XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/05/18/ember-az-emberert-eselyegyenlosegi-dij-2/

Témák A-Z

Ember az emberért esélyegyenlőségi díj

2022. május 18. Szociális hírek

2022. május 16-án, a Polgármesteri Hivatalban adta át dr. Tóth József polgármester az „Ember az emberért” esélyegyenlőségi díjakat. Az átadáson jelen volt Varga Zsanett, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság elnök, valamint Karácsonyi Magdolna aljegyző. A Képviselő-testület 2008-ban alapította meg a díjat azon emberek tevékenységének elismerésére, akik hozzáállásukkal, hétköznapi cselekedeteikkel az esélyegyenlőség érvényesüléséért tesznek.

Eddig összesen 26 személy kapta meg az elismerést.  A díjazottak köre sokszínű, közös bennünk, hogy a közösségért dolgoztak, tehetségüket a személyek, családok szolgálatára fordították, hitelesek lakókörnyezetük számára. Díjban részesültek korábban plébánosok, önkéntes munkát végző állampolgárok, civil szervezet vezetői, háziorvosok, szociális munkás.

Dr. Tóth József polgármester a díjátadáson elmondta, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat számára kiemelt fontossággal bír a hátrányos helyzetűek támogatása, az arra rászorulók segítése. A díj kapcsán kifejtette, hogy értékét növeli az a tény, hogy a lakosság szavazatai alapján kerül odaítélésre.

Az idei évben a legtöbb szavazatot dr. Sólyom Éva házi gyermekorvos és Bugledits Melinda, az Újlipótvárosi Szülők és Barátaik csoport alapítója kapták.

Dr. Sólyom Éva házi gyermekorvos tanulmányai során mindvégig az orvosi pályát tekintette céljának. Kitűnő eredménnyel diplomázott 1971-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, és azóta a gyermekorvosi hivatásnak él, gyermekorvosként dolgozik.  1977. május 1-jétől a mai napig a XIII. kerület szeretett és megbecsült gyermekorvosa. A területi gyermekorvosi munka keretében folyamatosan ellátott iskolaorvosi teendőket is, 1994-ben az iskola-egészségtan és ifjúságvédelem szakképesítést is megszerezte.

Kollégáival, munkatársaival kiegyensúlyozott, jó kapcsolatokat ápol, támogatására sokan és sokszor számíthattak, számítanak, segítőkészsége közismert. Az eltelt évek alatt sok-sok gyermeket látott felnőni, az általa kisgyermekként gondozottak időközben szülők, sőt egyesek már nagyszülők lettek, miközben ő változatlanul a család gyermekorvosa.

Bugledits Melinda aktív közéleti személy Újlipótvárosban, az Újlipótvárosi Szülők és Barátaik csoport egyik alapítója. A virtuális közösség gyakran fog össze közös ügyekért és a közösség tagjaiért.

Sokat segített Áronnak, a kisfiúnak, akire fél éves korában nagyon gyakori epilepsziás rohamok törtek.  Gyűjtést szervezett a kisfiú számára, a zeneiskolában koncertet, melynek bevételét neki ajánlották fel. Vásárt szervezett és a helyi boltosokat is meggyőzte a gyűjtés fontosságáról.

12 éve hozta létre az Újlipótvárosi Szülők és Barátaik közösségi oldalt, aminek ma már 2700 tagja van. Börzét szerveznek a kinőtt gyerekruhákból, vagy jó szakembereket ajánlanak egymásnak a kerületi anyukák és apukák. Először csak egyfajta beszélgetős oldal volt, de ma már szinte egy újlipótvárosi kisokosként működik.

Minden tevékenysége, jelzése azt mutatja, hogy lokálpatrióta, és nemcsak írásban, hanem cselekedeteivel is aktív. Bejegyzéseivel erősíti a szolidaritás, az egymás elfogadása, a tolerancia fontosságát. Többször szerveztek jótékonysági süteményvásárt. A cél valakiért, valakinek megsegítésért szervezett akció. Támogattak menekülteket, a gyermekeiket egyedül ápoló szülőket.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj