XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/05/10/parkolasi-velemeny-keres/

Témák A-Z

Parkolási vélemény kérés

ARCHÍV | 2016. május 10. - Frissítve Egyéb

E jogalkotási felhatalmazással élve a Képviselő-testület 2013. évben új várakozási kedvezményt vezetett be, amellyel díjmentes várakozási lehetőséget biztosított a kerületben élő családok számára gyermekeik oktatási vagy nevelési intézménybe szállításához abban az esetben is, ha a gyermek a gépjárművet üzembentartó szülő állandó lakóhelyével nem azonos várakozási övezetben jár oktatási vagy nevelési intézménybe.

A kedvezmény bevezetésének tapasztalatai alapján az Önkormányzat vizsgálta annak lehetőségét, hogyan biztosítható a kerületben székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező szervezettel munkaviszonyban álló gépjármű üzembentartók számára kedvezményes várakozási lehetőség, kényelmesebbé téve ezáltal a fizető parkolási közszolgáltatás igénybevételét.

A munkavállalói díjfizetési kedvezmény bevezetésének alapja az a jogalkotói szándék, mellyel kedvezményes várakozási lehetőséget kíván biztosítani a kerületben működő cégekkel, foglalkoztató szervezetekkel munkaviszonyban álló, nem kerületi lakóhelyű, de munkanapokon parkolási közszolgáltatást igénybevevő gépjármű üzembentartók részére azokon a várakozási területeken, ahol a telítettség mértéke ezt lehetővé teszi.

A kedvezményt a foglalkoztató szervezet igényelheti munkavállalóinak. A kedvezményes havidíj a kedvezménnyel érintett várakozási körzetre érvényes egyórai várakozási díj nyolcvanszorosa.

A munkavállalói kedvezményt a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálatán kizárólag előre lehet megváltani, azonban nem vehető igénybe mobilfizetéssel, parkoló kártyával, vagy parkoló-automatából megváltott jeggyel. A munkavállalói kedvezményre jogosító matrica tárgyévre szól, a kedvezményes díj havi megfizetése mellett.

Az új típusú várakozási kedvezmény bevezetésével egyidejűleg az éves lakossági várakozási hozzájárulások kiadása során két leggyakrabban felmerülő élethelyzetre is megoldást kíván nyújtani a rendelet-tervezet. A módosítás hatályba lépésével lehetővé válik, hogy a leendő örökös már a hagyatéki eljárás alatt állandó várakozási jogosultsághoz jusson, továbbá biztosítja, hogy a már meglévő hozzájárulással rendelkező kerületi lakos saját gépjárműve meghibásodása esetén se essen el a díjmentes várakozás lehetőségétől.

A módosító rendelet tervezetét – a jogalkotásról szóló törvény elvárásainak megfelelően, összhangban továbbá a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal – társadalmi véleményezésre bocsátjuk. Várjuk minden kerületi lakos segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a megvalósítható lakossági elvárásokat a készülő jogszabály megalkotásának figyelembe vehessük.

Véleményeket  2016. június 10-ig várják a következő e-mail címre: velemeny@bp13.hu

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj