XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/12/09/145-eves-a-vasuti-osszekottetes-eszek-es-budapest-kozott/

Témák A-Z

145 éves a vasúti összeköttetés Eszék és Budapest között

ARCHÍV | 2015. december 09. - Frissítve Kulturális hírek

A kiállítást dr. Tóth József a házigazda XIII. kerület polgármestere nyitotta meg és emlékezett a két fél együttműködésének főbb állomásairól. Kiemelte, hogy elsősorban sport és kulturális téren sikerült az együttműködés formáit megtalálni, de része volt a kapcsolatnak a gazdasági és egészségügyi terület is. Az együttműködés eddigi időszakai alatt mintegy kétezer fő, köztük diákok és nyugdíjasok is találkoztak, ismerkedtek és látták vendégül egymást. Példaként említette a ma már sokak előtt közismert kerületi angol nyelvű tábort, a senior olimpia rendezvényeit. Több mint tíz kerületi iskolánk gyermekei ismerkedhettek meg a Krk szigeteki tengerparti nyaralás örömeivel.

Eszék város képviseletében Vladimir Ham alpolgármester úr köszöntötte a rendezvényt és köszönte meg a lehetőséget a kerületnek és valamennyi személynek, szervezetnek akik/amelyek részt vettek a kiállítás előkészítésében, megszervezésében. Ezt követően Vlado Pest és Grgur Marko Ivanković urak köszöntötték a kiállítást és tájékoztatták a résztvevőket a kiállított anyag létrejöttének körülményeiről, az eszéki vasúti közlekedésről. Megtisztelte a rendezvényt és üdvözölte az együttműködést Ivan Busic követ-tanácsos úr Horvátország Magyarországi Nagykövetségének képviselője.

A program a Futár utcai Eötvös József Általános Iskola műsorával kezdődött és végződött, az alkalomhoz illő szavalatokkal, énekekkel, hangszerjátékkal tették emlékezetessé a rendezvényt. A horvát nyelvű köszöntő versen kívül horvát nyelvű dalt adtak elő, és stílszerűen elhangzott Nemes nagy Ágnes Utazás című művének vasútról szóló részlete. Az iskola diákjai és pedagógusai előadásán jól tükröződött, hogy több mint ötéves gyümölcsöző együttműködést folytatnak az eszéki Jagoda Truhelka Általános Iskolával, közötte kölcsönösen több hetet tölthettek el egymás településén egy Európai Uniós projektnek köszönhetően.

A kiállítás 2015. december 18-ig látható az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ II. emeletén.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj