XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/12/04/megerkezett-a-mikulas/

Témák A-Z

Karácsonyra készülődve

2015. december 04. Kulturális hírek

Kerületünkben ebben az esztendőben is gazdag és sokszínű programmal járult hozzá az önkormányzat a karácsonyi készülődéshez, az ünnepi atmoszféra megteremtéséhez.

Mindenki Karácsonya

December 15-én az Angyalföldi Sportközpont Rozsnyai utcai Sportcsarnokában került sor a 2015. évi Mindenki Karácsonya című rendezvényre, amelynek közönsége zsúfolásig megtöltötte az ünneplőbe öltöztetett hatalmas termet.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az önkormányzat a Lendületben a XIII. kerület ciklusprogramban foglaltaknak megfelelően a továbbiakban is arra törekszik, hogy megőrizze, és lehetőség szerint tovább is fejlessze a kerületi lakosság életminőségét, mindenki számára garantálja a békés és biztonságos hétköznapokat.

A közelmúlt eseményeiről szólva a polgármester említést tett arról, hogy az önkormányzati beruházásban megvalósult 100 lakásos passzívház egyidejűleg két rangos építészeti szakmai díjat is elnyert. Dr. Tóth József bevallotta, hogy az ő számára azért is különösen örömteli volt az első díjak átvétele, mert a passzívház az értékelés során “legyőzte” a szintén elsimerésben részesült FTC stadiont. A polgármester vallomását az egybegyűltek tetszésnyilvánítása fogadta.Ünnepi köszöntőjének végén dr. Tóth József az önkormányzat vezetése nevében áldott, békés és boldog karácsonyt kívánt a kerület valamennyi lakosának, abban a reményben, hogy az új esztendő is sok örömet, eredményekre vezető munkát, és jó egészséget tartogat a városrészünkben élő embereknek. A továbbiakban a polgármester átadta a kerületi idősek klubjai között lezajlott verseny-sorozat díjait. 2015-ben első helyen a Derűs Alkony Idősek Klubja, a másodikon a Napfény Idősek Klubja, a harmadik helyen pedig a Klub Kávézó Idősek Klubja végzett.

A Mindenki Karácsonya a díjátadást követően kellemes kultúrális műsorral folytatódott, amelyben Polyák Lilla karácsonyi hangulatot idéző dalokkal, Szendi Szilvi és Peller Károly pedig örökzöldekből összeállított  operett egyveleggel szórakoztatták a közönséget.

Támogatás a szükséget szenvedőknek

2015. decemberében is – hagyományainkhoz hűen – az önkormányzat gondoskodik azokról a családokról, személyekről, akik valamilyen okból hátrányos helyzetűek:

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 1100 család 10 000 Ft/család pénzbeli támogatást kap. A Szociális Kerekasztal tagjai 4000 fő részére Erzsébet utalványt juttatnak 6000 Ft értékben. 10 000 Ft támogatást kapnak start számlájukra az életkezdési támogatásban részesülők. Ez 173 főt érint. A 900 fő lakhatási támogatott 10 000 Ft-ot kap, a 600 fő gyógyszer támogatott szintén 10 000 Ft támogatásban részesül.

Az iskolai téli szünet és a bölcsődei és óvodai téli szünet idejére beleértve az ünnepeket és hétvégéket kétféle szolgáltatást terveztünk:

A kerületi szociális és köznevelési intézményekben járó gyermekek részére kijelölünk egy-egy iskolát, óvodát, bölcsődét és előzetes igényfelmérés szerint biztosítunk étkeztetést elvitelre vagy szabadidős foglalkozást étkeztetéssel kiegészítve. A térítési díj megegyezik az év közben fizetett térítési díjjal, a napközbeni 8.00 – 16.00 óra közötti foglalkozásokat térítésmentesen vehetik igénybe. A nem kerületi intézményben járó gyermekek részére a Prevenciós Központ lett kijelölve, ahol a nyári étkeztetéshez hasonlóan szervezik meg az ellátást.

Önkormányzati Mikulások a kerületben

A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is “önkormányzati” Mikulások emlékeztették a kerület lakosait, a bölcsődéseket, óvodásokat, iskolásokat és az idősek klubhálózatának tagjait a közelgő karácsonyra, Szent Miklós, a gyermekek és a diákok védőszentjének ünnepére.

A tavaszias időjáráshoz alkalmazkodva, december negyedikén a rénszarvasok által vontatott szán helyett a második legkörnyezetbarátabb megoldással, elektromos meghajtású kisautókkal indultak útjukra a nagyszakállú Mikulások és krampuszaik a XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjától, hogy mosolyt csaljanak a járókelők, a közlekedés résztvevői, és huszonhárom pedagógiai és szociális intézmény látogatóinak arcára.

Mint dr. Kádár Sándornétól, a Prevenciós Központ igazgatójától megtudtuk, az öt esztendővel ezelőtt elindított önkormányzati Mikulás ünnep történetében ez a második alkalom, hogy a szentéletű püspök utódai nem egy-egy ponton kitelepülve, hanem a kerületi intézményeket sorra látogatva osztogatnak szaloncukrot, mandarint, csokoládét, és meglepetés ajándékokat a járókelőknek, és a felkeresett gyermekeknek és idős embereknek.

A Mikulások munkáját természetesen csinos krampuszok segítették, hogy mielőbb mindenki részesülhessen a piros zsákok tartalmából.

Megérkezett a Mikulás a Pöttyös Tagóvodába is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj