XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/09/06/az-embertelenseg-emlekezete-az-ujlipotvarosi-klub-galeriaban/

Témák A-Z

Az embertelenség emlékezete az Újlipótvárosi Klub-Galériában

2015. szeptember 06. Kulturális hírek

A tárlat anyagát nagyobbrészt a korábban, az erzsébetvárosi Klauzál téren megrendezett installációs kiállításon már láthatták a nyilas rémuralom eseményei, emlékei és máig ható tanulságai iránt érdeklődők, az ott megismert anyag azonban kiegészült a XIII. kerületi csillagos házak történetét bemutató képekkel, dokumentumokkal. A zsúfolásig megtelt Klub-Galéria közönségét a kiállítóhely vezetője, Roboz Beáta köszöntötte, majd felkérte a kiállítás megnyitására dr. Tóth József polgármestert, aki a következő gondolatokkal ajánlotta a látogatók figyelmébe a kiállítás anyagát. – 1944 október 15-én a nyilas hatalomátvétellel a magyar történelem legsötétebb, legembertelenebb időszaka vette kezdetét, ami egészen a II. világháború végéig, a német csapatok fegyverletételéig tartott. Azt tapasztalom, hogy bár sokan hallottak iskolai tanulmányaik során erről a nemzeti katasztrófáról, csak kevesen rendelkeznek valódi tudással a fasizmus természetéről, a magyar nyilaskeresztesek rémtetteiről. Pedig mindez nem olyan nagyon régen történt, sokan élnek még azok közül, akik tanúi voltak a zsidók csillagos házakba kényszerítésének, és szervezett megsemmisítésének. Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni mindazokra, akik a genocídium áldozataivá váltak, és azokra a magyar, svéd, svájci, portugál és más nemzetiségű embermentőkre is, akik életük kockáztatásával emberek tízezreit mentették meg a biztos haláltól.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a kiállítás létrejöttéről szólva elmondta, hogy 2013-ban, zsidó szervezetekkel és vallási közösségekkel összefogva sikerült útnak indítani azt a kiállítás sorozatot, amelynek egyik állomását képezi a most megnyitott kiállítás is. A szervezőket az a szándék vezette, hogy kortársaink és főleg a fiatal nemzedék  előtt feltáruljon a múlt, és tanulságai ne merülhessenek feledésbe.

A kiállítás kurátora, Dombi Gábor arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a holokauszt eseményei Budapesten nem csak Erzsébetvárosban és a főváros XIII. kerületében szedték áldozataikat. A kurátor annak a reményének adott hangot, hogy talán a nem túlságosan távoli jövőben egy hasonló kiállítás megnyitóján a fővárosi kerületi polgármesterek többsége jelen lesz majd, hogy együtt emlékezhessen elpusztított honfitársainkra. Dombi Gábor sajnálatosnak nevezte, hogy 1945 óta az egykori pesti gettóról mindössze két könyv látott napvilágot, és elszalasztott lehetőségnek minősítette a Magyar Holokauszt Emlékévet, ami terméketlennek bizonyult vitákba torkollott. A kurátor leszögezte: az emlékév eseményei közül a Klauzál téri, és a most megnyitott újlipótvárosi kiállítások sokáig emlékezetesek maradnak majd, kijelölve a további munka irányait is.

A megnyitó ünnepség Gyárfás Endre: Csak tréfa volt című versének elhangzásával ért véget, amit Téri Sándor színművész adott elő. A tárlat látogatását – a bemutatott, egykorú fotográfiák megdöbbentő témaválasztása miatt – a rendezők kizárólag felnőtt érdeklődőknek ajánlják.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj