XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/08/19/angyalfold-papp-laszlo-ter/

Témák A-Z

Angyalföld, Papp László tér

2016. augusztus 19. Kulturális hírek

A rendezvényen a névadó fia és családtagjai mellett megjelentek a kerület országgyűlési képviselői, a Vasas SC, a Budapesti Honvéd, a Magyar Ökölvívó Szövetség és a Papp László Akadémia vezetői, számos önkormányzati képviselő, a kerületi intézmények, egyházak és civil szervezetek reprezentánsai,  valamint a tér névadójának egykori tanítványai, barátai és tisztelői is. A tér-, és szoboravatás  aktualitását több körülmény határozta meg. Papp László az első olimpiai aranyérmét Londonban, 1948 augusztusában szerezte, és az idén emlékezünk díszpolgárrá avatásának 15., születésének. 90. évfordulójára is.

 

Dr. Tóth József polgármester avató beszédében emlékeztetett arra, hogy Papp László 1926-ban a kerületi Visegrádi utcában született. Kisebb kitérők után 1932-ben költözött a család az akkori Fóti út, a mai  Kassák Lajos utca 48. szám alá, így a későbbi háromszoros olimpiai aranyérmes ökölvívó  gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Emlékét a ház falán domborműves emléktábla őrzi. – Papp Lászlót az egész ország a magáénak tekinti – mondotta dr. Tóth József -, de ő mindenek előtt közénk, XIII. kerületiek közé tartozott. Ifjú korában szívta magába a mások iránti szolidaritás és részvét érzését, ami egész életútján elkísérte. Szegény család gyermekeként emelkedett a legnagyobbak közé, és soha, egyetlen pillanatra sem felejtkezett meg arról, hogy honnan érkezett a magyar sporttörténelem halhatatlan alakjai közé.

Papp László focizott az angyalföldi grundokon, édesapjával ökölvívó mérkőzésekre járt. Az iskola elvégzése után a Magyar Optikai Művek dolgozója lett, és a gyár ökölvívó szakosztályában kezdett bokszolni. Edzője hamar felismerte egyedülálló tehetségét, majd Adler Zsigmonddal való találkozása meghatározta egész további pályafutását. A világon az első ökölvívó volt, aki egymást követően háromszor nyerte el az olimpiai aranyérmet: 1948-ban Londonban, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbournben. 95 alkalommal képviselte Magyarországot nemzetközi versenyeken. Az ellenfeleit többségében kiütéssel, vagy nagy fölénnyel verte. 1964 után edző lett, majd 1992-ben boksziskolát nyitott. 2003. október 16-án hunyt el Budapesten. – A köszönet és az elismerés szavait nem lehet elégszer kiejteni – mondotta végezetül dr. Tóth József, átadva a kerület lakosságának az újonnan létesített közterületet.

A korábbi parkolóterület helyén kialakított 650 m2 új intenzív zöldterület reprezentatív pihenőtérré vált a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásának köszönhetően. Az Idősek Klubja előtt, a Karmelita templom mellett, részben szakrális tér alakult ki, melyet vízfelület és növények sora gazdagít. A területen 12 padot helyeztek ki és megújult a közvilágítás, 6 platán fát, 1482 talajtakaró cserjét és 1405 évelő növényt ültettek. A zöldfelület és a gyepszőnyeg önözéséről automata öntözőhálózat gondoskodik. A helyszínen két vízarchitektúra létesült. Az egyik csiszolt gránit, melyen a lefolyó vízfilm alkot csobogó és csillogó felületet. A másik architektúrában mészkő kubusokon áttörő párafelület díszíti és hűsíti a teret.

Az avató beszéd elhangzását követően a polgármester ifj. Papp Lászlóval közösen leplezte le a hatszoros Európa Bajnok egész alakos bronzszobrát, Lelkes Márk, Cserny-díjas szobrászművész, a Villa Negra Művészeti Egyesület elnökének alkotását, majd dr. Borbély Zoltán ügyvéd, egykori sportriporter, a „Paplaci” című film rendezője elevenítette fel a boksz-legenda alakját. – Profiként 1957-től, 29 mérkőzéséből 27-et megnyert, két döntetlen mellett, azaz profiként senki sem tudta legyőzni, mivel tudjuk: „Papp Lacit nem lehet legyőzni!” Még akkor sem, ha az akkori politikai vezetés nem engedte a profi világbajnoki címért bokszolni – mondotta dr. Borbély Zoltán. – Személyes tapasztalatom, hogy Laci bácsit nem lehetett megelőzni a köszönésben, a siker nem tette gőgössé, megmaradt szerénynek, nem szerette a nagyképű, öntelt embereket. Ez a gyönyörű tér méltó Papp Lászlóhoz – mondotta végezetül dr. Borbély Zoltán.

Ez után került sor a szobor megkoszorúzására. Elsőként dr. Tóth József polgármester helyezte el Papp László szobrának talapzatánál az önkormányzat koszorúját, majd a kerület országgyűlési képviselői, a bajnok egykori egyesületei, a Magyar Ökölvívó Szövetség, a Papp László Akadémia és a kerületben működő civil szervezetek képviselői koszorúztak. Végezetül a felejthetetlen sportember tisztelői, az emlékét ápoló egykori sporttársak, barátok és tanítványok helyezték el virágaikat a Papp László tér névadójának szobránál.

Papp László 2001-ben kapta meg a Budapest Főváros XIII. Kerület Díszpolgára címet, szintén 2001-ben lett Budapest Díszpolgára is. A most átadott szobor és tér mellett a  Kassák Lajos utca 48. számú házon 2004. óta Gyurcsek Ferenc által készített dombormű emlékeztet a ház egykori lakójára.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj