XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/06/27/20-eves-az-angyalfoldi-szocialis-egyesulet/

Témák A-Z

20 éves az Angyalföldi Szociális Egyesület

2016. június 27. - Frissítve Szociális hírek

A meghívottakat az egyesület elnöke, Sági Judit köszöntötte, majd dr. Tóth József polgármester méltatta a kerület életében fontos szerepet játszó szervezet két évtizedes tevékenységét, amely sok szálon kapcsolódott az önkormányzat célkitűzéseinek megvalósításához.

A polgármester a kerület fejlődéséről szólva emlékeztetett arra, hogy napjainkban 74 000 lakás, mintegy 30 000 cég található városrészünkben, a nyugdíjasok száma eléri a 30 000 főt,  17-19 000 a 18 év alatti helyi lakosok száma, és  évenként mintegy ezer újszülöttel gyarapodik az itt élők száma. – Az elesett emberekről, a megváltozott munkaképességűekről és a szükséget szenvedőkről történő gondoskodás az elmúlt évtizedekben mindig megkülönböztetett figyelmet kapott az önkormányzat részéről – mondotta dr. Tóth József  –, és erre törekszünk a jövőben is. A szociális területre önkormányzatunk évi három milliárd forintot fordít: ennyibe kerül a szociális intézményhálózat fenntartása és a segélyezés, amihez az állami költségvetésből az önkormányzat egyetlen fillért sem kap. A polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályán az ügyek száma évi 100 000 körül alakul, az osztályt személyesen felkereső ügyfelek száma évek óta meghaladja az évi  20 000 főt. A szociális területen megfogalmazott célok valóra váltásáért folytatott munkában fontos és mással nem pótolható  szerepet játszik az ASZE, amely létrejötte óta szerződéses kapcsolatban áll az önkormányzattal.

A szervezet tevékenységének volumenéről szólva dr. Tóth József  elismeréssel szólt arról, hogy a szociális bolthálózat az elmúlt húsz évben mintegy 3,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított, bizonyítva létjogosultságát, és a rászorulók ellátásában betöltött jelentőségét. A polgármester mindezek mellett méltatta az egyesület  parkgondnoki tevékenységét, a műhelyben folyó sokrétű munkát, és a hajléktalanok foglalkoztatása érdekében kifejtett erőfeszítéseket, leszögezve, hogy az egyesület fennállásának évtizedei alatt alkalmazkodóképességből jelesre vizsgázott.

Köszöntőjét követően dr. Tóth József átadta az egyesület elnökének az önkormányzat ajándékát, egy, a Hegedüs Gyula utca 97. szám alatt működő szociális boltnak szánt fagyasztószekrényt, majd az egyesület alelnöke, Fejér Józsefné idézte fel az ASZE létrehozásához, és működésének első éveihez fűződő emlékeit. Az alelnök mások mellett  megemlékezett a szervezet első elnökéről Kovács Andrásról, a szeretett Bandi bácsiról, felidézte a korán eltávozott, de maradandó értékeket hátrahagyó Tátrai Kálmán alakját, és köszönetet mondott a Szociális és Köznevelési osztály vezetőjének, Karácsonyi Magdolna aljegyzőnek a hosszú évek óta biztosított támogatásáért és segítségéért.

 

Az ünnepi beszédek elhangzását követően a ünnepi ebéd várta a meghívottakat, akik a Previ Band muzsikája mellett, a késő délutáni órákig folytatták az emlékidézést.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj