XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/07/04/kozszolgalati-tisztviselok-napja/

Témák A-Z

Közszolgálati Tisztviselők Napja

2016. július 04. - Frissítve Kulturális hírek

Dr. Bujdosó Sándor jegyző ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar közigazgatás történetének évszázadnyi tanulságai azt mutatják, hogy  a valódi önkormányzás, az önkormányzatiság érték. Ezt a legújabb kori önkormányzatiságunk elmúlt több mint 25 éve alatt egyetlen politikai tényező sem vitatta, 2010 után sem – legalább is szavakban. Azonban mindannyian tudjuk: igazából nem a szavak, hanem a tettek minősítenek.

Az Alaptörvénynek nevezett új alkotmányból eltűntek az önkormányzatok alkotmányos alapjogai: a helyi közügyek demokratikus intézésének garanciái, az önkormányzatok szervezeti-, és pláne gazdasági önállósága. Ma már talán egyre többen látják (mert a saját bőrükön, közvetlen tapasztalataikból is érzik), hogy ami nem önkormányzati, hanem állami az attól még nem jobb, ami centralizált, az attól még nem lesz szükségszerűen hatékonyabb. A köztisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályok változását áttekintve alappal sóhajthatunk fel: hol van már a hivatásunk gyakorlásának biztonsága, a kiszámítható, érdemeken alapuló előmeneteli rendszer, a köztisztviselő jogi védelme. Az elmúlt időszakban csak egy biztos dolog volt a köztisztviselői jogviszonyban: az, hogy 38.650 Ft a köztisztviselői illetményalap. Dr. Bujdosó Sándor nyomatékosan szólt arról, hogy meg kell tudnunk értetnünk szűkebb és tágabb környezetünkkel: léteznek olyan helyi ügyek, amelyekben jó döntést hozni csak helyben, a választók által létrehozott és ellenőrzött önkormányzati testületekben lehet, és az emberek számára az önkormányzati igazgatás a biztosíték arra, hogy a problémáikat megoldja, mert az állami szervek csupán elintézik az ügyeket.

A jegyző ünnepi gondolatainak elhangzását követően dr. Tóth József polgármester áttekintést adott az elmúlt év főbb történéseiről, a kerületet, illetve az önkormányzatot ért elismerésekről, a köztisztviselők részére biztosított anyagi juttatásokról, majd az elismerések átadására került sor. A XIII. Kerületi Önkormányzat jegyzője az osztályvezetők javaslata alapján, polgármesteri egyetértéssel címek adományozásáról döntött. Kiemelkedő közszolgálati tevékenységéért 2016-ban címzetes vezető tanácsosi címet kapott Muraközi Réka, a Polgármesteri Iroda munkatársa, címzetes főtanácsosi címben részesült Kovács Eszter, az Igazgatási Osztály munkatársa, címzetes főmunkatársi címet kapott Szabó Józsefné, az Adóügyi Osztály munkatársa, szakmai tanácsadói címben részesült Holczerné Licska Katalin, a Szociális és Köznevelési Osztály munkatársa, és szakmai főtanácsadói címet kapott dr. Bálint Erika, a Jegyzői és Jogi Osztály munkatársa.

A Köztisztviselői Vándordíj nyertese, vagyis az Év Köztisztviselője a kollégák szavazatai alapján Unger Tiborné, a Jegyzői és Jogi Osztály munkatársa lett. Bejelentették, hogy a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából Kiss-Karácsony Éva, a Jegyzői és Jogi Osztály munkatársa  a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany  fokozat kitüntetést vette át dr. Pintér Sándor belügyminisztertől.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj