XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/04/13/befogado-magyar-telepules-dij-a-keruletnek/

Témák A-Z

Befogadó Magyar Település díj a kerületnek

2016. április 13. Egyéb

A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismeréssel azokat a településeket díjazzák, amelyek várospolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.

A kerület befogadó jellegét bemutató film vetítése alatt az alpolgármester asszony tájékoztatta a résztvevőket a kerület e területen végzett tevékenységéről. Beszámolt azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették a fogyatékos emberek életét. Kiemelte, hogy az önkormányzat alapfilozófiája a kerület lakosságának – köztük a fogyatékossággal élő embereknek – segítése az esélyegyenlőséghez.

A Képviselő-testület már 1995-ben elfogadta az első Helyi Esélyegyenlőségi Programját, amelyben vállalta, hogy évente értékeli a megtett intézkedéseket, majd igazítja azokat a felmerült igényekhez. Olyan „Befogadó” település kívánt lenni, ahol érvényesül a minden embernek egyenlő hozzáférési lehetőség biztosítása alapelv. Diszkrimináció senkit nem érhet sem faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai hovatartozás vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni helyzet, születés vagy egyéb miatt.

Az alpolgármester asszony – mint elmondta – kerület külön odafigyel a szegényekre, a gyermekekre, a nőkre, az idősekre, a fogyatékkal élőkre, majd felsorolta, azokat a kerületi intézkedéseket, amelyek újszerűek és nem mondhatók általánosnak:

Az önkormányzat minden négy éves programjában bérlakás építési programot fogad el, legutoljára 100 bérlakásos, akadálymentesített passzívházat épített. Vácegresen szobabérlők házát működtet, 9 értelmi fogyatékos személy részére önálló lakhatást biztosít. A kismamák munkába állásához ECDL tanfolyam indításával nyújt segítséget. Civil szervezet támogatásával 56 megváltozott munkaképességű juttatott munkához. Összesen 42 fő részére nyújtott saját lakókörnyezetének akadálymentesítéséhez segítséget. Rendszeresen 4 fogyatékkal élő fiatalt támogat a nemzetközi versenyen való részvételhez. A Polgármesteri Hivatal épülete is teljes körűen akadálymentesített, csakúgy, mint az önkormányzat honlapja. A bölcsődékben, családi napközi hálózatban és óvodákban az integrált neveléshez megfelelő feltételek, gondozási lehetőség állnak rendelkezésre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj