XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/09/emlektabla-romhanyi-jozsefnek/

Témák A-Z

Emléktábla Romhányi Józsefnek

2017. március 09. Kulturális hírek

Az avató ünnepség résztvevőit, akik között ott volt több önkormányzati képviselő, a kerület díszpolgárainak reprezentánsai, valamint a költő családtagjai, és számos tisztelője, Radó Gábor, a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa üdvözölte, majd felidézte Romhányi József életútjának jelentősebb állomásait.

Romhányi József 96 évvel ezelőtt született Nagytétényben. Tanulmányait a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában végezte, s életét végig is kísérte a muzsika, bár maga a „szavak tudományához” is remekül értett. 1951-től a Magyar Rádióban dramaturgként kezdett dolgozni. 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetője lett. 1960-1962 között a Magyar Televízió szórakoztató rovatának szintén művészeti vezetője. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott. Évtizedekig vezette a szórakoztató zenei szerzeményeket elbíráló úgynevezett „sanzonbizottságot”. Több magyar opera szövegkönyvének írója, operalibrettó fordítója. Számos operett- és kabaréműsor versei fűződnek nevéhez.

Költeményeit bájos, könnyed, intelligens humor lengte át, egyaránt szórakoztatóan a gyermekek és a felnőttek számára. Játékos állatversei, máig sokat idézett kedvencei a rádió és tv szórakoztató adásainak. Közkedvelt televíziós animációs filmek szövegét írta, mint pl. a Mézga Aladár különös kalandjai; Kérem a következőt – “Dr. Bubó”. Az amerikai William Hanna és Joseph Barbara rajzfilm sorozatai (Flinstone-család, Maci Laci) magyar változatai általa lettek jobbak az eredetieknél. 1983-ban kapta meg az érdemes művész kitüntetést, majd ugyanaz év május 7-én elhunyt.

Az ünnepi eseményen Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, a kerület díszpolgára emlékezett a ma is népszerű pályatárs életútjára, költészetének eredetiségére, máig ható értékeire. – Romhányi József pályatársam és barátom helyét a Parnasszuson jelöli ki az irodalomtörténet, a legnagyobb magyar költők között. Rendkívül sokoldalú alkotó volt, az irodalmi műfajok, a líra, az epika és a dráma mellé életművével újat teremtett, amit egyszerűen Romhányinak nevezhetünk el. 34 évvel ezelőtt, a temetésén nekem jutott a nehéz feladat, hogy elbúcsúztassam őt. Örülök annak, hogy most, emléktáblájának felavatásának is részese lehetek. Büszke vagyok arra, hogy a barátomnak mondhattam őt.

Az emléktáblát Romhányi Ágnes az író, költő és műfordító leánya, Baranyi Ferenc és Magos Péter kerületi önkormányzati képviselő leplezte le, majd az egybegyűltek meghallgatták Romhányi József két tréfás költeményét a szülővárosában megrendezett Romhányi versmondó verseny győzteseinek előadásában. A szavalatokat követően a költő tisztelői, emlékének ápolói megkoszorúzták az újonnan avatott emléktáblát.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj