XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/02/06/20-civil-nap/

Témák A-Z

20. Civil Nap

2017. február 06. Kulturális hírek

A Civil Nap egyre népszerűbb rendezvényként „kinőtte” az AJAMK épületét. A szervezők jól döntöttek, hogy a jubileumi 20. találkozóra a Radnóti Miklós Művelődési Központba hívták meg a szervezeteket és a látogatókat. A megjelent érdeklődők között volt Szanyi Tibor Európa parlamenti és Hiszékeny Dezső a kerület egyéni országgyűlési képviselője is. Bevezetésként a résztvevők az „Itt élünk mi is” film rövidített változatát tekinthették meg, amely az egy éve bemutatott „Ide tartozunk” kerületi neves embereket bemutató film II. részének tekinthető.

Dr. Tóth József polgármester megnyitójában a kerület fejlődéséről, majd a civil szervezetekről és a kerületben regisztált 80 szervezetről  szólt. Legyenek büszke XIII. kerületiek – kérte a részvevőket, hiszen az objektív számok, tények azt igazolják, hogy a kerületnek mire büszkének lenni. Jelenleg is mintegy háromezer lakás épül a kerületben 223 ezer iroda m2 fejlesztése történik. A fővárosban közelmúltban épült 3,2 millió m2 beruházásból 1 millió m2 a kerületet gyarapította.

Magam is büszke vagyok a civil kurázsira – említette – majd partnerséget az együttműködést, a koordinációt emelte ki, amely nemcsak az önkormányzat és a civil szervezetek között valósult meg, hanem egyre inkább a civilek között is. A közel 10 ezres tagság (a lakosság 8%-a), jelentős erő és tényező a kerületben.

Ezt követően bemutatták a Civil Kerekasztal megválasztott vezetőjét Kronstein Istvánt. A XI. Civil Vándordíjat a kerületben 22 éve működő 43 ülést tartó 143 előterjesztést véleményező Szociális Kerekasztal kapta. A díjat az eddigi vezető, díszpolgárunk Szloboda József vette át. A rendezvény végén a „Legszínvonalasabb stand” díját több száz leadott szavazat alapján ismét a Láng Művelődési Központ (és klubjai, szakkörei) nyerte el.

 

A délután 3-ig tartó civil börzén bemutatkoztak a civil szervezetek, a 30 résztvevő között jelen volt az elsők között megalakuló Angyalföldért Egyesület, az Angyalföldi Szociális Egyesület, a XIII. Kerületi Mozgássérült Egyesület, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, a Magyar Vöröskereszt. Az újabbak közül a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület, a Háttér Társaság, a Hevesi Színtársulat alkotta a megjelenteket, a Láng klubsarkában a hét szervezetet reprezentáló standja jövőre már az 1,3 milliárd forint önkormányzati beruházásban épülő Láng Művelődési Központot is bemutatja.

A nagyterem megtelt a bemutatkozó szervezetek standjain látható prezentációval és kiállítással, emellett a kerengőben játékkészítés, ügyességi- és társasjátékok, interaktív játék várta az érdeklődőket. A Civil Szakmai Fórumon a civil szervezetek és az önkormányzat együttműködése a kerületben interaktív beszélgetés zajlott. A színpadon sorra következtek a bemutatók, majd 15 órától a civil szervezetetek ének–zenei, színjátszó, és táncművészeti műsora zajlott. A Gálaműsor idén is a kerületi civil szervezetek művészeti csoportjaira épült. A hét fellépő csoport különböző műfajt képviselt. A Jazz & More kitűnő hangulatot teremtett musical és pop-átirataival, a Láng Hevesi Sándor Színtársulata Örkény István „Abszurdum”-jából színvonalasan adott elő részleteket, közkedvelt klasszikus műveket mutatott be. A gálát hagyományosan a Keil Ernő Fúvószenei Együttes zárta, az idén retró hangulatban. A nap „háziasszonya” Polgár Adrienn alig felfedezhető szabadidejében az „Európai Év Fája” verseny melletti szavazásért kampányolt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj