XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/11/25/uzen-a-mult/

Témák A-Z

Üzen a múlt

2016. november 25. Kulturális hírek

A dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, a képviselő testület több tagja, valamint a kerületi civil szervezetek és a művészetpártoló közönség reprezentánsai jelenlétében  megtartott kiállítás megnyitón Roboz Beáta, az Újlipótvárosi  Galéria vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jakab Sándor, a kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondta el gondolatait a festményeken ábrázolt korszakról.

 

–Az ordas eszmék, amelyek nevében ezrével gyilkolták meg honfitársainkat, ma is jelen vannak, és ma is rombolnak – mondotta Jakab Sándor. – A mi felelősségünk, hogy mire neveljük gyermekeinket, átadjuk-e nekik a történelem üzenetét, vagy tétlenül tűrjük, hogy megismétlődjön mindaz, ami nem csak a zsidók és a cigányok, hanem az egész nemzet tragédiája volt.

 

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke megnyitó beszédében  felidézte, hogy a bemutatott anyagot első ízben a fővárosi metrószerelvényekben bocsátották a közönség elé. – Tartottam attól, hogy lesznek, akik a művek megrongálásával fejezik majd ki egyet nem értésüket az alkotók üzenetével kapcsolatban, de őszinte örömömre nem igazolódtak be félelmeim – mondotta a MAZSIKE elnöke. – Míg a zsidóságot a könyv, az írott betűk népeként szokás emlegetni, a cigányság a zenében, táncban, festményekben fejezi ki érzelmeit, emlékeit.

A bemutatott anyag tanúsítja, hogy ma is elevenen él a vészkorszak emléke, amelynek tanulságait sohasem szabad elfelejtenünk, és másokat is emlékeztetnünk kell rájuk. A kiállítás tovább vándorol majd az országban. A következő állomása a fiatalkorúak börtönében lesz, ahol sajnálatosan magasan reprezentáltak a roma fiatalok. Bízzunk benne, hogy megértik majd ezeknek a képeknek az üzenetét, azt a felelősséget, amit az elpusztított honfitársaink hagytak ránk.

 

A megnyitó a Romano Glasu együttes zenés-verses összeállításával zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj