XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/11/15/micimacko-zsebibaba-es-a-pagony-ujlipotvarosban/

Témák A-Z

Micimackó, Zsebibaba és a Pagony Újlipótvárosban

2016. november 15. Lendületben a XIII. Kerület

Az eseményen, amelyen dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, valamint az önkormányzat szociális intézményeinek vezetői mellett a most átadott intézménybe járó gyermekek szüleinek képviselői is részt vettek, Karácsonyi Magdolna megnyitóját követően a polgármester mondott avató beszédet.

 

Dr. Tóth József emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a fővárosi közigazgatási egységek között  a XIII. kerület volt az első, ahol 2009-ben a képviselő-testület bölcsőde hálózat létrehozásáról döntött, és egy új intézményi formát is létrehozott. Ennek első intézménye 2010-ben az Esküvő közben átadott családi napközi volt. Az Esküvő köz 1-3. szám alatti háziorvosi rendelő épületéhez csatolt földszintes részben működött egykor az ügyeleti szolgálat, mely a Révész utcai rendelő megépítése után átköltözött a Révész utcába. Az Esküvő közben az ügyelet helyén lett kialakítva az első családi napközi. – Örömünkre szolgál – mondotta a polgármester -, hogy kerületünkben az elmúlt nyolc évben átlagosan 1100-1200 gyermek született, szemben a korábbi évek 600 fős átlagával. Nyugodtan mondhatom, hogy minden egyes új jövevényre számítunk, és gondoskodunk minden szükséges ellátásról. Az elmúlt években mintegy 19000 új lakás épült városrészünkben. A beköltözők meghatározó többsége a fiatal korosztályokból kerül ki, ennek is köszönhető a bőséges gyermekáldás. Míg Nyugat-Európában a családok 20-25%-a tudja elhelyezni gyermekét bölcsődében, nálunk eléri az egyharmadot a bölcsődét, és családi bölcsődei ellátást igénybe vevő szülők aránya. A most átadásra került Családi bölcsődében három csoport került kialakításra: a Micimackó, a Pagony,és a Zsebibaba csoport.

Ezekkel együtt kerületünkben összesen 1100 gyermek bölcsődei ellátására teremtettünk lehetőséget. A Családi napközi kialakítása 70 millió forintba került. Ezzel együtt az önkormányzat 2016. évben 582 millió forintot költött összesen négy bölcsőde korszerűsítésére, kettőben, a Hegedűs Gyula utcai és a Vizafogó bölcsődében jelenleg is folynak a korszerűsítési munkálatok. Dr. Tóth József polgármester avató beszédét azzal zárta, hogy minden kerületi szülő biztos lehet abban, a gyermeke nem marad férőhely, ellátás nélkül.

 

A Családi bölcsőde csoportjaiban mindössze 7 gyermek egyidejű gondozása, foglalkoztatása folyik, szemben a hagyományos bölcsődék átlagosan 14 fős csoportjaival. A most átadott intézménnyel együtt 14-re nőtt a családi napközik száma, összesen 98 férőhellyel. A 2017. január elsejétől várható jogszabályváltozást követően bölcsődei ellátás kizárólag mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet és alternatív napközbeni ellátás keretében biztosítható. Az önkormányzat, mint az Angyalföldi Családi Napközi Hálózat fenntartója családi napközijeit családi bölcsődeként kívánja működtetni. Az átalakulás nem érinti majd a jelenlegi családi napközikbe járó gyermekek helyzetét.

 

Az átadó ünnepség az intézménybe járó gyermekek által előadott ünnepi műsorral zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj