XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/09/16/mecenas-a-vizafogo-tagiskolaban/

Témák A-Z

Mecénás a Vizafogó Tagiskolában

2016. szeptember 16. Kulturális hírek

Mint korábban beszámoltunk róla, az önkormányzat az elmúlt hónapokban százmilliós nagyságrendű támogatást biztosított a kerületi tanintézetek állagmegóvására, felújítására, az oktatási feltételek javítására annak ellenére, hogy iskoláink államosítási folyamata 2017. január 1. napjával teljessé válik. A kiadások között egyedülállónak tekinthető a Hunyadi Mátyás Általános Iskola Vizafogó Tagiskolájának első emeletén található, 240×530 cm méretű kerámia kompozíció helyreállítására fordított másfél millió forint, ami az 1984-ben készült művészeti alkotás megmentését tette lehetővé.

A mű alkotója, dr. Marosi Ilona így emlékezett az 1984-ben elkészült kerámia kompozícióval való múlt évi találkozásáról: – Amikor megpillantottam a kompozíciót, azonnal láttam, hogy a mű nagy veszélyben van. Az 560 darab csempe néhány eleme eltűnt, mások megrongálódtak, megsérültek. Nem volt kétséges, hogy gyors beavatkozás nélkül az egész mű megsemmisülhet. Szívügyemnek tekintettem, hogy mindent elkövessek az alkotás teljes helyreállítása érdekében, hiszen az elmúlt három évtizedben iskolások generációi tanultak ebben az épületben, nap mint nap találkozva a helytörténetileg is jelentős műalkotással, ami formálhatta képi világukat, művészeti érdeklődésük ébredését. Nagy szerencsének tartom, hogy igazi mecénásra találtam az önkormányzatban, amely az Intézményműködtető és Fenntartó Központ közreműködésével mindent elkövetett a mű teljes körű, és magas színvonalú helyreállításáért.

A teljes restaurálás igazi csapatmunka volt – mondotta a festőművész –, amiért köszönetet mondok a Czetu Kft. szakembereinek. Munkánk eredménye magáért beszél, az alkotás megszabadult az átadása óta eltelt 32 esztendő nyomaitól. Bízom benne, hogy a következő iskolai generációk is olyan érdeklődéssel és szeretettel tanulmányozzák majd munkámat, mint az előttük járó nemzedékek.

A restaurálás során dr. Marosi Ilona saját maga állította elő a pótláshoz felhasznált kerámialapok festéséhez felhasznált mázat, így lehetetlen megkülönböztetni az eredeti és az új elemeket, a mű a régi szépségében ragyog.

 

A felújított mű átadó ünnepségén az önkormányzat képviseletében az Intézményműködtető és Fenntartó Központ igazgatója, Sebeszta Attila köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta az esemény jelentőségét. – Egy műalkotás mecénásának lenni kitüntető lehetőség és feladat – mondotta az IMFK igazgatója. – Ez akkor is igaz, ha a támogatás egy létező mű megmentésére irányul, mint ahogy ebben az esetben is történt. Dr. Marosi Ilona alkotása a művészettörténetben egyetemes szimbólumnak minősülő, ráadásul kerületünk tekintetében egy városrész névadóját jelentő vizának állít maradandó emléket. Megkülönböztetett szerepét az a tény határozza meg, hogy a gyűjteményekben és múzeumokban elhelyezett alkotásokkal szemben, amelyeket csak a műértő közönség látogat, minden nap láthatók a befogadó közönség, a gyermekek számára, együtt élnek velük, beépülnek a hétköznapjaikba, formálják világlátásukat és ízlésüket. Senki sem tudja megmondani, hogy ennek a kerámia kompozíciónak az emlékét hány ezer, immár felnőtt emberré cseperedett egykori diák őrzi, azonosítva azt az iskola, az ifjúság éveivel, életérzésével. Örömömre szolgál, hogy az önkormányzat nagylelkű mecénási támogatásának köszönhetően közreműködőként magam és munkatársaim is részesei lehettünk dr. Marosi Ilona Vizafogó kompozíciója restaurálásának, az új nemzedékek számára történt megőrzésének.

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola Vizafogó Tagiskolája nevében Szállási Zsuzsanna az intézmény igazgatója foglalta össze az ünnepi eseménnyel kapcsolatos gondolatait. Szívesen éltek együtt eddig is az alkotással, de most még inkább magukénak érzik. Diákok, szülők, vendégek álltak meg a kerámia kompozíció előtt és mindenki mást és mást látott meg, újabb csodákat fedezett fel benne. Köszönte az önkormányzat támogatását, a művész munkáját. Ígérte, hogy jó és gondos gazdái lesznek az alkotásnak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj