XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/01/25/dagalysetany-edison-ter-tripolisz-ter/

Témák A-Z

Dagálysétány, Edison tér, Tripolisz tér

2017. január 25. Lendületben a XIII. Kerület

Dagálysétány utca

A 2017-es vizes világbajnokság kapcsán, a strandfürdő északi részén épül kerületünkben az esemény megrendezésének helyt adó uszodakomplexum. Közlekedési csomópont épül, a rakparton gyalogos és bicikli utat alakítanak ki. A fejlesztés részeként a Váci úttól a Népfürdő utcáig zöldterületi pihenőkkel, két oldalán közlekedősávokkal gyalogos sétány készül.

A kiépülő közterület sétány jellegére, a közvetlen környezet hagyományaira tekintettel javasolta a képviselő-testület, hogy a Népfürdő utcát a Jakab József utcával és a Jakab József utcát az Esztergomi úttal összekötő közhasználatra átadott terület a Dagálysétány utca nevet kapja. Az 1897. óta bejegyzett Dagály elnevezés védett közterületnév. Az utcában működő strandfürdő szintén a Dagály nevet viseli.

 

Edison tér

A Váci út – Fiastyúk utca – Madarász Viktor utca – Föveny utca által határolt területen létrejövő régiós fejlesztési központ a XIII. kerület és Budapest gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű. A Váci út 117-119. szám alatti Váci Greens irodaépületekben épülettömbnyi irodát bérel a General Electric vállalat, amelynek alapítója 1890-ben, Thomas Alva Edison, minden idők egyik legnagyobb feltalálója volt. A képviselő-testület javasolta, hogy a két kialakuló ingatlan között létrejövő új közterület az Edison tér nevet kapja. Az érintett lakosságot lakcímváltozás, bejelentési kötelezettség nem terheli.

 

A „Tripolisz tér”

A Mosoly utca 27. és 31. közötti közterületen 1911-ben kezdték építeni és 1912-ben adták át az első, földszintes barakkházakat. A 16 egyemeletes, függőfolyosós épületekből álló kislakásos bérházakat 1915-ben adták át a Mosoly utca -Tomori utca – Babér utca – Göncöl utca által határolt területen.

A „Tripolisz” városrész nevét egyes vélemények szerint a telepen működő barakk-kocsmáról; „Kocsma a Tripoliszhoz”, mások szerint az olaszok 1911-es észak-afrikai hadjáratáról, a líbiai Tripolisz elleni támadásokról kapta. Sokan ma is így emlegetik a környéket, noha annak teljes átépítése több, mint harminc éve lezajlott. A képviselő-testület nemcsak “becenévként”, de közterület névként is szeretné megörökíteni a “Tripolisz” elnevezést.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj