XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/04/13/megujult-a-hazi-gyermekorvosi-rendelo-es-vedonoi-szolgalat-a-nover-utcaban/

Témák A-Z

Megújult a házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat a Nővér utcában

2016. április 13. - Frissítve Egészségügyi hírek

Dr. Tóth József polgármester a megnyitójában elmondta: a kerület az integrált településfejlesztés és településmenedzsment híve, ez alapján készült a kerület 2033-ig tartó Hosszú távú fejlesztési koncepciója, a „Lendületben a XIII. Kerület” ciklusprogram és a szakterület kiemelt feladatait tartalmazó Egészségügyi Koncepció. Az önkormányzat biztosítja a megfelelő humán erőforrást, felújítja és jó színvonalon működteti az ellátásnak helyet adó épületeket és megteremti a lehetőségét a korszerű orvosi eszközök beszerzésének. Mindezt a fő cél, a minél teljesebb körű prevenció érdekében végzi.

Az elmúlt évtizedben az önkormányzat mintegy 3,5 milliárd forintot fordított az egészségügyi intézmények felújítására, korszerűsítésre és 1,5 milliárd forintot a műszerfejlesztésre. Valamennyi háziorvosi rendelő megújult. 2006-ban a Szegedi úti és csaknem egy évvel ezelőtt a Visegrádi utcai szakorvosi rendelőintézet is felújításra került.

A szakmai vélemények szerint a most átadott rendelő nemcsak a mai, hanem a „holnapi” kor igényeinek is megfelel.„Használják egészséggel” adta át a polgármester a beruházást dr. Majorosi Györgynek, a rendelő kollegiális vezetőjének.

Dr. Hertzka Péter az Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa megköszönte az önkormányzatnak, hogy a magas szintű lehetőséget biztosít és kiemelkedő viszonyokat teremt az egészségügyi ellátáshoz. Az átadással tovább javul a XIII. kerület alapellátásának eddig is magas színvonala.

Az 1950-ben épült rendelő hagyományos, falazott szerkezetű, 404 m2 alapterületű épület. Az önkormányzat 2015 szeptemberében kezdte meg a rendelő teljes felújítását. A tartószerkezeti falakon és a zárófödémen kívül minden bontásra került. Az épület az átépítést követően energetikai szempontból a legmagasabb követelményeket is maradéktalanul kielégíti. A beruházási program keretében készült az épület teljes külső és belső felújítása, a gépészeti és elektromos hálózat korszerűsítése, megtörtént az akadálymentesítés és az udvar, parkoló, játszó- és az előkert felújítása. A rendelők és védőnői vizsgálók teljes eszközparkját lecserélték, amely minden tekintetben megfelel az igényes szakmai feltételeknek. Új informatikai rendszert telepítettek.

A tervezési folyamat során a modern kor egészségügyi ellátásához igazodó megoldásokra törekedtek, a pincében helyezték el a gépészeti és egy raktárhelyiség mellett a dolgozói vizesblokkokat egy férfi és két női zuhanyozót, mosdó, öltöző és WC kialakításával. A várókat korszerű légtechnikai berendezésekkel szellőztetik, a befújt levegőt fűtik, illetve hűtik. Az új hulladéktároló épület a veszélyes hulladék tárolására is alkalmas.

Évente több mint húszezer gyermek keresi fel a rendelőt szüleivel. A Nővér utcai gyermek háziorvosi rendelőben dolgozó orvosok és területi védőnők több mint négyezer gyermek gyógyítását, gondozását végzik. A rendelő a beteg-, és egészséges gyermekrendelésen túl, terhes-kismama tanácsadás és védőnői iroda funkcióval is bővült.

A beruházás lebonyolítója a Közszolgáltató Zrt., Beruházási divíziója, tervezője az Archikon Kft., kivitelezője a Nimród-bau Kft. A műszaki átadást követően megkezdődött a rendelés az új rendelőben. A beruházás bekerülési költsége 210 millió Ft., ebből az építési költéség 150 millió Ft.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj