XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/01/17/nem-a-fovarosi-forrasmegosztasra/

Témák A-Z

„Nem” a fővárosi forrásmegosztásra

2017. január 17. Egyéb

„A forrásmegosztási törvény alapján összeállított rendelet-tervezet alkalmatlan a megosztott források feladatarányos elosztására, mert a kerületek közötti megosztás továbbra is a 2012. évi arányszámokkal történik, ami teljességgel indokolatlan:

–       a törvény által „konzervált” helyzet a kerületek folyamatosan változó feladatai, adottságai miatt évről-évre egyre elfogadhatatlanabb,

–       a költségvetési törvényben alkalmazott „beszámítás” miatt az önkormányzati feladatok jelentős részének forrása az iparűzési adó (hivatal működtetése, zöldterületek, közutak fenntartása, szociális segélyezés), emiatt nem lehet változatlan formában elosztani a bevételt,

–       a Forrásmegosztási törvény 2015. év végi módosításával bebizonyosodott, hogy a rögzített megosztási arányok tarthatatlanok,

–       elfogadhatatlan az a gyakorlat, mely szerint a Forrásmegosztási törvény módosulhat a kerületek pozíciójának romlását okozva (fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása), míg ellenkező esetben nem történik módosítás (a 2017-től fizetendő szolidaritási hozzájárulás csak a kerületeket terheli, a Fővárosi Önkormányzatot nem).

A Fővárosi Önkormányzat forrásmegosztási rendelet-tervezete – bár megfelel a hatályos Forrásmegosztási törvény előírásainak – nem forrásmegosztási számításokon alapul, ezért a kerületi önkormányzatok véleményezési joga formális.

 Továbbra is javasoljuk a lakosságszám szerinti megosztást, mely egyszerű, objektív számítási mód, és a jelenleginél igazságosabb, az ellátott feladatokhoz jobban közelítő eredményt ad.”

 

A bevételek megosztása a főváros és a kerületek között 2016-ig 51% – 49%-ban történt. 2016-ban és 2017-ben a kerületek részesedési aránya az előző évhez képest 1,5-1,5%-kal (összesen 3%-kal) csökkent, a főváros részesedése a közösségi közlekedés finanszírozása érdekében ugyanennyivel nőtt. A módosítás első évben 3,5 milliárd Ft, 2017-től évi 7 milliárd Ft forrás kerületektől fővároshoz történő átcsoportosítását eredményezte. A kerületünkre jutó részesedés 2017-ben összesen 6,7 milliárd forint.

Az évről-évre következetlenül módosuló forrásszabályozás miatt a feladatok 2017-es költségvetési évben történt jelentős változása (iskolaműködtetés elvétele) a kerületi önkormányzatoknál szolidaritási hozzájárulás formájában ismételt támogatáscsökkenéssel jár, míg a Fővárosi Önkormányzat ez alól a teher alól mentesül. A megosztási arányokat ezzel együtt nem korrigálták annak ellenére sem, hogy a helyi adókról szóló törvény a helyi iparűzési adót továbbra is az önkormányzati szociális ellátások forrásaként jelöli meg. A kerületi önkormányzatok az adóerő-képesség nagyságrendje miatt nem kapnak központi forrást szociális segélyezési feladataik ellátásához.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj