XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/01/unnepseg-a-helyi-onkormanyzatok-napja-tiszteletere/

Témák A-Z

Ünnepség a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére

2015. október 01. Egyéb

A polgármester bevezetőjében kérdésként tette fel: Van-e okunk ünnepelni az önkormányzatiságot, beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket? A saját kérdéseit megválaszolva összegezte. A rendszerváltást követően Európa egyik legdemokratikusabb törvényét alkották meg. Azóta, 2010 után különösen a korábbi rendszer lebontása történt, jelentősen szűkültek a jogkörök és az anyagi források. Az önkormányzatok egyre inkább a magyar közigazgatás árváivá váltak. Ma már nem helyi közügy az oktatás, az egészségügyi szakellátás, a gyermekvédelmi szolgáltatások többsége, egyes szociális támogatások.

25 évvel ezelőtt, 1990. szeptember 30-án és október 14-én tartották Magyarországon az első szabad önkormányzati választásokat. Erre a napra emlékezve szeptember 30-át az Országgyűlés 2000-ben, a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította.

A vendégek megtekinthették a „Helyi Önkormányzatok Napja” tablóiból készült kiállítást, az önkormányzat 25 évéről szóló rövidfilmet és megkapták a Hírnök ez alkalomból összeállított különszámát.

Az ünnepségen megjelentek a kerület egyéni országgyűlési képviselői: Hiszékeny Dezső és Horváth Imre, kerületünk díszpolgárai, a kerületi önkormányzat képviselő-testületének jelenlegi és egykori tagjai.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj