XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/14/az-1848-49-es-forradalomra-emlekeztunk/

Témák A-Z

Az 1848-49-es forradalomra emlékeztünk

2017. március 14. Kulturális hírek

A Vígszínháznál megrendezett koszorúzási ünnepség a Fischer Annie Zeneiskola fúvószenekara által előadott Himnusz elhangzásával kezdődött, majd az egybegyűltek Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger című költeményét hallgatták meg, Juhász István színművész előadásában.

A szavalatot követően elsőként dr. Tóth József polgármester helyezte el a megemlékezés és a tisztelet koszorúját a költő szobránál, majd a kerület országgyűlési képviselői Hiszékeny Dezső és Molnár Imre koszorúztak.

Őket az önkormányzatot alkotó pártok frakcióinak képviselői, a kisebbségi önkormányzatok reprezentánsai, a kerületben működő civil szervezetek, végezetül pedig a lakosság képviselői helyezték el virágaikat Petőfi Sándor szobránál.

 

A 11.00 órai kezdettel, a Béke téri Kerületi Emlékhelyen megrendezett ünnepi eseményen, ahol a koszorúzási ünnepség résztvevői mellett megjelent a kerület több díszpolgára, a helyi társadalmi és civil szervezetek, valamint a köznevelési, az egészségügyi, és a szociális intézmények és gazdasági társaságok képviselői is, az egybegyűltek a Himnusz elhangzását követően Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét hallgatták meg Papp János színművész tolmácsolásában, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntője következett.

 

-1848 márciusának európai vonatkozású eseményeit összefoglaló néven „A népek tavasza” megjelöléssel szoktuk említeni – emlékeztette a hallgatóságot dr. Tóth József. – Március 15-ike magyar ünnep, de tartalmát és jelentőségét tekintve európai értékekről szól. A forradalomnak és a szabadságharcnak nem a világosi fegyverletétel volt az eredménye, hanem a kiegyezés, amely új, eredményekben gazdag és termékeny korszakot nyitott hazánk történelmében. A 12 pont máig érvényes üzenete három szóban összegezhető: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezekre az eszmékre épült a magyar köztársaság is. A polgármester a következő gondolatokkal zárta ünnepi megemlékezését: – A márciusi ifjak és vezetőik sokfélék voltak. E sokféleség nélkül talán nem is tudtak volna lendíteni a történelem kerekén. Sokfélék vagyunk mi magunk, ma élő magyarok is, az ünnep azonban mindannyiunké.

 

Az ünnepi beszédet követően Papp János Petőfi Sándor: Respublika című versét szavalta el, majd ünnepi műsor következett, amelyben Horgas Eszter fuvolaművész és lánya Somogyi Lili, a Weiner Leó Zenei Szakközépiskola  ének szakos növendéke Meskó Ilona zongoraművész, zeneszerző, a Ventoscala Szimfonikus Zenekar karmesterének zongorakíséretével az alkalomra készült zenei összeállítást adtak elő.

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett ünnepi megemlékezés a Szózat elhangzásával ért véget.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj