XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/03/30/egy-remhir-nyomaban/

Témák A-Z

Egy rémhír nyomában

2016. március 30. Egyéb

A figyelmeztetést közzé tevő személy állítása szerint az Állatkórházban találkozott egy kutyatulajdonossal, aki mérgezett ebével érkezett az intézménybe. Az ismeretlen arról beszélt, hogy több kutya is mérgezést szenvedett, és kutyájának ellátását követően, ha bebizonyosodik a mérgezés, feljelentést fog tenni. A hír percek alatt elterjedt a kerületi kutyatulajdonosok között.

A hírről értesülve a polgármester azonnal felvette a kapcsolatot a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal, hogy megtudja: érkezett-e az ügyben feljelentés. A kerületi kapitányságot azonban senki sem kereste meg kutyákra veszélyes méreg kihelyezésének hírével. Az önkormányzat által elvégzett gondos és kiterjedt vizsgálat során sem az Újlipótvárosban, sem a kerület más részein élő kutyások és szervezeteik részéről nem sikerült a híresztelést igazoló adatokat szerezni. Sokan értesültek a méreg kihelyezésére, illetve egyes kutyák érintettségére utaló mendemondákról, de konkrétummal senki sem tudott szolgálni. Sem az Állatkórház, sem a kerületi hatósági állatorvos, sem az Újlipótvárosban praktizáló két állatorvos nem tudott arról, hogy az adott időszakban akár egyetlen kutya is mérgezést szenvedett volna.

A NÉBIH állategészségügyi szakintézete is nemleges választ adott a megkeresésre. Ehhez a szervhez sem az Újlipótvárosból, sem a főváros más kerületeiből nem érkezett ezekben a napokban adat mérgezést elszenvedett kutyáról, és mérgezés megállapítására szolgáló vizsgálati anyagot sem kaptak Budapest területéről.

Tekintettel arra, hogy a hír megalapozottsága esetén maga az önkormányzat is jogosult és köteles lett volna feljelentést tenni, az illetékesek most azt fontolgatják, hogy rémhírterjesztés miatt ismeretlen személlyel szemben feljelentést tesznek a rendőrségen. Mivel a rémhírterjesztés ugyanolyan veszélyes lehet a közösség életére és hétköznapjainak nyugalmára, mintha valaki valóban mérget helyezne a közterületre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj