XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/10/28/lebukas-utan-perdonto-bizonyitekok/

Témák A-Z

Lebukás után – perdöntő bizonyítékok

2016. október 28. Közterület felügyelet hírek

A BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnüldözési alosztályának szakemberei rendszeres vendégek a térfelügyeleti rendszer operációs központjában, amely az elmúlt években sok bűnügy felderítéséhez és bizonyításához szolgáltatott más módon nem megszerezhető adatokat. Mint beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt a rendszer által biztosított lehetőségek felhasználásával sikerült azonosítani és intézkedés alá vonni egy olyan gépjárművezetőt, aki külföldi rendszámú járművével sorozatosan követett el különböző közúti szabálysértéseket, rendszeresen bliccelt a fizető parkolási övezetben, és eltulajdonította a közterület-felügyelet kerékbilincsét. Az eljárás során vált ismertté, hogy az illető járművét más kerületben is megbilincselték – és azt a kerékbilincset is magával vitte… Szeptember közepén ismét eredményes rendőri akcióra került sor a térfelügyeleti rendszer felhasználásával.

Egy gépjármű feltörés-sorozat tetteseinek megállapítására irányuló nyomozás során a Bűnüldözési alosztály nyomozóinak sikerült feltérképezni a csoport tagjainak mozgását, és „visszakövetésükkel” jogi erejű bizonyítékok keletkeztek az általuk használt gépkocsi tekintetében is. A rendszeren keletkező információk túlnyomó többsége azonban a közterület-felügyelet kompetenciájába tartozik. A kamerák célirányos üzemeltetésével folyamatosan felügyelet alatt tarthatók azok a közterületek, amelyek különösen érzékenyek a leggyakoribb szabálysértések és szabályszegések szempontjából, ami lehetőséget biztosít a járőrszolgálat hatékony, és gyors fellépéséhez, a jogsértések bizonyításához, elkövetőik azonosításához.

Annak ellenére, hogy a rendszer működtetésének tapasztalatai széles körben ismertek, az elmúlt héten ismét sikerült tetten érni egy olyan gépjárművezetőt, aki az éj leple alatt fél köbméternyi lomot és szemetet rámolt a közterületre, majd a „jól végzett munka” mosolyával arcán próbált visszatérni az önkéntes jogkövetők táborába. Elképzelésébe azonban hiba csúszott, és most már azon kell töprengenie, hogy nem lett volna-e olcsóbb, ha a kacatoktól inkább a hulladék udvarban vált volna meg.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj