XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/09/30/befejezeshez-kozeledik-a-2016-evi-utfelujitasi-program/

Témák A-Z

Befejezéshez közeledik a 2016. évi útfelújítási program

2016. szeptember 30. Lendületben a XIII. Kerület

Az átadáson megjelentek az önkormányzat, valamint több önkormányzati intézmény képviselői, több kerületi civil szervezet és a lakosság reprezentánsai, akiket Braun József, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Parkolási Üzletágának vezetője köszöntött, majd felkérte dr. Tóth József polgármestert a felújított útszakasz átadására.

 

A polgármester ünnepi beszédét azzal vezette be, hogy az úthálózat állapota és minősége a közrend és a közbiztonság, valamint a köztisztaság mellett a lakosságot leginkább foglalkoztató közügyekhez tartozik. Ennek megfelelően a Lendületben a XIII. kerület ciklusprogramban az önkormányzat vállalta, hogy minden évben forrást biztosít a saját tulajdonában lévő úthálózat 3%-ának karbantartására és felújítására, és folyamatosan kicseréli a balesetveszélyes kockakő burkolatokat.

 

A programban foglaltak alapján, a lassan végéhez közeledő 10 éves útfelújítási koncepciónak megfelelően 2016. évben összesen 1665 folyóméter hosszban. 281 millió forintot fordítottunk útfelújításra, a gyalogos közlekedési felületekre 129 millió forintot, fenntartási munkákra 210 millió forintot költöttünk. A munka keretében a következő területeken került sor beruházásra:

  • Visegrádi utca (Victor Hugo utca – Radnóti M. utca között) 400 fm-en aszfaltszőnyegezés és részleges járdaépítés;
  • Mura utca (Cserhalom utca – Váci út között) 167 fm teljes pályaszerkezet csere;
  • Hajdú utca (Fáy utca – Rozsnyay utca között) 350 fm aszfaltszőnyegezés;
  • Herzen utca (Hollán Ernő utca – Pozsonyi út között) 90 fm aszfaltszőnyegezés;
  • Ipoly utca (Újpest felsőrakpart – Pozsonyi út között) kétrétegű aszfaltszőnyegezés, részleges szegélyépítés;
  • Keszkenő utca (Béke út – Reitter Ferenc utca között) 355 fm aszfaltszőnyegezés, és a Jász utcai csomópont burkolatának cseréje;
  • Szomszéd utca 177 fm aszfaltszőnyegezés járdaépítéssel.

A kockakő burkolatok cseréje idén az Ipoly utcában, illetve a Mura utcában valósul meg, mindkét helyszínen aszfalt burkolattal váltjuk fel a kockakövet. A Mura utca és a Visegrádi utca egy szakasza új térkő burkolatú járdát kapott. A Hajdú utcai beruházás során a felszíni vízelvezetést is javítottuk. Legnagyobb értékű felújítás a Visegrádi és Mura utcában történt közel 50-50 millió forint értékben.

 

Még idén elkészül a Forgách utca, a Lomb utca és a Teve utca közötti szakaszon. Megújul a Frangepán köz Frangepán utcától délre eső szakasza, amely eddig földút volt. A területen a közvilágítás és a csatorna fejlesztése is megvalósul. A hátralévő munkálatok további 64 millió forintot jelentenek. Törekszünk arra, hogy a fejlesztésekre szánt forrás mellé megfelelő színvonalú fenntartás párosuljon. A fenntartási munkák során a XIII. Kerületi Közszolgáltató által megbízott kivitelező burkolathibákat szüntetett meg és az úttartozékokat javította.

A jelentős járdafelújítás mellett 4 kijelölt gyalogos átkelőhely is létesült:

  • Esztergomi utca – Dunavirág utca
  • Kassák Lajos utca – Huba utca
  • Kassák Lajos utca – Lőportár utca
  • Visegrádi utca – Véső utca

Az utakat ez évtől teljes munkaidős útellenőr felügyeli, segítségével jelentősen csökkent az úthiba keletkezése és javítása közötti idő. A célzott ellenőrzések során tavasszal a kerékpárutak teljes felülvizsgálatát végeztük el, ami azért bír különös jelentőséggel, mert a fővárosi kerékpár úthálózat mintegy 10%-a, összesen 18 km hosszon a kerület közigazgatási területén, önkormányzati tulajdonban van. Nyár végén az oktatási, nevelési intézmények környezetének felülvizsgálata és a feltárt úthibák javítása történt meg.

Végezetül dr. Tóth József említést tett arról, hogy a 2017. évi úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan, fővárosi beruházásban is jelentős útfelújítási munkák folynak a kerületben. A már megkezdett munkálatok mellett hamarosan kezdetét veszi a Margit- és az Árpád híd alsó rakpartján kialakítandó gyalogos sétány kialakítása is.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj