoláit szülőfalujában, gimnáziumi tanulmányait a pápai református gimnáziumban végezte. Innen került Budapestre, az egyetem jogi karára.  Jogi pályáját 1950-ben a Fővárosi Ügyészségen kezdte, majd az Igazságügyi Minisztériumban és a Legfelsőbb Bíróságon dolgozott. Az 1956-os forradalom leverését követően nem volt hajlandó részt venni a népbírósági tárgyalásokon, ezért letartóztatták és állását is elvesztette.

 Kényszerű pályamódosítással, baráti segítséggel sikerült elhelyezkednie a szentendrei városi tanácsnál, ahol sok tapasztalatot szerzett az önkormányzati jog gyakorlásában. Ezt követően az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság vezető jogtanácsosaként 23 évig a szakmai érdekeket képviselte, majd 10 évig, nyugállományba vonulásáig az Alkotmánybíróság főtanácsadójaként dolgozott. Nyugdíjasként is rendkívül aktív maradt: társadalmi munkájával több szervezet tevékenységét segítette.

1954 óta folyamatosan a XIII. kerületben, a Visegrádi utcában lakott. 1990-ben elindult a kerületi önkormányzati választásokon és a Magyar Demokrata Fórum színeiben képviselő lett. 1990. október 15-én ő vezette le a Képviselő-testület első ünnepélyes alakuló ülését, majd az Ügyrendi Bizottság elnöke volt. Megalapozott szakmai érveivel, a viták pártpolitikától mentes lezárásával, a kerület érdekeinek következetes védelmével ki tudta vívni mind a testület, mind a választók megbecsülését. Akkori munkájának, nyíltságával és szókimondásával megalapozott tekintélyének köszönhetően 2001-ben a kerület díszpolgárává választották.

A közélet eseményei és a kerület iránti érdeklődése és szeretete végig megmaradt: értő figyelemmel követte a kerület fejlődését, alakulását. A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Búcsúztatására szűk családi körben kerül sor. Emlékét megőrizzük.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj