XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/05/balint-imre-kapta-a-2015-evi-xiii-keruleti-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Bálint Imre kapta a 2015. évi XIII. kerületi Építészeti Díjat

2015. október 05. Városfejlesztési hírek

A díjazott munkásságát Arató György Főépítészeti Életmű díjas, a XIII. kerület korábbi főépítésze méltatta: a díjazott sok szállal kötődik a kerülethez, klasszikus építőművész. Itt született, itt járt iskolába és itt lakott a Váci úton. Munkásságát egyszerre jellemzi a racionalitás és az emberközpontúság. Állásfoglalásaira, észrevételeire bátran támaszkodhatott a kerület vezetése, tanulva tőle közben szakmát, etikát.

Bálint Imre DLA Ybl díjas építész. A Budapesti Építész Kamara elnökeként folyamatosan segítette és segíti a kerület szakmai munkáját tervpályázatok támogatásával, tervtanácsi tagként, szakmai rendezvényeken. Kiegyensúlyozott és magas színvonalú tervezői munkát végez, alkotásai – mint pl. az MKB irodaház a Lőportár utcában, a Thermál Hotel Hélia, a Szlovák Tanítású Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a Lomb utcában – lakóépületek a Marina parton meghatározók a kerület városképében.

A XIII. kerületi Építészeti díj új kitüntetettje megköszönve az elismerést megerősítette a kerülethez való kötődését. Örömét fejezte ki, hogy létezik egy olyan kerület, amely képes volt az építész szakma jelentős feladatainak társadalmasítására. A kerületet jó példaként állította a többi település elé az építészeti díj létrehozásáért.

A Képviselő-testület a „XIII. Kerületi Építészeti díj” adományozásával ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, építészeti arculatának emeléséhez. A díj évente egy személy részére adományozható. A kitüntetést első alkalommal dr. Finta József Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze, tavaly Nagy Csaba Ybl-díjas építész vehette át.

Az „Építészet Hónapja 2015” rendezvényeinek megnyitóját Csohány Klára XIII. kerületi főépítész tartotta. Az eseményen közreműködtek a XIII. kerületi Fischer Annie Alapfokú Művészeti iskola növendékei. A kiállítást Ritoók Pál művészettörténész nyitotta meg, mely október 22-ig látható a helyszínen. Ezt követően 2015. október 26-tól november 13-ig a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Városház Galériáján tekinthető meg ügyfélfogadási időben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj