XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/06/02/emlektabla-avatasok-az-ujlipotvarosban/

Témák A-Z

Emléktábla avatások az Újlipótvárosban

2016. június 02. - Frissítve Kulturális hírek

A Nemeskürty István tiszteletére és emlékezetére állított emléktáblát felavató ünnepi beszédében  az egybegyűltek, köztük az ünnepelt családtagjai, egykori tanítványai, barátai és tisztelői előtt dr. Tóth József emlékeztetett arra, hogy a neves személyiség kerületünk első díszpolgári címmel kitüntetett polgárainak egyike volt. – Nem véletlenül járt neki a „tanár úr” megszólítás – mondotta a polgármester, – hiszen termékeny életútja során több mint ötven kötetet jegyzett, és filmesztétikai tanulmányai, forgatókönyvei, társadalmi szerepvállalása is emlékezetessé teszi pályafutását.

Nemeskürty István munkásságát hazaszeretet és történelmi felelősség jellemezte. Műveiben nem csak a magas színvonalú szakmaiság volt jelen, de megjelenítette az országot, a nemzetet, és a mindazt, ami ezek mögött a fogalmak mögött van. Nemeskürty István a szívén viselte a kerület közügyeit, és tevékenyen közreműködött a Béke téri kerületi emlékhely létrehozásában is – zárta avató beszédét dr. Tóth József. A polgármester beszédét követően Nemeskürty István egykori tanítványa, Kaiser László író, költő, kiadóvezető  elevenítette fel egykori mestere alakját és munkásságának jelentősebb állomásait,  majd az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására került sor.

Békés Pál emléktáblájának felavatására az író egykori lakóépületénél rendezett ünnepség keretében, a Hegedűs Gyula utca 24. számú háznál került sor. Dr. Tóth József ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Békés Pál öt évvel ezelőtt, posthumus kapta meg a kerület díszpolgári címét. Az író, drámaíró, műfordító alakját felidézve a polgármester kiemelte, hogy az alkotó munkásságát kísérletező kedv, sajátos irónia, és színes megjelenítési képesség jellemezte. Ötletadója volt a méltán nagysikerű  Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalomnak, és 21 könyvével, amelyek közül leginkább a novelláskötetei aratták a legnagyobb elismerést,  beírta nevét a magyar irodalom történetébe.

Dr. Tóth József ünnepi köszöntőjét követően a néhai díszpolgár egykori tanára, majd barátja Takács Ferenc irodalomtörténész, egyetemi tanár  beszélt az egybegyűltek, közöttük az ünnepelt rokonai és tisztelői előtt a Békés Pálhoz fűződő emlékeiről, alkotói pályafutásáról, műveinek máig ható üzenetéről, majd az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására került sor.

Mint korábban hírül adtuk, május 11-én korábbi lakóhelyén, a Karikás Frigyes utcában Ember Judit filmrendező egykori laóépületén is emléktáblát avatott az önkormányzat, egykori díszpolgárunk tiszteletére.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj