XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/02/01/tom-lantos-hazaerkezett/

Témák A-Z

“Tom Lantos hazaérkezett…”

2016. február 01. Kulturális hírek

Az ünnepi eseményeket megelőzően dr. Tóth József polgármester az önkormányzat épületében fogadta Colleen Bellt, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövetét.

 A névadó rendezvényen az amerikai diplomata mellett megjelent az Európai Unió országainak számos magyarországi nagykövete, megbízott képviselője, a névadó özvegye, leányai, unokái, a Tom Lantos Intézet igazgatója, a Berzsenyi Dániel Gimnázium pedagógusai és diákjai, a magyar származású szenátor barátai és tisztelői.

 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő  munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról, melyet a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyott. A közterület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

 

Dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere ünnepi beszédében Tom Lantos munkásságát és kerülethez kötődését ismertetve kiemelte: „Névadásunkkal Tom Lantos munkásságát ismerjük el és mély tiszteletünket fejezzük ki elévülhetetlen érdemei előtt. Ma olyan személyről nevezünk el közterületet, kinek élete fontos szakasza kapcsolódott a XIII. kerülethez.”

 

Ezt követően Colleen Bell az Amerikai Egyesült Államok nagykövete beszéde következett: „–Amerika nyeresége Magyarország nyeresége is volt. Lantos képviselő úr egész életében büszke magyar, és Budapest büszke fia maradt. Születése révén magyarként, és elkötelezett amerikaiként mindkét hazája javáért dolgozott, és azon munkálkodott, hogy erősítse a Magyarországot a Nyugathoz fűző kapcsolatokat; hogy elhozza ide azt a stabilitást, biztonságot és jólétet, amelyet szülőhazájának és szülőnemzetének kívánt.  Számára az Amerika és a Magyarország iránt érzett szeretete egyáltalán nem versengett egymással – Tom Lantos, mint én is, hitt abban, hogy szövetségesekként és barátokként országaink boldogulása összekapcsolódik” – mondotta Colleen Bell nagykövet.

 

Simonyi András Magyarország egykori washingtoni nagykövete a sétány névadójának elévülhetetlen érdemeire emlékezett:Senkit nem ismerek Amerikában, aki ennyire lelkén viselte volna, vagy viselné most Magyarország jövőjét, függetlenségét, a magyarság jogait, akárhol is éljenek, aki ennyire féltette volna a magyar demokráciát –mondotta Simonyi András, majd a névadó ünnepségre utalva így zárta gondolatait:Tom Lantos hazaérkezett.”

 

Tom Lantos felesége Annette Lantos asszony és lányai köszönetet mondtak az önkormányzatnak és mindazoknak, akik részt vettek a sétány gondolatának megszületésében és annak megvalósításában, majd néhány személyes emléket osztottak meg Tom Lantos életéből.

 

Az ünnepségen felolvasták Joseph R. Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnökének az eseményt üdvözlő levelét. Az utca névtáblát Tom Lantos családtagjai és dr. Tóth József polgármester leplezték le, majd József Attila “Hazám” című versét Papp János színművész adta elő.

 

Az ünnepség Tom Lantos emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott a Szent István park 25. számú házon, a 2008-ban elhelyezett emléktáblánál. Koszorúval emlékezett Tom Lantos családja: felesége Annette Lantos, lányai Katrina Swett Lantos, Annette Tillemann-Dick és unokái; Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete; dr. Tóth József polgármester; Bíró Anna-Mária a Tom Lantos Intézet igazgatója, a Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete és diákjai. Virágot helyeztek el az Európai Unió országainak megjelent magyarországi nagykövetei és a megbízott képviselői, majd az ünnepi esemény résztvevői, a kerület lakosságának reprezentánsai is.

Tom Lantos rövid életpályája

Tom Lantos (Lantos Péter Tamás, Budapest, 1928. február 1. – Egyesült Államok, 2008. február 11.) magyar származású amerikai politikus volt. A Szent István park 25. szám alatti házban élt a náci nyilas borzalmak idején. Ebben a házban tudta meg, hogy majdnem az egész családját elvesztette. 1938 és 1946 között a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója volt. Fiatalon a demokrácia ügyéért harcolt, Magyarország 1944-es német megszállása idején tizenévesként antifasiszta, a második világháború után antikommunista diákmozgalmakban vett részt. Tom Lantos 18 évesen amerikai ösztöndíjat nyert, majd ezt követően az Amerikai Egyesült Államokat választotta új hazájául.

 

Volt egyetemi közgazdaságtan-professzor, üzleti tanácsadó magántársaságoknál, külpolitikai elemző egy televízió-társaságnál, majd a szenátus gazdaság-, illetve külpolitikai tanácsadója. 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja volt, ahol Kalifornia 12. számú választókerületét képviselte, a képviselőház egyedüli holokauszt-túlélőjeként. 14-szer nyerte el a mandátumot. 1947-től az Egyesült Államokban élt, ahol felsőfokú tanulmányokat folytatott a Washingtoni Egyetemen, és a kaliforniai Berkeley Egyetemen, ahol 1953-ban PhD-fokozatot szerzett.

 

1980-ban San Franciscóban megválasztották képviselőnek. Egész élete során felemelte szavát az emberi jogok és a polgári szabadság érdekében. Washingtonban törvényjavaslatot terjesztett elő arról, hogy a több tízezer életet megmentő Raoul Wallenbergnek adják meg a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot és követeljék a Szovjetuniótól az 1945-ben elrabolt svéd diplomata sorsának feltárását. Elérte, hogy Washingtonban, a Capitoliumban felállították Wallenberg mellszobrát és 1990. március 15-én Kossuth Lajos szobrát.

 

2008. február 11-én bekövetkezett halála után munkásságának méltatói kiemelték, hogy Lantos a nácik és a kommunisták ellen is harcoló befolyásos képviselő volt. Élete utolsó évében az amerikai kongresszus külügyi bizottságát vezette.

Lantos jelentőségét mutatja, hogy úgy hivatkoztak rá, mint kulcsfontosságú kongresszusi képviselőre. Mindig “választott amerikaiként” említette magát. Halála után az Egyesült Államok Kongresszusa állandó jelleggel létrehozta a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságot Magyarországon. 2011. április 13-án megalakult a Tom Lantos Intézet.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj